Potrebno:
400g pilećih fileta
100ml bijelog vina ili temeljca
200ml mlijeka (2,8%)
2 kašike glatkog brašna
1kašika nasjeckanog peršuna
1-2 čehna bijelog luka
sol,biber
Priprema:
Isijecite pileca prsa da budu jednake debljene.Ako zelite mozete ih lagano potuci batic za meso preko prozirne folije,pazite da im ne razbijete strukturu,njezno.
Posolite ih i poparite.
Uvaljajte filete u brašno,višak istresite.
Zagrijte maslinovo ulje pazite da ga ne zapalite treba stajati kraj stednjaka,dodajte na sitno isjeckani luk ,smanjiti vatri za par stupnjeva pa izdinstati luk da lagano promijeni boju i omekša .Dodati filete ,prepecite s jedne i druge strane.Pustiti dvije-tri minute sa jedne strane ne bosti vilicom dok se peku okrenuti pazljivo na drugu stranu na par minuta.Kad su fileti uhvatili lijepu boju,pojacat vatru pa dodati temeljac ili vino ,drvenom kašikom strugati po dnu da se digne ono sto je zapeceno tu je vecina ukusa koja ce dati aromu umaku.Kad se sve zgusnulo dodati mlijeko pustiti da sve kuha par minuta da se malo reducira.Dodati sitno nasjeckani peršun i bijeli luk .Prokuhati i servirati .Po uksu dodatno posoliti i pobiberiti .
Servirati sa salatom ili prilog po želji.Ako ša ostane za naknadno zagrijavanje podliti opet sa malo mlijeka i prokuhati.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar