Potrebno:
1 paket tijesta za savijace
150gr.ili vise mljevenog maka
150 gr.(moze i vise) mljevenih oraha
3 jabuke, cimet i secer
200gr. secera
2 šolje(250ml.) kiselog vrhnja
Za preliv:
1 šolja (250ml.) kiselog vrhnja
1 jaje
Priprema
- Prvo pripremite sve sto vam treba za recept.
Sameljite orahe,izrendajte jabuke,dodajte cimet i secer(nemojte cijediti jabuke),mak i kiselo vrhnje.
U nauljeni pleh za torte,moze i obicna mala tepsija 20X30cm. poredajte 2 kore za savijacu,premazite za kašikom i pol ili dvije sa kiselim vrhnjem.pospite sa secerom a zatim sa mljevenim orasima.
Zatim redajte ponovo 2 tijesta,premazite sa kiselim vrhnjem,pospite sa secerom pa pospite sa makom…
Pa opet dvije kore tijesta.kiselo vrhnje,secer i rendane jabuke.Tako redajte slojeve dok ne utrosite svo tijesto.
Ako vam zatreba jos namirnica slobodno povecajte kolicicnu.
Za preliv :
- Na kraju izmiksajte kiselo vrhnje sa jajetom,prelijte preko torte i stavite da se pece u zagrijanu pecnicu na 200C 45 minuta.
- Pitu ohladite na sobnoj temperaturi icijecite na parčad pa poslužite .
- Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar