Jedna odična torta za sve ljubitelje čokolade teško ko joj može odoljeti . Za koru : 5 jaja 5kašika šećera 5 kašika brašna 2 kašike gustina (škrobnog brašna ) 30 g kakaa 1 prašak za pecivo 200 ml mlijeka Za kremu : 6 žumanjaka 100 g šećera 1 kašika gustina 300 g tamne čokolade 300 g mliječne čokolade 3 dl mlijeka 0,5 l slatko vrhnje Za glazuru : 100 gr čokolade i 2-3 kašike ulja Priprema Za koru : Umutite jaja sašećerom dok nedobijete jednoličnu kremastu smjesu zatim dodajte mlijeko 100 ml zatim dodajte brašno ,gustin i kakao sa praškom za pecivo koje ste predhodno sve izmiješali u nekoj zdjelici .Izlite smjesu u kalup obložen pek papirom te pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 -20 min zavisno od vaše rerne . Pečenu koru ostavite da se ohladi . Za kremu : Mlijeko staviti da zakuha a žumanjke dobro umutiti sa šećerom te dodati kašiku gustina izmiješati i zakuhati u mlijeko u jednoličnu smjesu zatim dodati čokoladu izmiješati dobro da se čokolada istopi ostaviti da se smjesa ohladi a umutiti šlag pa ohlađenu smjesu umutiti u šlag . Za glazuru : Istopite čokoladu na laganoj vatri . Slaganje : Koru presjecite po sredini da dobijete dvije kore . Stavite prvu koru na tasnu pa poprskaje malo mlijekom zatim premažite jednom polovinom kreme pa prekrite dr korom ponovo poprskajte mlijekom i premažite ostatkom krema . Cijelu tortu prelite čokoladnom glazurom te ostavite u frižider da se dobro ohladi . Prijatno! |
Nema komentara:
Objavi komentar