srijeda, 24. siječnja 2018.

Baklava sa kiselim vrhnjem moje čisto oduševljenje možete je raditi na dva načina !


Kad sam probala prvi put ovu baklavu ostala sam oduševljena .Prosto se kore ne osjećaju topi se u ustima.
Potrebno:
1/2 kg jufke 

Za premazivanje :
1 časa (2dcl)kajmaka domaćeg(ako nemte domaće onda kiselo vrhnje što masnije)
4 jaja 
1 čaša šećera 
1čaša ulja 
1 prašak za pecivo 

Za posipanje :
300 gr mljevenih ili istucanigh oraha (ovo je najmanje sto možete staviti a što stavite više oraha naravnno da će biti bolja .

Za sirup /agdu :
4 čaše šecera 
3 čaše vode 

Priprema :

Ovu baklavu možete raditi na dva načina 
Prvi način :
Rolat baklava :
Umutiti sve sastojke za premazivanje .
Listove jufke podijeliti na 3dijela .Dok pripremate prvi rolat one dva dijela  zamotati u suhu krpu da vam se ne isušuju listovi .
Znači svaki list od prvog dijela prvo premažete sa smjesom od jaja pa pa pospete orasima (stavljate oko tri kašike smjese na svaki list da bi vam moglo biti smjese do kraja ).Premazan prvi dio stavite u odgovarajuću podmazanu tepsiju .Tako uradimo i sa ostala dva dijela Pripremljene rolate isiječemo do pola na malo šire šnite oko 1,5 -2cm  i malo odozgo premažete smjesom .Stavite peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni neka se peče na toj temperaturi oko 10 min zatim smanite temperaturu na 180  na toj temperaturi pecite još 30 min .Pečenu baklavu zalijete vrelim sirupom i isječete do kraja .
Drugi način :
U tepsiju po želji ja obično stavim dugu malo veću ne pleh iz rene malo manju zatim pomastim 
i svaki list košto mažete i rolat prvo smjesom pa pospete orasima i tako do kraja .zadnja dva nemažete  dok ne isiječete na kocke ili kako želite samo ne sitno   zatim malo po svakoj kocki pomažete i stavite peći isto kao i na prvi način .Pečenu zaliti vrelim sirupom  .Znaći vruća baklava vrući sirup .
Za sirupu :Šećer i voda malo samo da kuha ne puno da bude gust sirup .Od kad prokuha nekih 8-10 min max .I to je to ohladiti pa poslužti .
Prijatno!



Nema komentara:

Objavi komentar