petak, 6. srpnja 2018.

Jeste li probali tikvice na ovaj način -Ručak od malo sastojaka za tren a vrlo jednostavno !


Jednostavan i brz ručak  od paradajza i tikvica sa kiselim vrhnem ili vrhnjem za kuhanje .Od malo sastojaka ručak za čas  a možete poslužit ka prilog uz meso sa roštilja  meni je to super kombinacija 

Potrebno :
3 mlade tikice bez sjemenki 
oko 500 gr paradajza sitnijeg (paradajz i debljina tikvica treba da vam se otprilike poklapaju )
250 grkrem sira 
so po ukusu 
ulje 
250 ml vrhnje za kuhanje 
sitno sjeckani kopar ili pešun 

Priprema :
Rernu uključite na 200 stepeni da se zagrije dok pripremite tikvice .
Bilo bi dobro ako imate svoje tikvice i sigurni ste da nisu ničim prskane pošto se kožica ne guli .
Tikvice oprati izrezati na kriške oko pola centimetra da dobijete krugove  tako isto i paradajz .Uzmete jednu vatrostalnu zdjelu koju ste predhodno nauljili .Zatim svaki krug tikvice tanko namažete krem sirom pa zalijepite paradajz i tako dok ne potrošite sve Redate jedan uz drugi vidite na slici .Odozgo sve posolite pouljite i stavite u rernu da se peče .Ne solite prije ni tikvice ni paradajz da se ne omekani pa bi vam bilo teško mazat sir a i sir je malo slan .Zato malo više posolite kada završite sa mazanjem .Znači odozgo  sve posolite pouljite i stavite u rernu da se peče nekih 20 min zavisno od vaše rerne .Nakon 20 min izvadite iz rerne prelijete sa vrhnjem za kuhanje  i vratite u rernu da se vrhnje upije i da fino zarudi .Pred sam kraj na 5 minuta pospete koprom ili peršunom ako želite .Pečeno već sam rekla možete poslužiti kao samo ili prilog mesu po želji .
Prijatno!
Napomena :Ako nemate vrhnje za kuhanje možete koristiti i kiselo vrhnje samo mu malo dodajte mlijeka da bude ređe ida možete prelit preko tikvica .

Nema komentara:

Objavi komentar