petak, 19. siječnja 2018.

Vauu ! Šta reći samo savršenstvo koje morate probati :Čokoladne mousse Kocke !


Potrebno
Za podlogu :
 600 g keksa digestive
 150 g omekšalog maslaca

Za mousse:
300 g čokolade
5 jaja
50 g šećera u prahu
300 ml slatkog vrhnja


Za ganache:
 200 g tamne čokolade
 100 ml slatkog vrhnja

Za ukras:
 100 grama  čokolade za ukas mrvice il komadići 

Priprema

Za podlogu:

Izmrviti kekese(stavite u kesu pa izgniječite oklagijom za kolače ), dodati u  omekšali izrađeni  maslac i rukama dobro pomješajte smjesu da se sjedini keks i maslac .

Za mousse:
Žumanjke i šećer kuhajte na pari petnaestak minuta, uz neprekidno miješanje.
Otopite čokoladu pa je dodajte smjesi od žumanjaka i šećera, a zatim ohladite pa dodajte još prohladeni  snijeg od  bjelanjaka umućen na pari  i tučeno slatko vrhnje.Sve lijepo sjedinite 

Za ganache:
Zagrijte slatko vrhnje do vrenja, pa njome prelijete čokoladu izlomljenu na komadiće. Miješajte dok se čokolada ne rastopi.

Slaganje:
Stavite 1/3 smjese od Digestive keksa na pleh za kolače. Izravnajte, pritisnite da bude kompaktna, pa na nju stavite polovicu pripremljenog moussa.
Stavite zatim još 1/3 smjese od keksa, pa drugu polovinu moussa i na kraju preostalu količinu smjese od keksa.
Na vrh stavite ganache od tamne čokolade, a na kraju kolač pospite komadiće čokolade.
Dobro ohladite u frižideru zatim sijecite na kocke i poslužite .
Vjerujte uživaćete u svakom zalogaju ove poslastice ja sam načisto oduševljena .
Prijatno!

Lijena pita sa višnjama - Kolač koi će vas vratiti u djetinstvo!



Potrebno:

Za tijesto:

300 g margarina,
700 g brašna,
2 cijela jaja i 2 žumanca,
200 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kora od limuna,
0,5 dl mlijeka,
1 šaka mljevenih oraha

Za fil:
1 kg višanja (smrznutih, bez koštica),
100 g griza,
100 g šećera

Priprema
Za tijesto :

Pomiješati brašno sa omekšanim margarinom, dodati šećer, vanilin šećer, koru od limuna, jaja i mlijeko pa umijesiti glatko, meko tijesto. Mijesiti dok se ne prestane lijepiti za površinu stola.


Za fil :
U šerpi na blagoj vatri grijati višnje sa šečerom , pa u tople umiješati griz i kuhati dok se ne pokupi sav sok. Dobro ohladiti .
Pleh blago namazati margarinom, pa jednu polovinu tijesta rukom ravnomjerno rastanjiti po površini i na ivicama blago podići uz strane pleha. Po tijestu posuti malo mljevenih oraha.
Preko tijesta rasporediti ohlađen fil od višanja, a preko njega ostatak tijesta i to na sljedeći način: Na pobrašnjenom stolu tijesto razviti prema veličini pleha, zatim ga namotati na oklagiju i prebaciti u pleh. Strane tijesta prstima pritisnuti, viljuškom izbockati pitu po cijeloj površini i namazati sa 1 bjelancem.

Lijena pita se peče na 200°-220° dok lijepo porumeni. Kad se dobro ohladi oštrim nožem izrezati na manje kocke i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Savršena Šarena rolada ! Ukusna i veoma efektna .


Potrebno:

 Za biskvit:


8 bjelanjaka
100 g šećera
0,5 dl ulja
30 g gustina
100 g kokosovog brašna
6 g praška za pecivo

 Za kremu:
6 dl mlijeka
8 žumanjaka
50 g gustina
50 g šećera
1 vanilin šećer
130 g maslaca

I još za kreme:
50 g čokolade za kuhanje
100 g tostiranih mljevenih lješnjaka
100 g plazme mljevene
4 kašike mlijeka
50 g bijele čokolade

Priprema
Za Biskvit

Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer. U snijeg kuhačom lagano umiješati navedene sastojke i smjesu uliti u veliku tepsiju (40 cm x 30 cm) obloženu masnim papirom. Biskvit peći u pećnici zagrijanoj na 180 ˚C 10 – 12 min. Pečeni biskvit prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu i uviti u roladu.

Za Kremu:
Žumanjke, šećer, vanilin šećer i gustin umutiti mikserom te lagano ulijevati prokuhano mlijeko uz stalno miješanje. Kremu kuhati na laganoj vatri dok ne dobije gustoću pudinga. Ohladiti. U hladnu kremu mikserom umutiti izrađeni maslac.
Kremu podijeliti na 3 jednaka dijela.
U jedan dio kreme dodati otopljenu čokoladu i mljevene oguljene lješnjake. Kremom premazati biskvit i hladiti u zamrzivaču dok se priprema druga krema.
U drugi dio kreme dodati 100 g Plazme Mljevene i 4 žlice hladnog mlijeka. Kremu premazati preko crne kreme te uviti roladu. Roladu hladiti u hladnjaku dok se priprema treća krema.
U treći dio kreme umiješati otopljenu bijelu čokoladu te premazati roladu, ukrasiti  mljevenom pazmom i ohladiti dobro u frižideru  pa poslužiti .
Prijatno!

Super ,super ideja palačinci sa čokoladnim pudingom i torta od palačinki !



Potrebno:
300 g brašna
1 l mlijeka
3 jaja
malo soli
malo ulja
2  pudinga od čokolade
100 g margarina
150 g šećera

Priprema :

Jaja umutite sa brašnom pa dodajte ½ l mlijeka, malo soli i malo ulja i sve dobro izmiksajte.
Ostavite u frižideru oko 45 minuta.
Izvadite iz frižidera i promiješajte smjesu.
Ispecite palačinke na vrućem ulju.
Skuhajte obje vrećice pudinga u preostalih ½ l mlijeka pa ostavite na sobnoj temperaturi da se malo ohladi.
Umutite margarin sa šećerom pa mu dodajte ohlađeni puding.
Palačinke napunite dobivenom smjesom, složite i poslužite.


Napomena ovom smjesom možete i filovati  palačinke kao tortu   i na kraju ukrasite po želji dobićete tortu od palačinki .


Prijatno!

Pohovane banane !Nešto neobično a jako ukusno djeca ga obožavaju .



Potrebno:
1,5 šolja brašna
1 šolja mlijeka
1/2 praška za pecivo
1 kašičica putera
2 šolje šećera
malo soli

prezla
 ulje za prženje i 2 do 3 veće banane

istopljena čokolada i šećer u prahu  za dekoraciju 

Priprema :
Zagrejte ulje do 180C (u zavisnosti od veličine šerpe u kojoj pohujete trebaće vam oko 2 do 2,5 šolje ulja).

Izmiješajte prvo suhe sastojke za smjesu, pa im dodajte vlažne i izmešajte da dobijete smjesu sličnu onoj za palačinke, ali malo gušću.

Banane ako su veće presjeći na 2 ili 3 dijela  i umakati u smjesu, pa u prezle i pohovati u ulju.(smjesi možete dodati cimet, vanilin šećer, oraščić, semenke, mešati pšenično brašno sa drugim vrstama brašna, mlevenim keksom …)Prilikom pečenja pazite da vam ne izgori ako vidite da vam smjesa brzo zagori smanjite temperaturu ringle na manje .Pohovane banane možete po želji dekorisati sa šećerom u prahu i istopljenom čokoladom .

Poslužite uz kuglu sladoleda po želji .
Prijatno!

četvrtak, 18. siječnja 2018.

Veoma ukusan i jako dekorativan :Tigar rolat!


Potrebno
Za biskvit:


6 bjelanjaka
4 žumanjaka
125 g šećera
125 g glatkog brašna
mrvica soli
2 kašike kakaa
1 kašičica prehrambene boje – narančasta, ako su domaća jaja ne treba boja
po želji limunova korica i vanilija


Za fil:

300 g tamne čokolade
150 ml slatke pavlake 


Priprema 

Za fil:
Zagrijati pavlaku do ključanja pa u njoj istopiti čokoladu izlomljenu na kockice, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje na sobnoj temperaturi

Za biskvit:
Umutiti bjelanjke  sa mrvicom soli u čvrst snijeg i ostaviti sa strane Umutiti žumanjke sa šećerom, vanilom i koricom limuna, dodati brašno pomiješano sa bojom pa dobro izmiješati, u smjesu još dodati 2 kašike umućenih bjelanaca pa dobro umutiti mikserom, i na kraju dodavati postepeno ostala bjelanca i miješati kašikom, polako preklapajući smjesu odozdo prema gore da ostane vazdušasta (ako se brzo miješa smjesa će se svodeniti i biskvit će biti tvrd i žilav) Od smjese odvojiti 2 kašike i pomiješati sa kakaom. Sipati u ćešak kese za zamrzivač, odrezati vrh i na papiru za pečenje praviti tigrove šare-zapeći 2 min. u rerni zagrijanoj na 200 C Biskviti izvaditi iz rerne i sipati žutu smjesu, poravnati malo i peći na 200 C da blago porumeni nekih 15 min . Pečen biskvit izvaditi iz pleha, odvojiti od papira i saviti u rolat zajedno sa papirom za pečenje, tako daprugaste šare dođu poprijeko. 
Za fil:
Zagrijati pavlaku do ključanja pa u njoj istopiti čokoladu izlomljenu na kockice, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje na sobnoj temperaturi

Ohlađen biskvit premazati ohlađenom kremom, ponovo saviti u rolat, zamotati u krpu i staviti u frižider da se još malo ohladi.
Ohladen rolat sjeći na kriške i poslužiti .
Prijatno!

Tako ukusan a tako jednostavan:Brzi puding kolač!


Potrebno

Za biskvit:


6 jaja
110 g šećera
5 kašika kakaa u prahu
100 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 ml mlijeka
150 ml ulja

Za kremu od vanilije:

850 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom vanilije
90 g šećera
1 vanilin šećer
125 g maslaca

Za  kremu od čokolade:

850 ml mlijeka
2 praška za puding s okusom čokolade
90 g šećera
100 g mliječne čokolade

Priprema
Za biskvit:
Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte kakao, kratko izmiksajte pa dodajte mlijeko i ulje. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve lagano izmiksajte. Na kraju kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Biskvitnu smjesu izlijte u namaščen i pobrašnjen kalup za pečenje (25×35 cm) i pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 °C. Čačkalicom provjerite je i tijesto pečeno.

 Za  kremu od vanilije :
Puding skuhajte prema uputama na pakiranju, zajedno sa šećerom. Maknite s vatre pa dodajte na kockice izrezan maslac i miješajte dok se ne otopi. Vruću kremu izlijte preko biskvita. 
Za čokoladnu  kremu:
 Pripremite na isti način kao i kremu od vanilije, samo umjesto maslaca u kuhani puding dodajte na kockice razlomljenu čokoladu. Čokoladnu kremu izlijte preko pudinga od vanilije. Kolač prije posluživanja ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim i u frižideru .
Ohlađen kolač dekorišite po želji zatim sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Super dekorarivni rolat sa čokoladom i marcipanom !



Potrebno:

1 list oblatne
200 gr marcipana
100 ml slatke pavlake
100 gr čokolade
1 kašika meda
1 puna kašika nutelle


Priprema:

Prvo pripremiti ganache krem: U šerpicu sipati slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice. Staviti na vatru da se greje i mešati do tačke ključanja, tj. dok se čokolada potpuno ne istopi. Ostaviti da se dobro ohladi, a zatim staviti kašiku meda i izmiksirati. Dodati kašiku nutelle i dobro izmiješati.
Oblatnu staviti između dve važne krpe da omekša. Voditi računa da se ne navlaži previše jer bi u tom slučaju bila žilava. Otprilike, 10 minuta je dovoljno tj. kada krajevi mogu da se saviju.
Marcipan razviti pomoću oklagije na pek-papiru. To je najlaše uraditi ako se preko njega stavi razrezana kesa za zamrzavanje i pređe se oklagijom preko kese. Oblatnu premazati čokoladnim kremom. Zatim, pomoću pek papira, preneti marcipan na krem, odlepiti papir i pažljivo uviti rolat. Malo ga, blagim pokretima, valjati po stolu da ima lep, okrugao izgled, pažljivo da ne bi pukao. Rolat staviti na poslužavnik i ostaviti da se ohladi, pa iseći tankim nožem i servirati.

Napomena :Ovako pripremljen rolat možete i zamrznuti zamotanog u alu foliju i izvadit kad vam zatreba .

Prijatno !

Super kremasta torta :Umotani čokoladni san !



Potrebno

Za svijetli biskvit:


4 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilije
100 g brašna
40 g gustina
1 mala kašikíca praška za pecivo

Za tamni biskvit:

2 jaja
2 kašike tople vode
60 g šećera
1 vrećica vanilije
50 g brašna
50 g gustina
1 mala kašikica praška za pecivo
1 kašika kakao

Za svijetli fil:

50 g bijele čokolade
600 ml. tečnog šlaga
5 vrećica šlagfix
100 g marmelade od jagoda ili trešanja

Za tamni fil :

2 listića želatina
1 puding od čokolade
375 ml. mlijeka
40 g šećera

Priprema

Za tamni fil
: Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu. Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti.
Za svijetli biskvit:

Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti. Polako dodati brašno, gustin i
prašak za pecivo.Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min
na 180°C.
Za tamni biskvit : U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo. Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C.

                                                                                   Za svijetli fil :
Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.




Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm. Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga. Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem . Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa ostatkom od marmelade. Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog
biskvita i sve tako dalje uvijati ostale trake .




Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa ostatkom od šlaga i ukrasiti po želji.Dobro ohladiti pa poslužiti .

Prijatno!

Brze kocke sa grizom i pudingom !



Potrebno

Za podlogu :


250g Petit keksa

Za bijeli dio :
4 bjelanjka
1l mlijeka
5 kašika šećera
7 vrhom punih kašika griza
2  vanil šećera burbon


Za žuti dio :
4 žumanjka
1l mlijeka
2 vanilin pudinga
6 kašika  šećera


I još:
0,5 l slatkog tučenog ili biljnog vrhnja, može
ili 3 šlag pjene

Priprema:

U tepsiju (veličine oko 35×20 cm) poslažite kekse. O veličini tepsije ovisi i visina kolača, ako stavite u onu najveću (veličine pečnice) trebat će vam više keksi, a kolač bude tanji. 
Za bijeli dio :
U litri mlijeka skuhate gris sa 5 žlica šećera, a na kraju u vurću smjesu umiksate snijeg od 4 bjelanjca. Da bi snijeg bio čvršći odvojite dvije žlice šećera pa ga umiksajte sa bjelanjcima. Izlijte gris na kekse. 
Za žuti dio :
U drugoj litri mlijeka skuhate puding koji ste prethodno umutili sa malo mlijeka, šećera i žumanjcima. Vruće izlijte na gris.
 Kada se ohladi premažite sa vrhnjem kojim želite, nama se najviše dopada šlag umućen vodom. Odozgo po želji ukrasite ribanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama.
Kolač ohladite pa sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Najsočnije Rogač kocke !


Potrebno
Za tijesto :
3 jaja
1 šolja (od 2 dl) šećera
1 šolja mlijeka
1 šolja ulja
1 šolja mljevenog rogača
1 šolja pšeničnog griza
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaa
3 jabuke
Za preliv:
1 šolja šećera
350 ml mlijeka
100 gr mliječne čokolade
50 gr čokolade za kuhanje
100 gr margarina
I još:
po ukusu 2 šlag pjene,kreme ili vrhnje za šlag
Priprema:
Pjenasto umutiti jaja i šećer.Zatim dodati mlijeko,ulje,rogač,griz,kakao i prašak za pecivo,pa sve dobro sjediniti.Na kraju dodati i oguljene,rendane jabuke (ne cijediti ih)!Smjesu sipati u margarinom premazan i brašnom posut pleh. Peći na 180 C,oko 40 minuta.Prokuhati mlijeko i šećer,pa dodati izlomljenu čokoladu i narezan margarin.Miješati,dok se ne otopi!Pečen kolač preliti prelivom.Ostaviti da se ohladi. Kad se kolač ohladi i upije preliv,premazati ga umućenim šlagom. Ostaviti u frižider par sati,pa rezati na kocke i poslužiti .
Prijatno!

Meni jedan od najdražih kolača :Nutela kocke !



Potrebno

Za kremu :


7dcl mlijeka
7 žumanjaka
7kašika  šećera
2  vanilija pudinga
150g maslaca ili margarina
3 vanilin šećera

Za koru/biskit :

7 bjelanjaka
100g krupno sjeckanog lješnjaka ili oraha
150g šećera
1 kašika  limunovog soka
50g mljevenih lješnjaka ili oraha
pola praška za pecivo
2 kašike  glatkog brašna

I još :
200g nutelle
malo mlijeka
240g petit keksa
250 ml vrhnja za šlag

Priprema
Za kremu :

Bjelanjke odvojite od žumanjka. Mlijeku oduzmite otprilike 3 dcl dcl, kako biste u manjoj posudici razmutili prah pudinga i žumanjke. Ostatak mlijeka zajedno sa šećerom stavite da zakuha, pa mu dodajte razmućeni puding i žumanjke. Kuhajte dok se ne zgusne. Stavite na hlađenje prekriveno prijanjajućom folijom.

Za koru/biskvit  :
 Pećnicu upalite na 150 C i ostavite ju da se grije. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg postepeno dodavajući šećer, na kraju dodajte limunov sok, mljevene lješnjake, ili orahe, glatko brašno i prašak za pecivo. Sve skupa spojite kuhačom . Smjesu od bjelanjaka rasporedite po lješnjacima ili orasima, poravnajte i peći 15-20 minuta. Pečeni biskvit preokrenite tako da lješnjaci budu gore, stavite ga na tepsiju ili kalup u kojem ćete slagati kolač. 
Premažite ga s nutellom. Zatim slijedi sloj petit keksa. Pripremite si malo mlijeka, svaki keks malo namočite u mlijeko, pa ga stavite na sloj nutelle. Margarin ili maslac izmiksajte da bude pjenast. Zatim ga dodajte u kremu, pa sve skupa dobro izmiksajte. Premažite kremu preko petit keksa. Na kraju ukrasite umućenim šlagom  šlagom.Dekorišite po želji moze rendana čokolada ili ša imate .
Kolač ohladite pa sijecite na štanglice ili kocke pa poslužite .
Napomena :Ako želite dojam torte možete staviti još jedan red keksa pošto ima dosta kreme .
Prijatno!

Na brži i jednostavniji način napravite :Tulumbe iz rerne koje moraju da uspiju !



Potrebno

Za tijesto :4 jaja
1 dcl ulja
4 dcl. vode
prstohvat soli
300 gr brašna
pola praška za pecivo


Za Preliv:
1 kg šećera
1 l vode
1 limun

Priprema
Za tijesto :

Staviti vodu i ulje da provri, dodati so, pomeriti sa vatre i dodati brašno izmešano sa praškom za pecivo, ostaviti da se na pola ohladi i onda dodati jaja i sve dobro sjediniti, staviti masu u špric i istiskivati na pleh podmazam margarinom, staviti da peče na temperaturi pećnice 200 stepeni nekih 20 -25 min zavisno od pecnice  i kad je pečeno zaliti hladnim prelivom.

Za preliv kao i za tulumbe koje pržimo u  ulju  ukuhati vodu , šećer i limun u gust sirup.Ako volite miris vanilije možete dodati i vanilin šećer u preliv .
Tulumbe ohladiti i poslužiti .
Prijatno !