Jednostavan i brz ručak od paradajza i tikvica sa kiselim vrhnem ili vrhnjem za kuhanje .Od malo sastojaka ručak za čas a možete poslužit ka prilog uz meso sa roštilja meni je to super kombinacija
Potrebno :
3 mlade tikice bez sjemenki
oko 500 gr paradajza sitnijeg (paradajz i debljina tikvica treba da vam se otprilike poklapaju )
250 grkrem sira
so po ukusu
ulje
250 ml vrhnje za kuhanje
sitno sjeckani kopar ili pešun
Priprema :
Rernu uključite na 200 stepeni da se zagrije dok pripremite tikvice .
Bilo bi dobro ako imate svoje tikvice i sigurni ste da nisu ničim prskane pošto se kožica ne guli .
Tikvice oprati izrezati na kriške oko pola centimetra da dobijete krugove tako isto i paradajz .Uzmete jednu vatrostalnu zdjelu koju ste predhodno nauljili .Zatim svaki krug tikvice tanko namažete krem sirom pa zalijepite paradajz i tako dok ne potrošite sve Redate jedan uz drugi vidite na slici .Odozgo sve posolite pouljite i stavite u rernu da se peče .Ne solite prije ni tikvice ni paradajz da se ne omekani pa bi vam bilo teško mazat sir a i sir je malo slan .Zato malo više posolite kada završite sa mazanjem .Znači odozgo sve posolite pouljite i stavite u rernu da se peče nekih 20 min zavisno od vaše rerne .Nakon 20 min izvadite iz rerne prelijete sa vrhnjem za kuhanje i vratite u rernu da se vrhnje upije i da fino zarudi .Pred sam kraj na 5 minuta pospete koprom ili peršunom ako želite .Pečeno već sam rekla možete poslužiti kao samo ili prilog mesu po želji .
Prijatno!
Napomena :Ako nemate vrhnje za kuhanje možete koristiti i kiselo vrhnje samo mu malo dodajte mlijeka da bude ređe ida možete prelit preko tikvica .