srijeda, 4. srpnja 2018.

Jednostavna i osvježavajuća torta sa višnjama -Poput sladoleda !



Veoma osvježavajuća torta sa višnjama  nešto poput sladoleda -posebno preporučujem u ljetnim danima .
Potrebno:
4 jaja 

100 g maslaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
100 g maslaca 
100 g čokolade u prahu
50 g brašna
50 g gustina 
70 g mljevenih(oraha ,lješnjaka ili badema )
1 prašak za pecivo
 
sok iz kompota za preliv kore 
Za fil :
500 ml slatkog vrhnja
500 g višanja iz kompota

Za dekoraciju :
čokolada naribana na krupno rende


Priprema
Za koru :
Rernu  zagrijte na 200°C. Jaja dobro umutite sa šećerom i vanilin šećerom  a posebno umutiti maslac te mu dodati smjesu od jaja .U posebnu posudu pomiješajte brašno, gustin , prašak za pecivo,čokoladu u prahu   i mljevene orahe ili za šta ste se već odlučilii pa ga dodajte smjesi s jajema. Smjesu mutite najmanjom brzinom da se suhi sastojci sjedine .Smjesu izlijte u  pleh iz rerne obložen pek papirom  pa pecite nekih dvadesetak minuta  . Zavisno od vaše rerne .
Nakon pečenja pustite da se koru  ohladi , a zatim je prerežitepo dužini ili širini  na dva jednaka dijela .Zavisno kavu tasnu imate za tortu . Koru  prvo prelijte s malo soka od komopta  kako bi torta bila sočnija. Po kori rasporedite višnje koje ste prethodno ocijedili iz kompota  pa polovinom  
   umućenog slatkog vrhnja   premažite po višnjama  , a zatim zatim poklopite drugom korom i ponovo prelite sa malo soka iz kompota sačekajte da kora upije sok pa premažite ostatkom vrhnja .Tortu dekorišite sa  krupno narendanom čokoladom .
Ostavite tortu u frižider da se dobro ohladi i ukusi spoje .Torta je veoma ukusna i u ljetne dane je veoma osvježavajuća poput sladoleda .Nadam se da će vam se svidjeti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar