subota, 11. studenoga 2017.

Pita od maka i jabuka iz centra svijeta !


Potrebno:
1 paket tijesta za savijace
150gr.ili vise mljevenog maka
150 gr.(moze  i vise) mljevenih oraha
3 jabuke, cimet i secer
200gr. secera
2 šolje(250ml.) kiselog vrhnja

Za preliv:
1 šolja (250ml.) kiselog vrhnja
1 jaje

Priprema
    Prvo pripremite sve sto vam treba za recept.
    Sameljite orahe,izrendajte jabuke,dodajte cimet i secer(nemojte cijediti jabuke),mak i kiselo vrhnje.
    U nauljeni pleh za torte,moze i obicna mala tepsija 20X30cm. poredajte 2 kore za savijacu,premazite za kašikom i pol ili dvije sa kiselim vrhnjem.pospite sa secerom a zatim sa mljevenim orasima.
    Zatim redajte ponovo 2 tijesta,premazite sa kiselim vrhnjem,pospite sa secerom pa pospite sa makom…
    Pa opet dvije kore tijesta.kiselo vrhnje,secer i rendane jabuke.Tako redajte slojeve dok ne utrosite svo tijesto.
        Ako vam zatreba jos namirnica slobodno povecajte kolicicnu. 
Za preliv :
    Na kraju izmiksajte kiselo vrhnje sa jajetom,prelijte preko torte i stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 200C 45 minuta.
      Pitu ohladite na sobnoj temperaturi icijecite na parčad pa poslužite .
        Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar