ponedjeljak, 22. siječnja 2018.

Šarene Kiflice od istog tjesta dobijete dvije vrste !


Potrebno
Za tijesto/kiflice:
500 g brašna
2 dl ulja
2 dl mlijeka
1 kvasac
1 prašak za pecivo
malo soli
3 supene kašike kakaa
Za preliv:
2 dl vode
400 g šećera

Priprema:
Sve sastojke za kiflice, sem kakaa, pomješati.Dobro izmiješati tijesto da se sastojci sjedine .
Tijesto podeliti u dvije jednake smjese i u jednu dodati 3 kašike kakaa.
Dobijena dva tijesta svako posebno umjesiti, rasklagijati u jufke i od svakog tijesta formirati oblik pravougaonika odnosno oblik kao da pravite rolat, ali ne uvijate tijesto u rolat, samo napravite taj oblik.
Tako formirana dva posebna tijesta svako isjeći na 6 jednakih dijelova od kojih formirate jufkice.
Jufkice razvaljati  naizmenično jedno bez kakaa i jedno sa kakaom i tako i ređati po vašem izboru. Ako hoćete da vam kiflice budu braon boje onda donje tijesto stavite ono sa kakaom, pa od gore bez kakaa. Ako hoćete da vam kiflice budu bijele boje onda prvo stavite obično tijesto bez kakaa, pa onda sa kakaom, izbor je vaš.
Kada napravite kombinaciju od po dva tijesta, svaki taj list tijesta sijeći na 8 dijelova, tj. trouglova i umotati ih u kiflice.Poredati u namašćen pleh .
Kiflice peći u zadrijanoj rerni 200 stepni nekik 15 min zavisno od pecnice ( dok ne porumene).
Za preliv se prokuha voda i šećer i kiflice se umaču u tu vodu dok su vruće.Po želji dodatno možete posuti ili uvaljati u kokosovo brašno ili mljevene orahe .
Ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar