Potrebno
Za koru:
8 belanaca
8 kašika šećera
8 ravnih kašika brašna
Za preliv:
150 ml. hladnog mleka
Za fil:
8 dcl. mleka
8 žumanaca
8 kašika šećera
9 kašika brašna
1 vanilin šećer
250 g. maslaca ili margarina
150 g. šećera u prahu
2,5 dcl. mlečne slatke pavlake
1 kesica šlaga 50 g.
i još
5 dcl. mlečne slatke pavlake
1 kesica šlaga 50 g.
malo kakaa za posip
Priprema:
Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Postepeno dodavati brašno lagano mešajući.
Veći pleh , ja sam koristila pleh dimenzija 28×38 cm., blago podmazati uljem i posuti brašnom pa rasporediti smesu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi i od rerne.
Toplu koru na nekoliko mesta izbockati viljuškom i preliti hladnim mlekom.
Veći pleh , ja sam koristila pleh dimenzija 28×38 cm., blago podmazati uljem i posuti brašnom pa rasporediti smesu.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi i od rerne.
Toplu koru na nekoliko mesta izbockati viljuškom i preliti hladnim mlekom.
Za fil:
Žumanca, šećer i vanilin šećer penasto umutiti dok smesa nbe pobeli i ne postane kremasta. Umešati brašno i dodati oko 1 dcl. hladnog mleka. Ostatak mleka staviti da prokuva. Kada mleko prokuva skloniti ga sa vatre i lagano sipati oko polovinu mleka u smesu od žumanaca mešajući ručno ili malom brzinom mikserom. Sada tu smesu vratiti u ostatak vrelog mleka, vratiti na laganu vatru i kuvati mešajući 2-3 minuta.
Vreo krem prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica i ostaviti da se potpuno ohladi.
Vreo krem prekriti najlon folijom da se ne uhvati korica i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kada je krem ohlađen umutiti penasto maslac sa šećerom u prahu. U maslac dodavati kašiku po kašiku fila stalno muteći mikserom.
Umutiti i slatku pavlaku sa šlagom. U prethodnu smesu sada dodati i umućen šlag i sve zajedno još jednom kratko izmiksati.
Umutiti i slatku pavlaku sa šlagom. U prethodnu smesu sada dodati i umućen šlag i sve zajedno još jednom kratko izmiksati.
Fil premazati preko ohlađene kore i gore staviti umućenih 5 dcl. slatke pavlake sa šlagom po želji posuti kakaom .
Kolač ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne i da se sjedine ukusi.
Kolač ostaviti nekoliko sati u frižider, najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne i da se sjedine ukusi.
Napomena:
ako koristite biljnu pavlaku za šlag nije potrebno ni u jednoj fazi postupka dodavati šlag u prahu jer biljna pavlaka za šlag poseduje učvršćivače.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar