ponedjeljak, 4. prosinca 2017.

Rolat paunovo oko !


Potrebno
Za koru :
7 jaja
10 dkg šećera
3-4 kašika brašna
3-4 kašikice  kakaa
1 kašika sode bikarbone

Za Kremu:
4 dl mlijeka
10 dkg šećera
4 kašike  gustina
1 margarin
10 dkg čokolade

Priprema:
Za koru :
Jaja i secer pjenasto umutite. Dodajte potom redom i ostale sastojke.
Peci koru  na 200 C oko 20 minuta.
Jos vruću koru istresti na krpu i sto sitnije zamotati. Tako ostaviti da se ohladi.
Za kremu :
Skuhati kremu od mlijeka, secera i gustina  kao puding.
Ohladiti pa dodati umiksani margarin.
Zajedno jos malo miksati pa podijeliti na dva dijela, u jedan dio dodati rastopljenu cokoladu.
Na koru prvo namazati bijeli fil preko cijele kore , a kroz sredinu staviti crni fil.
Zamotati  u rolu i namazati kremom izvana.Ukrasiti možete po želji rendanom čokoladom ili glazurom od čokolade .
Nakon par sati rolat izvaditi iz frižidera , isjeci na snite i posluziti.
Prijatno!

Ukusne Slane Šubarice !


Potrebno
Za koru:
4 jaja
12 kasika brasna
2 dcl. jogurta
1 prasak za pecivo
1 kasicica soli
1 soljica ulja
1 izrendana mrkva 
malo iseckanog persunovog lisca
Za Fil:
250 gr. krem sira
50 gr. praske sunke(ili pureću )
50 gr. pecenice(ili suho meso )
1 bareno jaje

Za Premaz:
1 dcl kisele  pavlake
12 kasicica majoneza
150 gr. rendanog kackavalja
1 bareno jaje

Priprema:
Za koru izmutiti jaja, posoliti ih, pa dodati jogurt, ulje, brasno pomesano sa praskom za pecivo, izrendanu mrkvu  i persunovo lisce. Sve sjediniti pa sipati u pleh oblozen papirom i peci koru na 200 C 20 min. Kad se prohladi modlom izvaditi 24 kruga.



Za fil sjediniti krem sir, iseckanu prasku i pecenicu(mozete i zamjeniti stavit suho meso pureću šunku ) i izrendano kuhano  jaje. Ovim filom spajati po dva kruga, a okolo ih premazati sa pavlakom, pa uvaljati u izrendani kackavalj. Odgore svaku premazati sa kasicicom majoneza, posuti sa izrendanim kuhanim  jajetom, pa ukrasiti po zelji.
Uživajte u ukusnom zalogaju .
Prijatno!

Fini punjeni slani rolat od špinata !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
6 kašika brašna
3 kašike mleka
3 kašike vode
1 kašika ulja
1 kašikica soli
1 kesica praška za pecivo
oko 200 gr. špinata 

Za premaz:
1 čaša pavlake (od dva decilitra)
300 gr. sitnog sira
3 – 4 kisela krastavčića(može i nemora )

Još je potrebno:
300 gr. sira trapista ili nekog drugog ( isečen na tanke listiće)
300 gr. purećih dimljenih prsa (tanko sečeno) ili šunkarica
Priprema:
Za koru :
Umutiti penasto belanca pa polagano dodavati žumanca i mutiti. Dodati so, brašno, prašak za pecivo, promešati pa dodati mleko, vodu, ulje, špinat . Izmešanu masu izliti u tepsiju (34 x 30) obloženu pek papirom.
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Vruću koru  umotati u rolat zajedno sa pek papirom i ostaviti da se hladi oko 30 minuta.

Ohlađenoj kori  ukloniti pek papir i preko cele površine premazati premaz od sira
Zatim poredati listove sira (trapista ili bilo koji drugi), preko sira listove šunkarice ili  dimljenim purećim prsima.(moze i suho meso ,pršut,mortadela ma šta imate )
Uviti lagano u rolat pazeći da kora ne popuca.
Ostaviti u frižider da se stegne pa iseći i poslužiti.
Prijatno!

Pohovani palačinci sa piletinom i hrskavom koricom !


Potrebno:

Za palačinke:
3 jaja,
13 kašika brašna,
300ml mlijeka
300 ml  mlake  vode,
prstohvat soli,

Za punjenje :
pileća prsa
2 kašike pavlake
2 kašike majoneze
100 g mozzarela sira
so
Za hrskavi omotač:
2 jaja
prezla

Priprema :
Za palačinke :
Od prethodno pobrojanih sastojaka napraviti palačinke.
Za punjenje :
Pileća prsa sitno isjeckana ispržiti na ulju.
Dodati pavlaku, mozzarelu, majonezu i posoliti po želji.
Filovati i rolati palačinke(dvije strane zabaciti ka sredini zatim zaviti u rolnicu ). Nakon toga palačinke uvaljati prvo u jaje pa onda u prezlu. Pržiti palačinke dok ne dobiju zlatnu boju. Kao dekoraciju koristiti kiselu pavlaku.
Poslužite tople mada su lijepi i hladni .
Prijatno!

nedjelja, 3. prosinca 2017.

Jednostavno za napravit :Torta Noblica!


Potrebno :
2 kutije noblica
200 ml negaziranog soka od pomprandže

Za fil /dekoraciju :
5  pudinga
1,6 l mleka
200 gr šećera
500 gr margarina
6 kesica šlaga
100 gr mlevenih lešnika
100 gr čokolade za kuvanje
100 gr mleka u prahu

Priprema

Za fil/kremu:
U šerpu na šporetu sa 600ml mleka dodamo šećer. U  400 ml dodamo prašak za puding i umutimo da nebude grdvica . Mlijeko sa pudingom dodamo u uzavrelo mleko, uz neprekidno mešanje. Kada dobije potrebnu gustinu sklonimo sa šporeta i ostavimo da se ohladi. U ohlađen puding dodamo margarin i mešamo mikserom dok se ne sjedini fil. Delimo fil na tri jednaka dela.
U prvi dodamo mleko u prahu, u drugi mlevene lešnike a u treći izrendanu čokoladu. Svaku noblicu potopimo u sok od pomorandže i redamo na tacnu za tortu, formirajući kružni oblik. Premažemo filom sa mlekom u prahu. Ponovo redamo noblice potopljene u sok od pomoranžde i premažemo filom sa lešnicima. Redamo još jedan red noblica.
Filom sa čokoladom punimo špric i loptice nanesemo na kraj gornje površine i na stranični deo torte. Mikserom mutimo 600 ml mleka i prašak za šlag. Šlagom punimo špric i dekorišemo stranični deo i gornju površinu torte.
Tortu ostavite da odstoji u fržideru bar 4 sata jos bolje ako može preko noci da se ukusi spoje sa keksom .Ohladenu tortu režite na željene komade i poslužite .
Prijatno !

Brze Švicarske kocke gotove za 20 min!


Potrebno:
2 jaja
200 g šećera
80 g čokolade
80 g putera
150 g mljevenog keksa
40 g mljevenih oraha

Za Glazuru i dekoraciju:
50 g čokolade
malo putera
nekoliko cijelih jezgri oraha

Priprema:
Umutiti jaja i šećer te potom kuhati na pari. Kad se smjesa dobro zagrijala dodati puter te miješati dok se smjesa ne sjedini. Skinuti sa šporeta te dodati mljeveni keks, mljevene orahe i čokoladu. Sjediniti smjesu te ravnomjerno rasporediti u odabrani kalup prethodno obložen pek papirom.
Preliti glazurom od čokolade, rashladiti, sjeći na kocke te na svaki kocku staviti po jednu polovicu jezgre oraha.
Ohladeni kolač poslužiti uz najdraži vam napitak .
Prijatno!

Štanglice sa želeom !


Za koru:
150 g seckanih lešnika,
8 belanaca,
50 g čokolade,
8 kašika šećera,
2 lista oblandi,
2 kašike brašna
kašika ulja.

Za krem:
250 g šećera,
200 g margarina,
8 žumanaca,
100 g seckanih lešnika,
2 kesice vanilin šećera
100 g žele bombona.

Za glazuru:
100 g crne čokolade
50 g margarina.

Priprema
Za koru :
Izmiksujte čvrst sneg od belanaca i postepeno sipajte šećer uz stalno mućenje. Dodajte brašno, rendanu čokoladu, kašiku ulja, lešnike i promešajte. Pleh veličine lista oblande obložite papirom za pečenje, sipajte smesu za koru i pecite u rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Za kremu :
 Žumanca umutite sa šećerom i vanilom, skuvajte na pari, ohladite i sjedinite sa umućenim margarinom, lešnicima i seckanim žele bombonama. 
Slaganje :
Na podlogu stavite list oblande, hrapavom stranom okrenutom nagore, nafilujte polovinom krema, prekrijte korom od belanaca, premažite ostatak krema, poklopite oblandom hrapava strana nadole , prelijte glazurom od čokolade, ohladite, ukrasite žele bombonama .
Ostavite u fržider da se ohladi do služenja pa sijecite na štanglice .
Prijatno!

Torta Voćna Princeza !


Potrebno 
Za koru:
4 jajeta
75 g šećera
50 g gustina
50 g brašna
Za fil od kupina:
200 g zamrznutih kupina
100 g maskarpone sira
1 želatin u prahu
4 kašike šećera
2 dl slatke pavlake

Za fil od banana:
3 banane
100 g maskarpone sira
1 želatin u prahu
4 kašike šećera
2 dl slatke pavlake

Za fil od jagoda:
200 g zamrznutih jagoda
100 g maskarpone sira
1 želatin u prahu
4 kašike šećera
2 dl slatke pavlake

Za dekoraciju:
3 dl slatke pavlake
voće po želji 
malo čokolade istopljene 

Priprema:
Za Koru:
 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg. Zatim postepeno dodavati 25 g šećera i mutiti dok   se  šećer ne otopi.
 Posebno umutiti žumanca sa 50 g šećera, dodati šam od belanaca i polako promešati.
 Na kraju dodati brašno i gustin pa promešati varjačom.
 Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u   zagrejanoj  rerni na 180ºC 15 min.

Za Fil od kupina:
 Kupine odmrznuti i umutiti sa šećerom pomoću štapnog miksera.
 Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Potom ga dodati u miksane kupine i   promešati.
 Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati maskarpone sir i umutiti mikserom.
 Sjediniti fil od kupina sa filom od šlaga i sira te polako promešati i staviti u frižider.

Za Fil od banana:
Na isti način na koji se priprema fil od kupina pripremiti fil od banana, ali umesto kupina koristiti banane.
Za Fil od jagoda:
Fil od jagoda pripremiti na isti način kao prethodna dva fila, ali za njegovu pripremu koristiti odmrznute jagode.
Slaganje :
 Ohlađenu koru staviti u kalup za tortu i preko nje naneti fil od kupina te poravnati. Zatim naneti fil od banana i na kraju fil od jagoda. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i njome premazati odozgo tortu. 
Bočne stranice torte ne premazivati da bi se videli voćni slojevi.Ukrasiti možete po želiji sa voćem  i  čokoladom ...
Ohladite tortu dobro u frižideru pa sijecite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Fantazija kocke :Ledeno Nebo !


Potrebno
Za koru:
8 belanaca
8 kašika šećera
8 ravnih kašika brašna
Za preliv:
150 ml. hladnog mleka

Za fil:
8 dcl. mleka
8 žumanaca
8 kašika šećera
9 kašika brašna
1 vanilin šećer
250 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera u prahu
2,5 dcl. mlečne slatke pavlake
1 kesica šlaga 50 g.

i još
5 dcl. mlečne slatke pavlake
1 kesica šlaga 50 g.
malo kakaa za posip 

Priprema:
Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati brašno lagano mešajući.
Veći pleh , ja sam koristila pleh dimenzija 28×38 cm., blago podmazati uljem i posuti brašnom pa rasporediti smesu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi i od rerne.
Toplu koru na nekoliko mesta izbockati viljuškom i preliti hladnim mlekom.
Za fil:
Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutiti dok smesa nbe pobeli i ne postane kremasta. Umešati brašno i dodati oko 1 dcl. hladnog mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva. Kada mleko prokuva skloniti ga sa vatre i lagano sipati oko polovinu mleka u smesu od žumanaca mešajući ručno ili malom brzinom mikserom. Sada tu smesu vratiti u ostatak vrelog mleka, vratiti na laganu vatru i kuvati mešajući 2-3 minuta.
Vreo krem prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kada je krem ohlađen umutiti penasto maslac sa šećerom u prahu. U maslac dodavati kašiku po kašiku fila stalno muteći mikserom.
Umutiti i slatku pavlaku sa šlagom. U prethodnu smesu sada dodati i umućen šlag i sve zajedno još jednom kratko izmiksati.
Fil premazati preko ohlađene kore i gore staviti umućenih 5 dcl. slatke pavlake sa šlagom po želji posuti kakaom .
Kolač ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne i da se sjedine ukusi.
Napomena:
ako koristite biljnu pavlaku za šlag nije potrebno ni u jednoj fazi postupka dodavati šlag u prahu jer biljna pavlaka za šlag poseduje učvršćivače.
Prijatno!

Prijedlog za večeru :Pileća prsa s orasima i začinima!


Potrebno:
600 g pilećih prsa
1/2 šoljica hlebnih mrvica
1/8 kašičica mlevene crvene paprike
1/2 šoljica orasa
1/4 šoljica peršuna
1 veći belanjak
1 kašičica senfa
biber
so
maslinovo ulje

Priprema:
 Ugrejte rernu na 250 stepeni C. Stavite kalup za pečenje.
 Na velikom tanjiru mešajte hlebne mrvice, mlevenu crvenu papriku, pola kašičice soli i 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera.
 Meljite orase i peršun sve dok ne budu fino samleveni. Ubacite u smesu s hlebnim mrvicama i dobro sjedinite. Ostavite po strani.
U posudi izmešajte belanjke i senf.
Jedan po jedan komad mesa umočite u mešavinu belanjaka, pa u mešavinu s hlebnim mrvicama i orasima – samo jednu stranu mesa, drugu ostavite kao što je i bila.
Poslažite na kalupu za pečenje, a stranu koja je obložena smesom okrenite prema gore. Prelijte s malo maslinovog ulja.
Pecite dok ne dobiju zlatnosmeđu nijansu. Narežite na tanje kriške pa poslužite .
Prijatno !

Savršena Minjon Torta !


Potrebno
Za Prvu koru:
5 belanaca
150 g secera
200 g mlevenih oraha
1 kasika brasna
Za Drugu koru :
5 belanaca
150 g secera
200 g mlevenih pecenih lesnika
1 kasika brasna

Za Treću koru :
5 belanaca
150 g secera
200 g mlevenih badema
1 kasika brasna

Za fil:
15 zumanaca
15 kasika secera
100 g cokolade
300 g maslaca

Za glazuru :
200 g cokolade
6 kasika ulja

Za dekoraciju :mleveni grilijasem ili  mlevenim lesnicima.

Priprema:
Za kore:
Lesnike prethodno ispeci u pecnici, skinuti tanku braon ljusku i samleti. Bademe preliti kipucom vodom, oljustiti i isto ispeci u pecnici, pazeci da ostanu svetli.
Postupak je isti za sve tri kore: penasto umutiti belanca, dodati secer i na kraju pazljivo umesati orahe/lesnike/bademe i dodati kasiku brasna.
Sipati u pleh oblozen masnim papirom i peci na 180-200 C, oko 20 minuta.
Za fil:
 kuvati na pari zumanca i secer, pa kad se zgusnu dodati cokoladu.
Ohladjeni fil izmesati sa umucenim maslacem i filovati kore, prvo sa orasima, u sredini sa bademima, a odgore staviti koru sa lesnicima.
Premazati tanko filom   sa svih strana, pa kad se malo rashladi preliti cokoladnom glazurom.

Za dekoraciju umutiti penasto maslac i rastopljenu cokoladu (1:1), i spricem sa zvezdastim nastavkom napraviti borduru. Stranice ukrasiti mlevenim grilijasem ili posuti mlevenim lesnicima.

Navedene mere su za pleh velicine 20×33 cm. Ako vise volite da korice budu tanje, smanjite proporcionalno sve sastojke (stavite recimo 4 jaja, 120 g secera i 150 g orasatih plodova).
Torticu je najbolje napraviti dan-dva ranije, a po zelji moze se smanjiti kolicina secera u koricama.
Ohladenu tortu režite na parčad i uživajte u ovoj zaista prelepoj  torti  .
Prijatno !

Predivne Čoko Banana kocke !


Potrebno
Za koru
4 jaja
150g. šećera
100ml. ulja
2 srednje banane +100ml. mlijeka
1 vanilin šećer
4 pune žlice kakaa
pola praška za pecivo
100g. brašna

Za kremu :
7dl. mlijeka
1 puding-čokolada
4 žlice brašna
2 žlice griza
2 žlice kakaa
10 žlica šećera
100g. tamne čokolade
1 srednja banana +50ml. mlijeka
Za preliv kore :
200ml. mlijeka

Za šlag:
250ml. mlijeka
2 vrećice praška za šlag
1 vanilin šećer
3 žlice šećera u prahu
1 žličica želatine u prahu

Priprema
Za koru :
Žumanjke pomiješajte sa 100g. šećera,a bjelanjke sa ostatkom šećera,pa ih stavite u hladnjak. tucite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne posvijetli,zatim smanjite brzinu pa miješajući dodajte ulje i vanilin šećer.
Banane sa 100ml. mlijeka štapnim mikserom pretvorite u kašu koju umiješajte u prvu smjesu.
zatim smjesi dodajte prosijano brašno s kakaom,i prašak za pecivo,pa dobro promiješajte pjenjačom.
na kraju bjelanjke i šećer iz hladnjaka istucite u snijeg,pa i njega lagano umiješajte.
istresite u pleh(20x30cm) obložen papirom za pečenje,i pecite 20-ak. min. na 200 stupnjeva.
pazite da se kora ne prepeče,ako radite test čačkalicom,ona ne bi trebala biti skroz suha.
Pečenu koru  ostavite da se ohladi.

Za kremu :
Od mlijeka odvojite 1.5dl.a ostatak stavite kuhati.
u mlijeko koje ste odvojili umiješajte prašak za puding,kakao,brašno,griz i šećer.
kad se mlijeko ugrije ovu smjesu skuhajte u njemu kao puding.
u vruće dodajte čokoladu,i miješajte da se otopi.
bananu sa 50ml. mlijeka zgnječite štapnim mikserom,pa je dodajte kremi i promiješajte.

Kora se do sada dovoljno ohladila,pa joj skinite papir i vratite natrag u kalup. prelijte je s 200ml.toplog mlijeka,zatim rasporedite po njemu vruću kremu.
ostavite da se ohladi do sobne temperature,zatim stavite na još par sati u hladnjak.

Za Šlag:
Žličicu želatine prelijte s 3 žličice vode,i ostavite par minuta da nabubri.
Prašak za šlag,šećer u prahu i vanilin šećer pomiješajte s mlijekom,i istucite u šlag,ne treba biti jako čvrst.
želatinu otopite,i umiješajte u šlag.
nanesite na kolač,pa ga ostavite još 1sat u frižideru .
Ohlađen kolač režite na kocke te poslužite .
Prijatno !

Prijedlog za ručak :Pileći rolat sa šampinjonima


Potrebno:
1 celo pile
200 g svežih šampinjona
100 g tvrdog sira
1 veća glavica crnog luka
3 kašike suvog začina
malo bibera
1 kašika mjlevene crvene paprike
malo ulja
kuhinjski konac  za vezivanje

Priprema :
 Luk izdinstajte sa šampinjonima na malo ulja, i začinite. Meso odvojite od kosti.
Istanjeno meso začinite sa suvim začinom ,biberom i mljevenom  paprikom.
Na celu površinu istresete dinstane šampinjone i odozgo poredate listove sira. Urolajte pažljivo, vežite koncem za vezivanje , stavite u tespiju i prelijte sa malo vode i ulja.
Pecite oko 2 sata na 200 stepeni.
Pečen rolat sijecite i toplo poslužite .
Prijatno!