ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Pravi bosanski Burek !



Potrebno
Za tijesto /jufku :
700g mekoga brasna
1supena ravna  kasika soli(ne doslovno puna)
1supena kasika ulja
mlake vode po potrebi

Za nadjev:
600g fasiranog mesa
1mala kasika soli (ili malo vise po želji)
1 kašikica vegete
1mala kasicica crnog bibera
1 glavica crnog luka
100ml vode
1 supena kasika ulja
2-3 čehna bijelog luka
Za podmazivanje kora:
150ml ulja
150g putera

Priprema:


Od brasna i ostali sastojka zamjesiti tjesto za pitu u tri jufke pomastiti ih malo sa uljam odozgo .
I ostaviti da odmaraju nekih pola sata.
U maloj serpici rastopiti puter i ulje.
Dok tjesto odmara pripremiti nadjev :
isjeckati sitno crni luk staviti ga u zdjelu sa vodom ,so,biber, jedna supena kasika ulja i fasirano meso
sve zajedno dobro promjesati i sastaviti dodati i bijeli luk sto sitnije isječen .
Rastanjiti jufki oklagijom kao na slici.Podmazati rastopljenim puterom i uljem.
Razvlaciti koru rukama po stolu koliko vam ona dozvoljava.
Zatim staviti pripremljeno meso sa strana stola na jufku i poklopiti pa opet poprskati sa puterom.
Zarolati je pomocu carsafa (ja radim na carsafu)
sa obje strane.



Slagati je u podmazanom plehu po želji u male kovrčiće ili sve zarolano u puž.
Pitu peci u dobro zagrejanoj pecnici na 220° a ako imate peć na drva još će biti ukusniji nekako ima poseban šmek kad se peče u peći na drva .Ili je to meni ostalo u sjećanju od moje mame kad je pekla .Nemožete izgubit ništa probajte .

Kad lijepo zarudi prelijemo ga sa malo vode koju smo kuhali sa nekim komadićem mesa možete malo ostaviti od bureka u vodu još dodamo vegete i bibera i vrelo vrelim prelijemo i ostavimo da malo odstoji poklopljen dr tepsijom iste veličine .E sad kolko stavim vode jednu čašu od dva deca kad mi je i muž kući pošto on voli svaku pitu da je mekana a ja pak sušta suprotnost volim više kad malo hrska ona korica i za sebe i djecu kad pravim stavim samo 1 dcl.A navama je sad kako volite vi .
I ovo da napomenem umjesto faširanog mesa možete koristiti i meso sitno nasjeckano jš je bolji kodnas se to zove Sjecani burek .

Prijatno vam uživajte u svakom  zalogaju !

Nema komentara:

Objavi komentar