Potrebno
Za svijetli biskvit:
4 jaja
100 g šećera
1 vrećica vanilije
100 g brašna
40 g gustina
1 mala kašikíca praška za pecivo
Za tamni biskvit:
2 jaja
2 kašike tople vode
60 g šećera
1 vrećica vanilije
50 g brašna
50 g gustina
1 mala kašikica praška za pecivo
1 kašika kakao
Za svijetli fil:
50 g bijele čokolade
600 ml. tečnog šlaga
5 vrećica šlagfix
100 g marmelade od jagoda ili trešanja
Za tamni fil :
2 listića želatina
1 puding od čokolade
375 ml. mlijeka
40 g šećera
Priprema
Za tamni fil : Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu. Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti.
Za svijetli biskvit:
Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti. Polako dodati brašno, gustin i
prašak za pecivo.Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min
na 180°C.
Za tamni biskvit : U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo. Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C.
Za svijetli fil :
Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.
Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm. Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga. Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem . Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa ostatkom od marmelade. Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog
biskvita i sve tako dalje uvijati ostale trake .
Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa ostatkom od šlaga i ukrasiti po želji.Dobro ohladiti pa poslužiti .
Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm. Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga. Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem . Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa ostatkom od marmelade. Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog
biskvita i sve tako dalje uvijati ostale trake .
Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa ostatkom od šlaga i ukrasiti po želji.Dobro ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar