Jako ukusna torta od jagoda sa slatkim vrhnjem kad se ohladi poput sladoleda .Nije puno zahtjevna a jako je ukusna .
Potrebno
Za koru 3x:
3 jaja
3kašika šećera
3 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
velika kašika kakaa
Za poprskati kore :
150 ml mlijeka
Za kremu :
600 ml mlijeka
2 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja
4 kašike šećera
500 ml slatkog vrhnja
I još:
400 gr jagoda svježih
2 kašike šećera u prahu
malo nastrugane čokolade
1 šlag krem od vanilije
Priprema :
Jaja umutiti sa šećerom u kremastu smjesu .U umućenu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom .Miješati najmanjom brzinom na mikseru ili kuhačom .Smjesu izliti u namašćen kalup sa obručem promjera 24 .Peći u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15-20 min zavisno od vaše rerne .
Pečenu koru prekriti krpom i ostaviti ohladi .Postupak ponovite 3x
Za kremu :
Sa malo mlijeka umutiti puding i šećer da nema grudvica .Ostalo mlijeko staviti na ringlu da zakuha i skuhati puding .Miješati na ringli minut dva i skinuti da se hladi uz povremene miješanje da se ne uhvati korica .Dok se puding hladi umuti slatko vrhnje u čvrst šlag .U ohlađen puding dodavati uz miješanje kašiku po kašiku slatkog vrhnja .
Jagode očistiti od oprati popoloviti i posuti šećerom u prahu zatim
umutite u posebnoj posudi šlag krem .
Slaganje :
Prvu koru staviti na tasnu i poprskati malo mlijekom pa premazati sa 1/3 kreme,poklopiti drugom korom i nju poprskati mlijekom pa poredati jagode zatim premazati 2/3 kreme pokopiti trećom korom i nu poprskati mlijekom te premazati ostatkom kreme dekorisati ostatkom jagoda i šlag kremom pospete čokoladom koju ste nastrugali (ja to radim sa lopaticom za sir ).Tortu stavite u frižider bar 3 sata da se dobro ohladi do posluženja .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar