četvrtak, 18. siječnja 2018.

Veoma ukusan i jako dekorativan :Tigar rolat!


Potrebno
Za biskvit:


6 bjelanjaka
4 žumanjaka
125 g šećera
125 g glatkog brašna
mrvica soli
2 kašike kakaa
1 kašičica prehrambene boje – narančasta, ako su domaća jaja ne treba boja
po želji limunova korica i vanilija


Za fil:

300 g tamne čokolade
150 ml slatke pavlake 


Priprema 

Za fil:
Zagrijati pavlaku do ključanja pa u njoj istopiti čokoladu izlomljenu na kockice, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje na sobnoj temperaturi

Za biskvit:
Umutiti bjelanjke  sa mrvicom soli u čvrst snijeg i ostaviti sa strane Umutiti žumanjke sa šećerom, vanilom i koricom limuna, dodati brašno pomiješano sa bojom pa dobro izmiješati, u smjesu još dodati 2 kašike umućenih bjelanaca pa dobro umutiti mikserom, i na kraju dodavati postepeno ostala bjelanca i miješati kašikom, polako preklapajući smjesu odozdo prema gore da ostane vazdušasta (ako se brzo miješa smjesa će se svodeniti i biskvit će biti tvrd i žilav) Od smjese odvojiti 2 kašike i pomiješati sa kakaom. Sipati u ćešak kese za zamrzivač, odrezati vrh i na papiru za pečenje praviti tigrove šare-zapeći 2 min. u rerni zagrijanoj na 200 C Biskviti izvaditi iz rerne i sipati žutu smjesu, poravnati malo i peći na 200 C da blago porumeni nekih 15 min . Pečen biskvit izvaditi iz pleha, odvojiti od papira i saviti u rolat zajedno sa papirom za pečenje, tako daprugaste šare dođu poprijeko. 
Za fil:
Zagrijati pavlaku do ključanja pa u njoj istopiti čokoladu izlomljenu na kockice, ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje na sobnoj temperaturi

Ohlađen biskvit premazati ohlađenom kremom, ponovo saviti u rolat, zamotati u krpu i staviti u frižider da se još malo ohladi.
Ohladen rolat sjeći na kriške i poslužiti .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar