srijeda, 24. siječnja 2018.

Meni bolje i od tulumbi a veoma lako napravit:Smoki hurmašice !



Jednostavno tope se u ustima . Potrebno :
2 žumanjka 
1 čaša kiselog vrhnja sa najviše masnoće (180 -200)gr
1 prašak za pecivo 
100 gr kokosovog brašna 
150 -200 g brašna 
Jedna čaša ulja (časa od kajmaka )
Za zaljev:
1i 1/2po čaša šećera 
1 i 1/2 vode 
1 vanilin šećer 

Priprema :
Umutiti kašikom žumanjke dodati kiselo vrhnje i to dobro sjediniti dodati  pola kokosovog brašna , brašno i prašak za pecivo .Sve dobro izmiješajte tijesto je nešto mekše nego za klasične hurmašice .Kašikicom vadite tijesto i  stavite u ostatak kokosovog brašna pa rukama oblikujete hurmašice što sitnije (kao smoki)to će biti ukusnije al nebrinite narastu i kad ih budete redali u  pomašćenu tepsiju odmaknite malo .Poredane hormašice prelite sa uljem i stavite da se peku u zagrijanoj rerni 180 stepeni .nekih 15 -20minuta  .Hurmašice dok se peku pripremite zaljev umutite vodu i šećer mutite dok se šećer ne otopi nije potrebno kuhat .

Zaliti vrele hormašice .Poklopiti tepsijom da se zaljev upije i da se ohlade  po želji možete posuti ostatkom kokosa u kojem ste valjali tijesto .
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar