ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Mali savjeti za vas kako da vam uspije svaki kolač!



Savjti za sve one koji žele da im uspije ono što žele da spreme .

Ne morate da budete prava domaćica ili super kuhar da bi vam svaki kolač uspio. Biće dovoljno da se pridržavate ovih saveta.
Prije svega pre nego što počnete da prpremate kolač potrebno je da su vam spremne sve potrebne namjernice za kolač.Da ne počnete pravit a nešo fali .

Zatim ide
Izbor brašna

Za dobar kolač nemojte da potcenite važnost izbora pravog brašna. Hrskave kolače, biskvite, knedle i njoke pravite od oštrog brašna. Glatko brašno koristite za pravljenje hljeba, mafina i poslastica od testa sa kvascem,

Sobna temperatura sastojaka

Jaja, mlijeko i puter moraju da odstoje na sobnoj temperaturi barem pola sata pre nego što počnete da pravite kolač. Ako nemate vremena, jaja možete da na kratko zagrejete u toploj vodi .

Pazite kako koristite mikser

Kad uzmete mikser u ruke, nemojte krenuti sa najjačom brzinom. Pametnije je krenuti sa manjom brzinom da bi vazduh ušao u smesu za kolače. Kad procenite da je masa za kolače dobro umućena, prebacite mikser na najjaču brzinu još nekoliko minuta . Smesa za kolač biće glatka poput emulzije.
Slatko vrhnje 
Svi sada više koristimo slatko vrhnje pa je jako bitno da ga ne premutite dovoljno je par minuta da ga mutite .pogotovo biljno slatko vrhnje se može se premutit skoro ko puter bude ali takvo vrhnje kad stavimo po kolaču još više se u frižderu isuši i dode do pucana što nebi željeli zato pazite prilikom miksanja .
Završni dodir

Kad napravite smesu za kolače i sipate je u pleh, lagano ga prodrmajte par puta s visine od nekoliko centimetara kako bi se sastojci bolje povezali. Izravnajte površinu kolača gumenom lopaticom. Ovo primenjujete samo kod kolača kod kojih ste koristili prašak za pecivo, nikako ne u onim s belancima ili šlagom koji moraju da ostanu rastresiti.
Kada po receptu bjelace dodajete na kraju obavezno ih miješajte lagano kuhačom da se masa sjedini nikako mikserom pošto taj biskvit treba da ostane vazdušast ako budete mutili mikserom bjelnice pasti   .
Nikako ne otvarajte rernu kada ste tek stavili biskvit da se peče .Odma će da padne .
 Pogotovu ako radite bezee biskvite od bjelanca koji se vše suše nego peku .

I na kraju svakako vjerujte u sebe i nikako sebe nemojte kriviti ako neki put vam nešto ne uspije svakome se može dogodit .
Nadam se da sam vam bar malo olakšala .😊

Nema komentara:

Objavi komentar