utorak, 23. siječnja 2018.

Čokoladna fantazija :Torta od čokolade i višanja!



Potrebno

Za koru:

1 šoljica smeđeg šećera
1/2 šoljice oštrog brašna
1/2 šoljice glatkog brašna
1  praška za pecivo
1 kašika sode bikarbone
1/2 šoljice kakaa
1 jaje
1/2 šoljice mlijeka
1/4 šoljice ulja
1 vanili šećer
1/4 šoljice vrele vode

Za Fil od višnje:
1 tegla višanja
50 g šećera
40 g finog kukuruznog škroba
malo cimeta

Za Prvu kremu:
200 g tamne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Za Drugu kremu:
200 g mliječne čokolade
350 ml slatkog vrhnja

Priprema

Za koru :
Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj zdjeli i sve mokre sastojke (osim vrele vode) u drugoj zdjeli.Postepen dodavati mokre sastojke u suhe, kad se sjedine, miksati dvije minute. Dodati vrelu vodu, promiješati, izliti u kalup za pečenje premazan maslacem i posut krušnim mrvicama.
Za fil od višnje :
Ocijedite višnje, te u sok od višnji umiješajte sve navedene sastojke i kuhajte dok ne dobijete kremastu smjesu u koju na kraju umiješate višnje. Nadjev od višnje razmažite po ohlađenom biskvitu.
Za prvu kremu :
Pripremite u jednoj zdjeli 200 grama tamne čokolade narezane na kockice, prokuhajte 150 mililitara slatkog vrhnja te polijte po čokoladi i lagano promiješajte da se čokolada otopi.
Za drugu kremu :
U međuvremenu istućite ostatak slatkog vrhnja u čvrsti šlag te postupno dodajte u otopljenu čokoladu i prelijte na ohlađeni biskvit i višnje. Stavite u frižider na pola sata.

Način pripreme druge kreme isti je kao kod prvog sloja kreme, samo što uzimate mliječnu čokoladu. Zalijete po ohlađenom prvom sloju te stavite u hladnjak na nekoliko sati da se dobro ohladi pa poslužite.

Prijatno!

Voćna jednostavna torta boss!



Potrebno:
6  bjelanjaka
6  žumanjaka
120 g šećera
120 g čokolade za kuhanje
pola kesice praška za pecivo
1 pekmez od borovnice ili šumsko voće
1/2 litre vrhnja za šlag

Priprema
Za koru :

Umutiti bjelanca sa šećerom i čvrst smijeg a u posebnu posudu izmješati žumanjca sa praškom za pecivo
Na laganoj vatri otopiti čokoladu za kuhanje te dodati u smjesu sa žumanjcima i praškom za pecivo. I onda lagano dodavati bjeanke.
U kalupu 26 cm kojeg smo prethodno namazali margarinom i posuli malo brašna peći oko 30-35 minuta na 170 stepeni. Kada je gotov biskvit će se dignuti ali kada ga izbadite iz rerne on će pasti-tako treba.
Pečeni biskvit ohladite i premažite ha cijelom teglom pekmeza kojeg ste odabrali.

Umutiti slatko vrhnje u koje se doda malo šećera ili vanilija šećera i premazati tortu.

Ohladite pa poslužite izrezane na željene komade .
Prijatno!

Veoma ukusni i jednostavni :Čoko pužići!


Potrebno
Za tijesto:

250 g brašna
125 g posnog sira
80 g šećera
20 g kakaa
7 kašika mlijeka
4 kašike ulja
1 kom prašak za pecivo
1 kom rum šećer ili rum po želji
Za fil:
3 dl mlijeka
50 g šećera
1 kom puding burbon vanilija
125 g posnog sira
1 kom limun šećer ili rendana kora limuna
I još :
50 g mliječne čokolade
1 kašika marmelade od kajsija

Priprema
Za fil:
Od 3 dl mlijeka odvojiti malo i razmutiti puding. Ostatak mlijeka i šećer staviti da prokuva pa sipati puding i miješati da se zgusne. Kad se ohladi izmiksati sa sirom.

Za tijesto :
Pomiješati brašno sa kakaom i praškom za pecivo. Dodati sve ostale sastojke i umijesiti tijesto rukom ili mikserom najmanjom a zatim najvećom brzinom, kratko, da tijesto ne postane ljepljivo.
Radnu površinu malo pobrašniti pa razviti tijesto u pravougaonik 25×35 cm. Premazati pudingom i posuti isjeckanim kockicama čokolade.
Saviti u rolat i isjeći u kriške oko 1,5 cm debljine.
Stavljati u pleh obložen papirom za pečenje sa manjim razmacima. Peći na 180 C 20-ak minuta.
Zagrijati marmeladu i premazati vruće pužiće.Ohladiti pa poslužiti 
Prijatno!

Super mirisne i ukusne :Narandzine kocke!


Potrebno

Za tijesto:


4 bjelanca
150 g šećera
200 g oraha
2 kašike mrvica(prezle)
½ kašike oštrog brašna
naribana korica limuna

Za kremu:

4 žumanca
150 g šećera
sok i korica jedne narandže
1kašika oštrog brašna
200 g maslaca

Za ukrašavanje:

200 ml slatkog vrhnja
1 narandza

Priprema
Za tijesto:

Bjelance sa šećerom istucite u čvrst snijeg te dodajte mljevene orahe, brašno,  mrvice i naribanu koricu limuna.
Sve lagano izmiješajte i stavite u namazanu i mrvicama posutu tepsiju  (veličine 20×40 cm) te pecite na temperaturi od 185°C oko 30 minuta.

Za kremu:

Žumance, šećer, brašno, sok i naribanu koricu narandže izmiješajte i stavite kuhati na pari.
Za vrijeme kuhanja miješajte dok se krema ne zgusne.
Zatim je ohladite i u nju umiješajte pjenasto izmiješan maslac.

Pečeni kolač premažite kremom te ohladite u frižderu bar 3 sata do posluživanja  .Zatim  isijecite na kocke i ukrasite po želji  sa umućenim slatim vrhnjem i narandzom .
Prijatno!

ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Krofne svi volimo ali i izbjegajemo zato što upijaju dosta masnoće: Evo tajne da ne upijaju višak masnoće !


Potrebno :
1 kg glatkog brašna
2 cijela jaja i 2 žumanjka
1/2 šoljice šećera
1 mala kašikica  soli (puna do rubova)
2 vanilin šećera
½ praška za pecivo
malo ribane korice limuna
1 mala kašikica rakije
1 dcl ulja
5 dcl mlijeka
1 kocka svježeg kvasca

Za punjenje :đem ili krem  po želji i šećer u prahu za posipanje
Priprema :
 U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 malu kašikicu  šećera i 1 malu kašikicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.
 Jaja tucite sa šećerom i malom kašikicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).
Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.Šerpu  napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 2 do 3 minute uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

 Špricaljku za kreme napunite pekmezom ili kremom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

2. Mala kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s komadima zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upit će više masnoće.

3. Kako bi vam krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Uživajte prijatno !

Šarene Kiflice od istog tjesta dobijete dvije vrste !


Potrebno
Za tijesto/kiflice:
500 g brašna
2 dl ulja
2 dl mlijeka
1 kvasac
1 prašak za pecivo
malo soli
3 supene kašike kakaa
Za preliv:
2 dl vode
400 g šećera

Priprema:
Sve sastojke za kiflice, sem kakaa, pomješati.Dobro izmiješati tijesto da se sastojci sjedine .
Tijesto podeliti u dvije jednake smjese i u jednu dodati 3 kašike kakaa.
Dobijena dva tijesta svako posebno umjesiti, rasklagijati u jufke i od svakog tijesta formirati oblik pravougaonika odnosno oblik kao da pravite rolat, ali ne uvijate tijesto u rolat, samo napravite taj oblik.
Tako formirana dva posebna tijesta svako isjeći na 6 jednakih dijelova od kojih formirate jufkice.
Jufkice razvaljati  naizmenično jedno bez kakaa i jedno sa kakaom i tako i ređati po vašem izboru. Ako hoćete da vam kiflice budu braon boje onda donje tijesto stavite ono sa kakaom, pa od gore bez kakaa. Ako hoćete da vam kiflice budu bijele boje onda prvo stavite obično tijesto bez kakaa, pa onda sa kakaom, izbor je vaš.
Kada napravite kombinaciju od po dva tijesta, svaki taj list tijesta sijeći na 8 dijelova, tj. trouglova i umotati ih u kiflice.Poredati u namašćen pleh .
Kiflice peći u zadrijanoj rerni 200 stepni nekik 15 min zavisno od pecnice ( dok ne porumene).
Za preliv se prokuha voda i šećer i kiflice se umaču u tu vodu dok su vruće.Po želji dodatno možete posuti ili uvaljati u kokosovo brašno ili mljevene orahe .
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Ovo može svako da napravi ,Gotovi za 20 min preukusni :Kolačići od kokosa !


Potrebno:
 2 žumanjka

 1 cijelo jaje
 250 g. maragarina
 140 g. šećera
 200 g. kokosa
 1 prašak za pecivo
 350 g. brašna

Za uvaljanje kolačića:

šećer u prahu pomiješan sa burbon vanilom

Priprema:

U posudu za mućenje stavite margarin sobne temperature(moze i maslac,svejedno je),dodajte secer,zumanjke i jaje i pjenasto sve umutite nekoliko minuta.

Zatim dodajte kokos,i sve rucno promesajte. Dodajte prasak za pecivo ,i na kraju brasno i sve dobro zamesite da se ne lijepi za ruke.

Rernu zagijte na 180 stepeni . 
Na veliki crni pleh od rerne stavite papir za pečenje. Kidajte od teijsta manje loptice,svaku na dlanu malo razvaljajte,zatim je stavite ravno na dlan,i zatvorite ruku,i dobicete rebrast otisak,zatim sa jedne i druge strane(krajeve)zaoblite pomocu prstiju i slazite na pleh praveći razmake.

Peći oko 15 -20 min.dok blago ispod i sa strana ne porumene ali moraju biti bele boje. Jos mlake  uvaljati u šećer u prahu .Ohladiti pa poslužiti uz kafu ili omiljeni vam topli napitak .
Prijatno !

Neobičan a tako ukusan kolač od sira keksa i budave!Brzo i lako se priprema.


Potrebno

Tijesto/podlogu :

200 g mljevenog keksa
80 g maslaca
1 kašika cimeta


Za nadjev:

4 jaja
100 g omekšalog maslaca
200 g šećera
4 dl kiselog vrhnja
200 g krem sira
1,5 šoljlica pirea od muškatne tikve
1 prašak za puding vanilija
1 kašika začina za medenjake
200 g mljevenog keksa

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva C.

Prvo pripremite podlogu : maslac otopite pa njime prelijte kekse i cimet. Promiješajte pa smjesu utisnite po dnu i rubu kalupa promjera 24 cm.
Tijesto stavite u pećnicu na 10 min, a zatim ga izvadite i temperaturu pećnice smanjite na 160 stupnjeva C.
Za Nadjev :
Maslac pjenasto umutite sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje. Umiješajte i krem sir, vrhnje i pire od bundeve. Tucite nakon svakog dodavanja. Na kraju lopaticom umiješajte kekse i začin za medenjake.
Nadjev ulijte u pripremljeni kalup s tijestom tj podlogom od keksa .
Pecite 75 minuta.
Pečen kolač ostavite da se hladi u pećnici s odškrinutim vratima.
Ohlađen kolač režite na željene komade i poslužite .
Prijatno!

Bez pečenja jednostavna i ukusna :Voćna torta sa kiselom pavlakom !



Potrebno:

45 komada piškota( meni je otišlo zavisno od vase tasne ili kalupa )
1l kisele pavlake/ vrhnja
250gr šećera
1 kesica vanilin šećera
oko 600gr crvenog voća (vama omiljenog)
300-ml slatke pavlake

Priprema:

Kiselu pavlaku i  šećer + vanilin šećer mutiti mikserom dok se šećer ne
otopi. Na četvrtastu tasnu /kalup  poslažite 15 piškota, pa stavite obruč. A ako imate duguljastu dublju tepsiju netreba vam obruč lakše je i mazati u tepsiji piškote ne bježe.
Svaku piškotu, kafenom kašičicom preliti slatkom vodom (prokuvala sam 2dcl vode sa 5
kašika šećera i ohladila).
Stavite pola kiselog krema i pobacajte voće, u mom slučaju su bile maline. Zatim opet
red piškota (ne zaboravite da ih prelijete slatkom vodom, kako bi posle bile sočne),
preostalu polovinu kiselog krema i ostatak voća. Završite sa redom piškota (preostalih
15 komada) posipajući ih pažljivo slatkom vodom. Nemojte preterivati, kafena kašičica
je sasvim dovoljna po piškoti. Torta je gotova. Stavite je u frižider na najmanje 12h.
Ako ste ipak radili na tasni skinite obruč i ukrasite tortu sa u umućenom slatkom pavlakom.

Tortu dobro ohladite pa sijecite na kocke(zbog lakšeg vađenja ) i  poslužite.
Prijatno !

Mekana i sočna :Pileća prsa u mlijeku !



Potrebno:
400g pilećih fileta
100ml bijelog vina ili temeljca
200ml mlijeka (2,8%)
2 kašike glatkog brašna
1kašika nasjeckanog peršuna
1-2 čehna bijelog luka
sol,biber

Priprema:

Isijecite pileca prsa da budu jednake debljene.Ako zelite mozete ih lagano potuci batic za meso preko prozirne folije,pazite da im ne razbijete strukturu,njezno.
Posolite ih i poparite.
Uvaljajte filete u brašno,višak istresite.
Zagrijte maslinovo ulje pazite da ga ne zapalite treba stajati kraj stednjaka,dodajte na sitno isjeckani luk ,smanjiti vatri za par stupnjeva pa izdinstati luk da lagano promijeni boju i omekša .Dodati filete ,prepecite s jedne i druge strane.Pustiti dvije-tri minute sa jedne strane ne bosti vilicom dok se peku okrenuti pazljivo na drugu stranu na par minuta.Kad su fileti uhvatili lijepu boju,pojacat vatru pa dodati temeljac ili vino ,drvenom kašikom  strugati po dnu da se digne ono sto je zapeceno tu je vecina ukusa koja ce dati aromu umaku.Kad se sve zgusnulo dodati mlijeko pustiti da sve kuha par minuta da se malo reducira.Dodati sitno nasjeckani peršun  i bijeli luk .Prokuhati i servirati .Po uksu dodatno posoliti i pobiberiti  .

Servirati sa salatom ili prilog po želji.Ako ša ostane za naknadno zagrijavanje podliti opet sa malo mlijeka i prokuhati.

Prijatno!

Mali savjeti za vas kako da vam uspije svaki kolač!



Savjti za sve one koji žele da im uspije ono što žele da spreme .

Ne morate da budete prava domaćica ili super kuhar da bi vam svaki kolač uspio. Biće dovoljno da se pridržavate ovih saveta.
Prije svega pre nego što počnete da prpremate kolač potrebno je da su vam spremne sve potrebne namjernice za kolač.Da ne počnete pravit a nešo fali .

Zatim ide
Izbor brašna

Za dobar kolač nemojte da potcenite važnost izbora pravog brašna. Hrskave kolače, biskvite, knedle i njoke pravite od oštrog brašna. Glatko brašno koristite za pravljenje hljeba, mafina i poslastica od testa sa kvascem,

Sobna temperatura sastojaka

Jaja, mlijeko i puter moraju da odstoje na sobnoj temperaturi barem pola sata pre nego što počnete da pravite kolač. Ako nemate vremena, jaja možete da na kratko zagrejete u toploj vodi .

Pazite kako koristite mikser

Kad uzmete mikser u ruke, nemojte krenuti sa najjačom brzinom. Pametnije je krenuti sa manjom brzinom da bi vazduh ušao u smesu za kolače. Kad procenite da je masa za kolače dobro umućena, prebacite mikser na najjaču brzinu još nekoliko minuta . Smesa za kolač biće glatka poput emulzije.
Slatko vrhnje 
Svi sada više koristimo slatko vrhnje pa je jako bitno da ga ne premutite dovoljno je par minuta da ga mutite .pogotovo biljno slatko vrhnje se može se premutit skoro ko puter bude ali takvo vrhnje kad stavimo po kolaču još više se u frižderu isuši i dode do pucana što nebi željeli zato pazite prilikom miksanja .
Završni dodir

Kad napravite smesu za kolače i sipate je u pleh, lagano ga prodrmajte par puta s visine od nekoliko centimetara kako bi se sastojci bolje povezali. Izravnajte površinu kolača gumenom lopaticom. Ovo primenjujete samo kod kolača kod kojih ste koristili prašak za pecivo, nikako ne u onim s belancima ili šlagom koji moraju da ostanu rastresiti.
Kada po receptu bjelace dodajete na kraju obavezno ih miješajte lagano kuhačom da se masa sjedini nikako mikserom pošto taj biskvit treba da ostane vazdušast ako budete mutili mikserom bjelnice pasti   .
Nikako ne otvarajte rernu kada ste tek stavili biskvit da se peče .Odma će da padne .
 Pogotovu ako radite bezee biskvite od bjelanca koji se vše suše nego peku .

I na kraju svakako vjerujte u sebe i nikako sebe nemojte kriviti ako neki put vam nešto ne uspije svakome se može dogodit .
Nadam se da sam vam bar malo olakšala .😊

Pravi bosanski Burek !



Potrebno
Za tijesto /jufku :
700g mekoga brasna
1supena ravna  kasika soli(ne doslovno puna)
1supena kasika ulja
mlake vode po potrebi

Za nadjev:
600g fasiranog mesa
1mala kasika soli (ili malo vise po želji)
1 kašikica vegete
1mala kasicica crnog bibera
1 glavica crnog luka
100ml vode
1 supena kasika ulja
2-3 čehna bijelog luka
Za podmazivanje kora:
150ml ulja
150g putera

Priprema:


Od brasna i ostali sastojka zamjesiti tjesto za pitu u tri jufke pomastiti ih malo sa uljam odozgo .
I ostaviti da odmaraju nekih pola sata.
U maloj serpici rastopiti puter i ulje.
Dok tjesto odmara pripremiti nadjev :
isjeckati sitno crni luk staviti ga u zdjelu sa vodom ,so,biber, jedna supena kasika ulja i fasirano meso
sve zajedno dobro promjesati i sastaviti dodati i bijeli luk sto sitnije isječen .
Rastanjiti jufki oklagijom kao na slici.Podmazati rastopljenim puterom i uljem.
Razvlaciti koru rukama po stolu koliko vam ona dozvoljava.
Zatim staviti pripremljeno meso sa strana stola na jufku i poklopiti pa opet poprskati sa puterom.
Zarolati je pomocu carsafa (ja radim na carsafu)
sa obje strane.



Slagati je u podmazanom plehu po želji u male kovrčiće ili sve zarolano u puž.
Pitu peci u dobro zagrejanoj pecnici na 220° a ako imate peć na drva još će biti ukusniji nekako ima poseban šmek kad se peče u peći na drva .Ili je to meni ostalo u sjećanju od moje mame kad je pekla .Nemožete izgubit ništa probajte .

Kad lijepo zarudi prelijemo ga sa malo vode koju smo kuhali sa nekim komadićem mesa možete malo ostaviti od bureka u vodu još dodamo vegete i bibera i vrelo vrelim prelijemo i ostavimo da malo odstoji poklopljen dr tepsijom iste veličine .E sad kolko stavim vode jednu čašu od dva deca kad mi je i muž kući pošto on voli svaku pitu da je mekana a ja pak sušta suprotnost volim više kad malo hrska ona korica i za sebe i djecu kad pravim stavim samo 1 dcl.A navama je sad kako volite vi .
I ovo da napomenem umjesto faširanog mesa možete koristiti i meso sitno nasjeckano jš je bolji kodnas se to zove Sjecani burek .

Prijatno vam uživajte u svakom  zalogaju !

Jedna od najboljih salata :Ja sam oduševljena ovom salatom a siguro ćete biti i vi!



Potrebno:

3-4 veća krastavca
1 jogurt 180 g
2-3 kašike  vrhnja(ili milerama)punomasno
3-4  kašike sjeckanih začina-kopra,vlasca i malo origana
1 kašičica senfa
2-3 kašičice meda
sol,biber

Priprema:

Krastavce oguliti(kad imate svoje mlade domaće da nisu prskane nema potrebe gulit),naribati,posoliti.Kad malo odstoje istisnuti rukama tekućinu.Kopar,origano i vlasac oprati pa sitno sto sitnije  nasjeckati.
U plastičnoj posudi pomiješati jogurt,vrhnje,senf ,med, vlasac,origano i kopar.Promiješati pa još začiniti po želji.Dobro promiješati  da se smjesa sjedini i dodati zgnječene krastavce.I to sve sjediniti . Ostaviti u fržider da se ohladi.

Poslužiti uz bilo kakvo meso ili po želji(roštilj,kobasice sa sirom….)Može stajati u frižideru 2-3 dana.Ohlađeno je još ukusnije.
Uživajte ja sam stvarno oduševljena ovom salatom naam se da će se i vama dopasti .
Prijatno !