Savršenstvo okusa vanila i maline stvarno čarobnog izgleda a još boljeg okusa .Za ovu čarobnu tortu treba vam malo više volje i vremena pošto se kora suši .Ali kad je jednom napravite vjerujem da će vam postati omiljena još ako ste ljubitelji voćnih kolača ko ja .
Potrebno
Za koru x4:
3 bjelanjka
9 kašika šećera
1 kašika ocata
prstohvat soli
Za kremu :
12 žumanjaka
12 kašika šećera
2 vanilin šećera
300 ml slatkog vrhnja
I još :
350 gr malina
3 kašike šećera u prahu
čoklada za dekoraciju
Priprema
Za kore :
Umutiti bjelanjke sa šećerom soli i ocatom u čvrst snijeg.U mom slučaju ja sam pekla u dugulastom kalupu(tepsiji ) vi nemorate može i okrugli promjera 22 samo ga obložite pek papirom .Pošto se kore suše na 150 stepeni ako vam je peć jaka onda na 120 nekih sat vremena ja istovremeno pečem po dvije kore .Znači snijeg od bjeklanjaka izlijete u kalup i sušite kore oko 1 sat .Kore treba da ostanu bijele a ako vam počnu rudit smanjite temperaturu .Osušene kore prekrite krpom i ostavite da se ohlade pažljivo snjima pošto pucaju ako jako pritiskate .
Za kremu :
Na pari izmutite žumanjke sa šećerom mutite dok nedobijete finu kremu bude skoro bijela .Gotovu kremu ostavite da se ohladi u potunosti a umutite slatko vrhnje te ga dodajte ohlađenom kremu .Masu sjedinite u finu kremu pa pripremite maline .
Maline i šećer izgniječite vilicom ne skroz u kašu samo malo da ima i većih komada .
Slaganje :
Tri kore neizmjenično mažete prvo malinama pa kremom a zadnju samo kremom i dekorišete istopljenom ohlađenom čokoladom .
Tortu je najbolje ostaviti preko noći u frižideru da se kore malo otpuste i ukusi prožmu .
To bi bilo to .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar