subota, 11. studenoga 2017.

Prelijepi desert: Ferero rocher rolada!








Potrebno 
Za koru :
6 manjih jaja
100gr šećera
25gr kakaa
2 kašike  gustina
180gr čokolade ( sa većim udjelom kakaa )
2 kašike  vruće vode

Za kremu :
250 gr nutele 
250 gr maskarponea 
150 gr przenih i grubo mljevenih ili istucanih lješnjaka 

Za glazuru:
150 gr lješnjaka isto proprzenih i grubo mljevenih ili istucanih 
200 gr čokolade za kuhanje 
25 gr maslaca 
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180C. Lim ( onaj od pećnice ) prekrijte papirom za pečenje. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Čokoladu otopite na pari. Bjelanjke istucite u snijeg Miksajte žumanjke sa šećerom dok ne postanu gusti i blijedi. Prosijte kakao i gustin, pa dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se ne sjedini. Dodajte 2 žlice vruće vode. I na kraju snijeg od bjelanjaka nježno umiješajte sa spatulom dok smjesa ne postane jednolična.

Razmažite smjesu preko papira za pečenje. Pecite 13 minuta. Pripremite vlažnu krpu dok se biskvit peče. Kada biskvit izvadite iz pećnice posipajte ga kakaom pa prebacite na vlažnu krpu, na krpu stavite onu stranu na kojoj je papir za pečenje, pa zarolajte i omotajte krpom.
Ostavite da se ohladi.

Za Kremu :
Izmiksajte sir i nutellu, pa umiješajte lješnjake. Kada se biskvit ohladio, odmotajte ga, skinite foliju, premažite kremom i opet zarolajte.Stavite roladu na tasni  u frižider dok pripremate glazuru.
Glazura:
Na pari otopite čokoladu i maslac.  Pospite malo glazurom pa  lješnjacima pa opet glazurom i vratite u frižider da se stisne. 
 Izvadite pola sata prije posluživanja, ljepša je kad se malo opusti.
Režite na šnite i poslužite uživajte u ovom zaista prelijepom desertu .
Prijatno !

Stvarno je takva :Haos Milka Torta !


Potrebno :
Za podlogu 
300 gr keksa
250 gr oraha
100 gr prah šećera
250 gr putera
100 ml soka od pomorandže
1 kašika kakaa

Za preliv /glazuru :
150 gr crne čokolade
150 gr putera
1 kašika ulja

Za keremu od čokolade/vanilije  :
200 gr mlečne čokolade
2 kesice pudinga od čokolade
8 kašike prah šećera
1 litar mleka
4 jajeta
500 ml slatke pavlake
4 kesice kremfiksa
2 kesice pudinga od vanile(može i ukus slatkog vrhnja )
2 kesice želatina
1 kašika ulja
rum

Priprema
Za podlogu :
    300 gr keksa i 250 gr oraha samleti i u suvo pomešati sa 100 gr prah šećera i kašikom kakaa. Zamesiti testo s 250 gr otopljenog putera i 100 ml soka od pomorandže. Obruč kalupa obložiti peki papirom. Smjesu  izručiti u kalup malo pomašćen  i dobro utapkati  i uz ivice .
      Za preliv :Na pari istopiti 50 gr čokolade i 50 gr maslaca preliti preko podloge .
      Za kreme :Skuvati gust krem od 200gr mlečne čokolade, 2 pudinga od čokolade, 4 kašike prah šećera, 500ml mleka i 2 jajeta. Kada je skuvan ostaviti ga da se ohladi. Za to vreme čvrsto ulupati 250ml slatke pavlake i 2 kremfiksa. Spojiti krem sa ulupanom slatkom pavlakom i dodati rum po ukusu. Rastopiti 1 kesicu želatina i dodati je kremu. Izručiti ceo krem preko čokolade.
    Na isti način kao prethodni krem spremiti krem od vanile od: 2 pudinga od vanile, 4 kašike prah šećera, 500ml mleka, 2 jajeta. Ulupati 250ml slatke pavlake s 2 kremfiksa i spojiti obe mase. Dodati 1 kesicu rastopljenog želatina. Preliti preko krema od čokolade.
    Za glazuru 100 gr crne čokolade, 100gr putera i kašiku ulja rastopiti u glazuru i preliti preko torte. Ostaviti u frižideru preko noći i tek sutra skinuti obruč s kalupa.
      Prijatno !

Rolat Kinder Pingvin !


Potrebno
Za koru :
6 jaja
8 kašika šećera
6 kašika tople vode
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaa

Za fil :
250 ml vrhnja za šlag
5 dag šećera u prahu
1 kom sirko  (70 g )

Za glazuru :
100 g čokolade
1 dcl vrnja za kuhanje

Priprema :
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
žumanjke,šećer umutiti pjenasto, te dodati vodu, kakao,
 i na kraju brašno pomiješano sa praškom.
Lagano kuhačom  dodavati bjelanjak i sjediniti ga u jednoličnu masu.
sve izliti u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje peći 10-ak min. na 200°C
 Gotovu  koru zaviti u vlažnu krpu i kad se ohladi premazati kremom(za kremu sve samo izmiksamo),zarolati.Rolat  preliti čokoladnom glazurom .
Ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Čoko Kramel torta !


Potrebno 
Za podlogu :
200g mljevenog keksa 
200ml slatkog vrhnja
2 kašike  kakaa

Za kremu od čokolade:
200g čokolade za kuhanje
400ml slatkog vrhnja
6 listića(10g) želatine

Za kremu od karamela:
3 kašike  šećera
3 dcl mlijeka
400 ml slatkog vrhnja
6 listića (10g) želatine

Za preliv :
50 ml kakao preljeva

Priprema 
Za podlogu :
    Mljeveni keks stavite u neku dublu posudu . Slatko vrhnje zagrijte i otopite u njemu kakao .
    Prelijte vrhnje preko mljevenog keksa.Smjesu dobro izmijesajte da se sastojci sjedine .
    Na tacnu za posluživanje stavite obruč od torte (26cm) koji ste obložili prozirnom folijom. Ravnomjerno raširite smjesu za podlogu  unutar obruča od torte i ostavite da se ohladi i stisne .
Za Kremu od čokolade:
    Želatinu namoćite u hladnu vodu (10 min)
    200ml slatkog vrhnja zagrijte do vrijenja. Čokoladu usitnite i stavite u vruče vrhnje i miješajte da se masa ujednači i stopi. Želatinu iscijedite i dodajte u vruču rastopljenu čokoladu promiješajte i prohladite.
    Ostatak slatkog vrhnja izradite dodajte u rashlađenu otopljenu čokoladu.
    Dobro pomiješajte sve  mikserom da se sastojci sjedine.
    Stavite izrađenu kremu na podlogu oko kojega je obruč za torte i ostavte da se malo stisne.
    Za to vrijeme napravite
Karamel kremu
    Želatinu namočite u hladnu vodu.
    Šećer stavite u posudu s debelim dnom i mješajući polako otopite, kad se otopite ostavite samo malo duže da karamel dobije tamniju boju.Zatim maknite sa vatre i polako uspijte mlijeko, pazite da se ne opečete (kao neki) Vratite na vatru i pustite da se rastopljeni šećer opet otopi u mlijeku.Želatinu iscijedite i primješajte u otopljeni šećer u mlijeku.Slatko vrhnje izradite.Kad se ohladiti krema od mlijeka i istopljenog šećera, dodajte izrađeno slatko vrhnje i sve dobro povežite mikserom .Kremu od karamela stavite preko čokoladne kreme poravnajte i ostavite par sati na hladnom, najbolje preko noći.Skinite obruč i foliju.
    Prije posluživanja prelijte kakaovim preljevom i uživajte.
    Prijatno!

Pita od maka i jabuka iz centra svijeta !


Potrebno:
1 paket tijesta za savijace
150gr.ili vise mljevenog maka
150 gr.(moze  i vise) mljevenih oraha
3 jabuke, cimet i secer
200gr. secera
2 šolje(250ml.) kiselog vrhnja

Za preliv:
1 šolja (250ml.) kiselog vrhnja
1 jaje

Priprema
    Prvo pripremite sve sto vam treba za recept.
    Sameljite orahe,izrendajte jabuke,dodajte cimet i secer(nemojte cijediti jabuke),mak i kiselo vrhnje.
    U nauljeni pleh za torte,moze i obicna mala tepsija 20X30cm. poredajte 2 kore za savijacu,premazite za kašikom i pol ili dvije sa kiselim vrhnjem.pospite sa secerom a zatim sa mljevenim orasima.
    Zatim redajte ponovo 2 tijesta,premazite sa kiselim vrhnjem,pospite sa secerom pa pospite sa makom…
    Pa opet dvije kore tijesta.kiselo vrhnje,secer i rendane jabuke.Tako redajte slojeve dok ne utrosite svo tijesto.
        Ako vam zatreba jos namirnica slobodno povecajte kolicicnu. 
Za preliv :
    Na kraju izmiksajte kiselo vrhnje sa jajetom,prelijte preko torte i stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 200C 45 minuta.
      Pitu ohladite na sobnoj temperaturi icijecite na parčad pa poslužite .
        Prijatno !

Kolač koji je postao pravi hit !


Potrebno
Za koru :
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika ulja
5 kasika brasna
1/2 praska za pecivo

Za Fil od jagoda:
1/2 kg svjezih jagoda
1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
200 g ili vise marmelade od malina, jagoda…
1,5-2 dcl vode
šecera u prahu po želji

Za Fil od vanilije:
6 dcl mlijeka
2 pudinga burbon vanilije
1 cijelo jaje
150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)

Slag za ukrasavanje:
aronija u prahu radi boje ako ju imate

Priprema
Za koru :
    Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak. Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo. Klasicana kora. U veliku tepsiju od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu.
    Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva, Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi. Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti koru u njega tako da mu obje strane vise .

    Za fil od jagoda  :Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding.Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam  Al ce izgledati urednije nego kod mene  Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode.Te ostaviti da se ohladi. Za to vrijeme skuhati fil od vanilije. Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije.Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, .
    Znaci, obloziti kalup s korom , sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi. Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati šlagom.
    Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.
    Prijatno!

Jednostavno je napravite :"Domaće krem bananice "


Potrebno
Za smjesu:
600 gr šećera
30 gr (3 kesice) želatina
300 ml vode
1 ekstrat od banane

Za preliv:
150 gr čokolade
malo putera
malo ulja

Priprema:
    600 gr šećera skuvati sa 200ml vode dok se ne rastopi šećer, nekih 4- 5 minuta.
    U 100ml vode istresti 3 kesice želatina
    Kada se šećer istopi taj sirup nasuti u plastičnu posudu i dodati natopljeni želatin.
    Tu smesu mutiti najmanje 15 minuta, dok ne postane gusta. U to dodati ekstrat od banane i jos malo promutiti. (mogu se dodati i 2 ekstrata ukoliko želite jači ukus banane, ja stavljam 2 jer vise volim jači ukus).Smjesu razliti u uljem podmazan plehKada se ohladi iseći na kocke ili željene oblike  i preliti topljenom čokoladom.Kolač se može preliti i pre sečenja ali ja ga prvo isečem da bude preliven sa svih strana.(možete i umakati kocke u otopljenu čokoladu da vam bude bas sa svih strana samo tad morate kocke redati na žicu iz rerne da se dno ne zalijepi i sačekati tako da se čokolada stisne .Najmladi će najviše sigurno uživati u ovoj poslastici .
    Prijatno !

Čokoladna pita sa tri nadjeva !


            Potrebno
            Za kore :
            450 g Glatkog brašna
            1 prasak za pecivo
           4 zlice kakaa u prahu
           1/4 kašike soli
           2 jaja
           120 g maslaca – otopljenog
           150 g šećera
          2 Vanilin šećer

           Za  1 Nadjev :
            1 Puding vanilija
           120 g sećera ( kristal)
           120 g maslaca sobne temperature
           240 g kikiriki maslaca

           Za 2 Nadjev :
            1 Puding čokolada
            500 ml mlijeka
            130 g sećera ( kristal)
            180 g cokolade za kuhanje
            60 ml mlijeka
           120 g maslaca sobne temperature

            Za 3 Nadjev :
             500 ml Slatkog vrhnja
             2 kašike prah šecera
             2 Vanilin šećera

             Za ukrašavanje 
             naribana čokolada

            Priprema
            Za kore :
     Prosijati brasno , prasak za pecivo , kakao i sol . Dodaj jaja, otopljeni maslac , šećer i vaniliju , pa umijesi prhko tijesto , ako je tijesto suho dodaj 2-3 kašike  mlijeka . Dobiveno tijesto podijeli na tri dijela i razvuci na pravokutnik velicine 40×30 cm . Peci na obrnutoj strani pleha 12-15 min na 180 stupnjeva . Pecene korice ohladi .
    Za 1 nadjev Skuhaj puding sa mlijekom i secerom . Skuhan puding ohladi . U zdjelu za mijesanje pjenasto izmuti maslac sa kikiriki maslacem i polako dodaji hladni puding . Sve miksaj dok smjesa ne postane ujednacena . Ostavi sa strane do upotrebe .
    Za 2 nadjev:  Napravi tako sto ces najprije skuhati puding od cokolade sa mlijekom i secerom i ostaviti da se ohladi . U medjuvremenu u posebnoj posudi zagrijavaj narezanu cokoladu sa mlijekom dok se potpuno ne otopi . Ostavi sa strane da se ohladi . Maslac pjenasto izmuti , pa dodaj ohladjenu cokoladu i dobro izmiksaj , pa na kraju dodaji hladni puding . Mijesaj dok se nadjev potpuno ne ujednaci . Ostavi sa strane do upotrebe .
    Za 3 nadjev: Umuti slatko vrhnje sa oba šećera
      Filovanje U kalup sa obručom koji se skida na dno kalupa staviti prvu koru pa nadjev 1,pa kora pa nadjev 2 ,pa kora pa nadjev 3,Ukrasite nasjeckanom ili narendanom čokoladom .
      Kolač je potrebno dobro ohladiti da i kore omeksaju najbolje napraviti dan prije služenja.
      Ohladen kolač rezite na kocke i poslužite .
      Prijatno !
    .

Odlična poslastica a nije zahtjevna :"Bomba Torta"


Potrebno

Za koru :

5 jaja
5 kašika brašna
5 kašika šećera
5 štangli čokolade
9 kašika mlijeka
2 kašike ulja
50 g mljevenih oraha
na vrh kašikice praška za pecivo ne čitav 

Za Kremu :
250 g eurokrema
250 g putera
250 g šećera u prahu
100 g seckanih badema
100 g mlevenih oraha
sok od 1 pomorandže

Za ukrašavanje :
1 kesica krem šlaga od čokolade
50 g čokolade
2 kašike ulja

Priprema

Za Koru:
 U dubljoj posudi prvo umutiti  žumanca i šećer,zatim dodati  orahe i brašno i malo peciva . Bjelanca umutiti u čvrst sneg, dodati prethodno pripremljenoj masi i polako promešati varjačom dok se smjesa ne sjedini .
 Pripremljenu masu sipati u nauljen, brašnom posut okrugao kalup za tortu i peći u zagrejanoj pećnici  na 180 stepeni 15 min ili dok ne porumeni.(probajte čačkalicom ako je čačkalica suha kora je gotova )
 Pečenu koru ostaviti da se ohladi, ali je ne vaditi iz kalupa za tortu. Čokoladu otopiti sa malo mlijeka i preliti preko ohlađene kore.
Za kremu :
Puter umutiti sa šećerom u prahu, te dodati eurokrem, bademe, orahe i sok od pomorandže.
Sve sastojke dobro izmiješati a zatim pripremljenu kremu  ravnomjerno rasporediti preko kore u kalupu. Poravnati i staviti u frižider da se stegne.
Za ukrašavanje :
 Čokoladu otopiti sa malo ulja ja to obično radim na pari ili skroz laganoj vatri da čokolada ne zagori (malo prohladiti )i preliti preko torte.
 Šlag pripremiti prema uputstvu s kesice te sa njim premazati bočne stranice torte i ukrasite po želji .
Tortu ohladiti i sjeći na parčad pa posluziti .
Prijatno!


Vema kremasta Torta od čokolade !

           
  
            Potrebno :
              250 grama čokolade za kuhanje
              200 grama putra
             200 grama secera
             7 jaja
             2 kašike  brašna
              1 kašika konjaka
             150 grama cokoladnih keksica

              Za Glazuru:
               100 grama čokolade
              2 kašike ulja
              1 kašika konjaka

               Priprema:
    Umjesati pjenasto zumanke  sa secerom na pari.Dodati otopljenu cokoladu i dobro izmjesati.U hladnu masu dodati pjenasto izmjesani puter.Na kraju dodati, pazljivo mjesajuci kašiku po kašiku , ulupane bjelanjke  i sve zajedno izmjesati.Dodati kašiku  konjaka.Odvojiti 1/2 mase, dodati 2 kasike brasna i izmjesati. Od te mase sa brasnom, peci koru u okrugloj podmazanom kalup za torte sa obručom sto se skida  (20 cm), na 200ºC oko 10 minutaDruga polovina mase, bez brasna, ce biti fil.Kada se kora ohladi, staviti je na dno kalupa , obloziti rubove sa cokoladnim keksima (moze biti Jafa sa cokoladnom stranom okrenutom vani), istresti fil i ostaviti u frizideru da se stegne.Ohladjenu tortu preliti glazurom od cokolade. Otopiti 100 grama cokolade za kuhanje u vodenoj kupelji, dodati 2 kašike  ulja i kada bude mlako 1 zlicu konjaka. Preliti po torti.Ukrasiti visnjama iz kompota ili po zelji. Prije služenja skinuti obruč pa prebaciti na tasnu ako želite .Tortu morate dobro ohladiti da se krema stegne .
      Prijatno!

Jednostavan Kongo kolač !


Potrebno
Za koru :
6 bjelanjaka
6 kašika  šećera
180g oraha

 Za fil:
6 žumanjaka
6 žlica šećera
180 g čokolade za kuhanje
1/2 dcl jake kave
200 g margarina

Za dekoraciju: po želji 

Priprema 
Za koru :
Izraditi bjelanjke sa šećerom u čvrst snijeg  dodati orahe i to sve sjediniti. Ispeći koru u plehu  od pećnice na masnom papiru, u prethodno zagrijanoj pećnici na 170’C cca 20ak minuta.
Koru ohladiti 
Sad ako želite višlji kolač koru presjecite na tri dijela ako ne onda samo na dva .

Za kremu :
Na pari, na laganoj vatri skuhati jaja šećer muteći kad smo dobili dovoljnu gustinu dodati  kafu(malo poprskati i kore sa kafom ) i čokoladu i još mutiti da se čokolada istopi ,zatim skinuti svatre  te u ohlađeno dodati izrađeni margarin.
Smjesu sjedini i filovati kore .Na kraju i cijeli kolč premazati .Ukrasite po želji istopljenom čokoladom ,rendanom ili mljevenim orasima .
Ohladiti kolač u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Osvježavajući kolač sa jabukama brz za napravit !


Potrebno 
Za koru 
5 jaja
250 gr secera
250 gr brasna
2  kasike ulja
1 pr.za pecivo

Za kremu:
5 jabuka
800 ml vode
2 pudinga od vanilije
8 kasika secera

Za zvršni dio :
500 ml slaga

Priprema:

Od gore navedenih sastojaka umutite sjemu i ispecite koru .Uzagrijanoj rerni 180 nekih 15 min .
Koru  ostavite da se ohladi.
U serpu stavite 600 ml vode i 4 kasike secer.
Jabuke ogulite i isjecite na kriske i stavite da se skuhaju u toj vodi.
Sad uzmite 200 ml vode i 4 kasike secera i umutite 2 pudinga.
Kad su jabuke kuhane izmaknite sa peci i na te jabuke dodajte smjesu od pudinga
Vratite opet na pec da bi se puding skuhao.
Posto vam je kora ledena sad je  malo samo poprscite mlijekom odozgo.
Sad tako vrucu smjesu od pudinga i jabuka preli preko kore .
Ostavite da se potpuno ohladi.
Slag izmiksajte i premazite kolac.Ukrasite ako želite po želji .
ostaviti u frižider da se ohladi bar 2 sata zatim poslužiti .
Prijatno!

petak, 10. studenoga 2017.

Trio Krem Kolač!


Potrebno
Za koru :
1 čaša (od 2 dl) mlijeka
1 čaša šećera
1 čaša ulja
4 kašike kakaa
2 jaja
1 čaša brašna
1 pr. za pecivo
1 vanilin šećer

Za kremu:
5 dl mlijeka
1 puding od vanilie ili (slatko vrhnje )
3 kašike šećera
3 kašike griza
1 kašika arome vanilie
125 gr margarina

Za završni dio 
2 kesice šlaga po želji 
2 dl mlijeka

Priprema:
Za koru :
Umutite mikserom mlijeko, ulje, šećer i kakao pa podelite na dva dela.
U jedan deo dodajte jaja, brašno, pecivo i vanilin šećer. Sve dobro umutite mikserom i sipajte u uljem podmazan pleh (ili obložen papirom za pečenje) i pecite oko 25 min. na 180 st. (probajte čačkalicom).
Pleh treba biti dim. oko 20x30cm.(dio sa brasnom i jajima prvi pečete )
Pečen kolač, izvadite iz rerne i odmah prelijte drugom polovinom smese.pa zapecite samo minut dva da se smjesa upije 
Za kremu:
 Od mlijeka odvojte malo mlijeka i u njega umešajte puding i griz pa zakuhajte u ostatak mlijeka kome ste dodali šećer i ekstrakt od vanile. Kada dobije potrebnu gustinu, sklonite sa ringle i prohladite. Dodajte izraden margarin mikserom  i dobro umutite da se krema sjedini . Kremu nanesite na koru. Preko krema nanesite umućen šlag a preko šlaga možete krupno narendati čokoladu.
Ohladite kolač pa poslužite .
Prijatno !