Potrebno :
250 grama čokolade za kuhanje
200 grama putra
200 grama secera
7 jaja
2 kašike brašna
1 kašika konjaka
150 grama cokoladnih keksica
Za Glazuru:
100 grama čokolade
2 kašike ulja
1 kašika konjaka
Priprema:
Umjesati pjenasto zumanke sa secerom na pari.Dodati otopljenu cokoladu i dobro izmjesati.U hladnu masu dodati pjenasto izmjesani puter.Na kraju dodati, pazljivo mjesajuci kašiku po kašiku , ulupane bjelanjke i sve zajedno izmjesati.Dodati kašiku konjaka.Odvojiti 1/2 mase, dodati 2 kasike brasna i izmjesati. Od te mase sa brasnom, peci koru u okrugloj podmazanom kalup za torte sa obručom sto se skida (20 cm), na 200ºC oko 10 minutaDruga polovina mase, bez brasna, ce biti fil.Kada se kora ohladi, staviti je na dno kalupa , obloziti rubove sa cokoladnim keksima (moze biti Jafa sa cokoladnom stranom okrenutom vani), istresti fil i ostaviti u frizideru da se stegne.Ohladjenu tortu preliti glazurom od cokolade. Otopiti 100 grama cokolade za kuhanje u vodenoj kupelji, dodati 2 kašike ulja i kada bude mlako 1 zlicu konjaka. Preliti po torti.Ukrasiti visnjama iz kompota ili po zelji. Prije služenja skinuti obruč pa prebaciti na tasnu ako želite .Tortu morate dobro ohladiti da se krema stegne .Prijatno!
- Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar