ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Krofne svi volimo ali i izbjegajemo zato što upijaju dosta masnoće: Evo tajne da ne upijaju višak masnoće !


Potrebno :
1 kg glatkog brašna
2 cijela jaja i 2 žumanjka
1/2 šoljice šećera
1 mala kašikica  soli (puna do rubova)
2 vanilin šećera
½ praška za pecivo
malo ribane korice limuna
1 mala kašikica rakije
1 dcl ulja
5 dcl mlijeka
1 kocka svježeg kvasca

Za punjenje :đem ili krem  po želji i šećer u prahu za posipanje
Priprema :
 U posudi zagrijte 1 dcl mlijeka (ne smije biti prevruće) dodajte 1 malu kašikicu  šećera i 1 malu kašikicu brašna, promiješajte i dodajte svježi kvasac. Ostavite da se sve diže.
 Jaja tucite sa šećerom i malom kašikicom soli dok ne dobijete pjenastu smjesu, potom je dodajte u toplo brašno pomiješano s praškom za pecivo. Dodajte potom toplo ulje, kašiku rakije, izmiješajte i dodajte kvasac i naposljetku toplo mlijeko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smjesu kvasca).
Dobivenu smjesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, potom je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili cijelu smjesu, ostavite da se dobiveni oblici uzdignu. Potom ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.Šerpu  napunite uljem i zagrijte (ulje treba biti vrelo, nikako pregrijano na takvo će vas upozoriti stvaranje mjehurića). Krofne sada stavljajte u zagrijano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite poklopcem, nakon 2 do 3 minute uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krafne nastaje bijela crta baš poput originalnog izgleda).

 Špricaljku za kreme napunite pekmezom ili kremom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:

1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će spriječiti nastajanje rupica u krofnama.

2. Mala kašikica rakije dodana u smjesu spriječit će upijanje masnoća, baš kao i povoljna temperatura ulja. Prilikom stavljanja krafni na prženje pazite da ne pretjerate s komadima zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upit će više masnoće.

3. Kako bi vam krofne uspjele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno prije nego ga umijesite zagrijte u pećnici oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.

Uživajte prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar