četvrtak, 5. srpnja 2018.

Jako ukusna torta sa jagodama !


Jako ukusna  torta od jagoda sa slatkim vrhnjem  kad se ohladi poput sladoleda  .Nije puno zahtjevna a jako je ukusna .
Potrebno 
Za koru 3x:
3 jaja 
3kašika šećera 
3 kašika brašna 
1/2 praška za pecivo 
velika kašika kakaa

Za poprskati kore :
150 ml mlijeka 

Za kremu :
600 ml mlijeka 
2 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja 
4 kašike šećera 
500 ml slatkog vrhnja 

I još:
400 gr jagoda svježih 
2 kašike šećera u prahu 
malo nastrugane čokolade 
1 šlag krem od vanilije 
Priprema :
Jaja umutiti sa šećerom  u kremastu smjesu .U umućenu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom  .Miješati najmanjom brzinom na mikseru ili kuhačom .Smjesu izliti  u namašćen  kalup sa obručem promjera 24 .Peći u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15-20 min zavisno od vaše rerne .
Pečenu koru prekriti krpom i ostaviti  ohladi .Postupak ponovite 3x

Za kremu :

Sa malo mlijeka umutiti puding i šećer da nema grudvica .Ostalo mlijeko staviti na ringlu da zakuha i skuhati puding .Miješati na ringli minut dva i skinuti da se hladi uz povremene miješanje da se ne uhvati korica .Dok se puding hladi umuti slatko vrhnje u čvrst šlag .U ohlađen puding dodavati uz miješanje kašiku po kašiku slatkog vrhnja .

Jagode očistiti od oprati popoloviti i posuti šećerom u prahu zatim 
umutite  u posebnoj posudi šlag krem .
Slaganje :

Prvu koru staviti na tasnu i poprskati malo mlijekom pa premazati sa 1/3 kreme,poklopiti drugom korom i nju poprskati mlijekom  pa poredati jagode zatim  premazati 2/3 kreme pokopiti trećom korom i nu poprskati mlijekom te premazati ostatkom kreme  dekorisati ostatkom jagoda i šlag kremom  pospete čokoladom koju ste nastrugali (ja to radim sa lopaticom za sir ).Tortu stavite u frižider bar 3 sata da se dobro ohladi do posluženja .
Prijatno !




Nema komentara:

Objavi komentar