Potrebno
Za koru :
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika ulja
5 kasika brasna
1/2 praska za pecivo
Za Fil od jagoda:
1/2 kg svjezih jagoda
1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
200 g ili vise marmelade od malina, jagoda…
1,5-2 dcl vode
šecera u prahu po želji
Za Fil od vanilije:
6 dcl mlijeka
2 pudinga burbon vanilije
1 cijelo jaje
150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)
Slag za ukrasavanje:
aronija u prahu radi boje ako ju imate
Priprema
Za koru :
- Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak. Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo. Klasicana kora. U veliku tepsiju od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu.
Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva, Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi. Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti koru u njega tako da mu obje strane vise .
Za fil od jagoda :Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding.Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam Al ce izgledati urednije nego kod mene Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode.Te ostaviti da se ohladi. Za to vrijeme skuhati fil od vanilije. Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije.Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, .
- Znaci, obloziti kalup s korom , sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi. Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati šlagom.
Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar