petak, 19. siječnja 2018.

Lijena pita sa višnjama - Kolač koi će vas vratiti u djetinstvo!



Potrebno:

Za tijesto:

300 g margarina,
700 g brašna,
2 cijela jaja i 2 žumanca,
200 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kora od limuna,
0,5 dl mlijeka,
1 šaka mljevenih oraha

Za fil:
1 kg višanja (smrznutih, bez koštica),
100 g griza,
100 g šećera

Priprema
Za tijesto :

Pomiješati brašno sa omekšanim margarinom, dodati šećer, vanilin šećer, koru od limuna, jaja i mlijeko pa umijesiti glatko, meko tijesto. Mijesiti dok se ne prestane lijepiti za površinu stola.


Za fil :
U šerpi na blagoj vatri grijati višnje sa šečerom , pa u tople umiješati griz i kuhati dok se ne pokupi sav sok. Dobro ohladiti .
Pleh blago namazati margarinom, pa jednu polovinu tijesta rukom ravnomjerno rastanjiti po površini i na ivicama blago podići uz strane pleha. Po tijestu posuti malo mljevenih oraha.
Preko tijesta rasporediti ohlađen fil od višanja, a preko njega ostatak tijesta i to na sljedeći način: Na pobrašnjenom stolu tijesto razviti prema veličini pleha, zatim ga namotati na oklagiju i prebaciti u pleh. Strane tijesta prstima pritisnuti, viljuškom izbockati pitu po cijeloj površini i namazati sa 1 bjelancem.

Lijena pita se peče na 200°-220° dok lijepo porumeni. Kad se dobro ohladi oštrim nožem izrezati na manje kocke i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar