četvrtak, 5. srpnja 2018.

Mekan ,vazdušast, neodoljiv -Jednostavni čokoladni rolat sa ganache kremom !


Jednostavan  čokoladni rolat sa ganache kremom za sve čokoljupce izvrstan .Netreba vam puno vremena za pripremu .
Potrebno
Za koru :
6 jaja 
6 kašika šećera 
6 kašika brašna 
1 prašak za pecivo 
2 velike kašike čokolade u prahu 

Za kremu :
500 ml slatkog vrhnja 
200 gr čokolade za kuhanje sa većim udjelom kakaaa
1  kašika šećera 

Za posipanje :
šećer u prahu 

Priprema :
Rernu uključiti na 180.
Žumanjke razdvoiti od bjelanjka  Žumanke umutiti sa šećerom dok se šećer ne istopi i nedobijete finu kremastu smjesu a bjelanje umutiti u čvrst snijeg poželjno bi bilo da su domaća jaja ako nisu izvadit ih malo prije iz frižidera i staviti nekih 10 minu u toplu vodu  prije pravljenja kolača .To se radi sciljem da se snijeg bolje umuti možete dodati prstohvat soli .Kad ste umutili i bjelanje i žumanjke u jednoj posudici pomiješajte brašno čokoladu u prahu i prašak za pecivo ,zatim belancima prvo dodajte umućene žumanjke i brašno polako ne sve odjednom i miješajte bnajmanjom brzinom na mikseru .Pleh iz rerne obložite pek papirom pa izlijte smjesu i stavite da se peče nekih 20 minuta zavisno od vaše rerne .

Pečenu koru zarolajte sa duže strane sa pek papirom ili stavite na krpupa sa krpom zarolajte u rolat i ostavite da se tako ohladi .  .




Za kremu :


Vrhnje sa kašikom šećera stavite na ringlu da se grije nesmije da zakuha zatim dodate izlomljenu čokoladu na kocice i miješajte sve dok se čokolada ne istopi .Ako vidite da će zakuhati skinite sa ringle i miješajte i tako će se istopiti .Krema se mora u potpunosti ohladit .Zato vam savjetujem prvo napravite kremu pa neka se hladi .Ohlađenu kremu ponovo izmiješajte mikserom .Pa premažite ohlađenu koru . ponovo zarolajte u rolat .Rolat ostavite u frižider da se ohladi i ukusi prožmu .Prije služenja pospite šećerom u prahu.

Prijatno !
Napomena za svečaniji izgled možete umuti čokoladnu šlag kremu i premazati cijeli rolat ili preliti čokoladnom glazurom .Kako god rolat je odličan i jako ukusan zbog razdvajanja jaja biskvit ostane vazdušat .Moji mališani ga prosto razgrabe .

Nema komentara:

Objavi komentar