četvrtak, 30. studenoga 2017.

Šarlota sa čokoladom i susamom!


Potrebno:
4 jaja
600gr plazma
30g kakao
150gr čokolade
300gr šećera
100gr susama
250gr margarina ili maslaca
1 veliko pakovanje piškota

Priprema:

 Umutiti jaja sa šećerom i staviti na pari da se skuvaju uz stalno miješanje .
Kada se šećer istopi, dodati maslac, čokoladu i kakao.
Sve dobro sjediniti, skloniti sa vatre i dodati mlevenu plazmu i susam (koji ste prethodno propržili u suhoj tavi ).
U okruglom kalupu složiti sa strane piškote, pa zatim na dno. Sipati fil u kalup (moj je 19cm, a vi ako imate manji, biće još višlja) i ostaviti preko noći da se dobro sjedini.
 Izručiti na tacnu. Ja sam stavila još jedan red piškota, a vi ne morate. Ukrasiti po želji.
Prijatno !

Prijedlog za ručak:Punjenji karabataci !


Potrebno:
8 otkoštenih karabataka
sol i biber 
2 kašike maslinovog ulja

Za  Nadjev
60 g svijezih krusnih mrvica
60 g ribanog topivog sira
1jaje
3 kašike ribanog parmezana
2 kašike nasjeckanog persina
1 kašika nasjeckane majcine dušice
1 kašika nasjeckanog ruzmarina
1 čehno bijelog luka 
1 stručak ruzmarina
  kriške limun
so 
Priprema 
Najprije napravi nadjev tako sto ceš u posudu za miješanje staviti mrvice , oba sira , jaje , peršun , majčinu dušicu , ruzmarin i bijeli luk  i izmiješati u jednoličnu masu probajte dali je dovoljno slano pa malo posolite . Sve prekrij i ostavi sa strane do upotrebe .

  • Meso operi i dobro posuši , pa ako nije otkošteno , odvoji kosti , lagano ga posoli i pobiberi  sa svih strana i polozi ga sto mozeš ravnije na dasku za rezanje . Na svaki komad mesa po sredini stavi jednu kašiku  nadjeva .Sve fino urolaj i zavezi kuhinjskim koncem na par mjesta . Meso premazi sa malo ulja i poslozi u pekač obložen papirom za pečenje . Sve pospi natrganim sviježim ruzmarinom i peci u ugrijanoj rerni  na 220 stupnjeva oko 35 minuta dok sve lijepo ne porumeni i kozica postane hrskava . Peceno meso izvadi iz rerne  i pusti da se odmori 10-tak min . Prebaci na servirni tanjur i prelij sa sokom od pečenja koji se skupio na dnu pekača . Sve pospi sa jos malo natrganog ruzmarina , ukrasi kriškama limuna i serviraj uz pečeno ili kuhano povrće i salatu .
  • Prijatno!
  • Čokoladne -Karamel ploške !


    Potrebno
    Za koru:
    5 belanaca
    5 kašika šećera
    5 kašika brašna
    1 kesica praška za pecivo
    1 šolja (1 dl) ulja
    100 g rendane čokolade

    Za Fil:
    300 ml mlijeka
    3 kašike brašna
    1 kašika šećera
    50 ml mlijeka

    Za Karamel:
    200 g šećera
    200 g putera

    Za glazuru :
    100 g čokolade
    2-3 kašike ulja 
    1 kašika mlijeka 

    Priprema:
    Za koru :
    Umutiti belanca sa šećerom pa dodati prašak za pecivo, brašno, ulje i rendanu čokoladu. Ispeći koru na 200 stepeni 30 minuta.

    Za fil: Staviti 300 ml mlijeka da provri, u drugom sudu sastaviti 50 ml mlijeka sa žumancima šećerom i brašnom, zatim sve izmiješano  sipati u mlijeku koje vri i skuvati gusto kao puding. Ostaviti sa strane dok ne skuvamo karamel.
    Za Karamel: 
    Na tihoj vatri otopiti šećer, pa dodati puter isečen na kockice i mešati 2-3 minuta, zatim skloniti sa vatre i dodati skuvanom belom filu, mutiti mikserom dok se smese ne sastave.
    Koru preliti filom i ostaviti da se ohladi. 
    Za glazuru :Na pari istopite čokoladu ,ulje i mlijeko .
    Za glazuru  možete staviti   istopljenu čokoladu ili sta želite .
    Ukrasite po želji .
    Ohladen kolač sjeći na željene ploške pa poslužiti .
    Prijatno!

    Ovaj kolač ko god je probao prosto je bio oduševljen :Trileće Kolač!


    Potrebno 
     Za koru:
    6 jaja
    300 grama šećera
    200 grama brašna
    200 grama griza
    prašak za pecivo
    1 vanilija šećer
    prstohvat soli

    Za Zaljev:
    1 l slatke pavlake
    500 ml mlijeka
    150 grama mlijeka u prahu

    Za Karamel preliv:
    150 grama šećera
    30 grama margarina ili maslaca
    200 ml slatke pavlake
    prstohvat soli

    Priprema
    Za karamel :


    Stavite šećer na srednje jaku vatru da se karameliše. Miješajte stalno, kako bi dobili lijepi smeđi sirup bez grudvica. Sklonite s vatre pa dodajte kašiku margarina, oko 30 g i prstohvat soli.
    Onda dodajte toplu slatku pavlaku, vratite na kolo i kuhajte još par minuta dok ne dobijete gustinu pa sklonite da se lagano hladi.

    Za koru :
    Razdvojiti bjelanjca i žumanjca. Bjelanjca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vaniliju šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom.Kad se dobije čvrsti snijeg, dodavati jedno po jedno žumanjce.
    Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati te mješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.
    Dobijenu smjesu izručiti u četvrtasti pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 C oko 30 minuta, tj dok tijesto lijepo ne porumeni.
    Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu suhu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće ili čačkalicom.
    Za Zaljev :
    Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmiješati.
    Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti još topli kolač preko mlijeka, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mlijeka polako preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, ne sekirajte se sve će to kora upiti. Prohladiti tako zaliven kolač
    Zatim prelijte cijeli kolać karamelom .
    Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte.
    Napomena 
    Ako niste vješti(iskusni) pripremiti karamel možete koristiti i kupovni .
    Prijatno!

    Brzo i lako ovo može svako ,jednostavno za napravit :Bonžur Kolač!


    Potrebno
     Za koru:
    2 jaja
    150 g secera
    2 dl mlijeka
    1 dl ulja
    200 g brasna
    2 kasike kakaa
    pola praska za pecivo

    Za fil:
    1 l mlijeka
    200 g secera
    7 kasika griza
    2 vanilin secera
    100 g kokosa
    Priprema
    Za fil :
    Staviti mlijeko da provri sa secerom i vanilin secerom. Ukuvati griz pa dodati kokos.
    Promesati dobro i ohladiti.
    Za koru :
     Umutiti jaja sa secerom pa polako kuhačom dodati ostale sastojke za koru.
    Pola smjese sipati u pleh pa peci 10 minuta na 200 stepeni. Izvaditi pleh iz rerne pa sipati fil.
    Preko fila sipati ostatak smjese . Vratiti pleh u rernu i peci jos 20 minuta.
    Napomene  Kolač mozete  preliti  sa topljenom cokoladom ili samo pospite šećerom u prahu .
    Ohlađen kolač sjeći na kocke  pa poslužiti .

    Prijatno!

    Jednostavna Snikers Torta !


    Potrebno
    Za 3 kore:
    12 belanjaka
    450 g secera
    3 kasike brasna
    450 g kikirikija
    Za Fil:
    12 zumanjaka
    200 g secera
    125 g margarina
    100 g cokolade za kuhanje
    4 (od 50 g) snickers cokoladice
    100 g mlecne cokolade

    Priprema
    Za kore :
     Umutiti tri kore od po 4 belanjka, 150 g secera, 1 kasikom brasna i 150 g kikirikija ( sirov kikiriki malo ispeci pa ga iseckati, ja sam u chop chopu ).
     Kore peci na 180 stepeni oko 20 minuta.

     Za fil :
    Umutiti 12 zumanjaka sa 200 g secera, pa ih skuhati na pari.
     Posle otprilike desetak minuta kuvanja dodati naizmenicno kockice margarina i cokolade za kuhanje.
     Ukuhati jos malo da se sve lepo sjedini, pa ostaviti da se ohladi.
     4 snickers cokoladice i 100 g mlecne cokolade po vasem izboru, sitno iseckati i dodati malo po malo u   hladan krem uz stalno mesanje.
     Isfilovati dve kore, a na trecu staviti glazuru od cokolade, ili ganache ili cokoladni slag.
    Ukrasite po želji .
    Torta je preukusna, ima originalni ukus snickers cokoladica.
    Ohladite tortu režite na parčad pa poslužite .
    Prijatno!

    Lagana torta ne previše slatka :Šestica Torta !


    Potrebno
    Za kore x 3
    200 g brašna
    70 g gorkog kakaa
    200 g šećera
    150 ml mlijeka
    100 ml ulja
    1 jaje
    150 ml vruće vode
    1 prašak za pecivo
    1 Vanilin šećer
     soli
    Za kremuod vanilije:
    1,5 l mlijeka
    120 g šećera
    2 Vanilin šećer
    4 Pudinga  od vanilije
    200 ml vrhnja za šlag
    250 g margarina
    30 g Lino Lade (bijele)

    Za jogurt kremu:
    750 ml voćong jogurta (okus jagode)
    500 ml vrhnja za šlag
    100 g sirnog namaza
    4 žlice šećera u prahu
    2 kremfixa


    Priprema
    Za koru :
    Brašno, prašak za pecivo , kakao, šećer, sol, vanilin šećer sjediniti te postepeno dodati u smjesu od jaja, mlijeka, ulja. Na kraju dodati vruću vodu i sve dobro izmiksati.
    Smjesu izliti u pleh od pećnice prekriven papirom za pečenje i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta (provjeriti čačkalicom).
    Pečeni koru izvaditi iz pleha , ostaviti da se ohladi.
    Postupak ponoviti još dva puta.

    Za kremu od vanilije : 1200 ml mlijeka staviti kuhati, a u preostalo umutiti pudig,brašno, šećer i vanili šećer.
    Kada mlijeko poče kuhati umiješati pudig i skuhati gustu kremu. U toplu kremu umiksati margarin i lino ladu.
    Za jogurt kremu : U dulju posudu izliti vrhnje za šlag, dodato kremfix te postepeo dodavati voćni jogurt i a kraju sirni namaz. Sve zajedno izmiksati u čvrstu kremu.

    Slaganje:
    1kora
    dio vanilin kreme
    dio jogurt kreme
    2kora
    dio  vailin kreme
    dio jogurt kreme
    3kora
    Tortu ukrasiti po želji šlagom ili čime želite . 
    Dobro je ohladiti pa poslužiti .
    Prijatno!

    Tako mirisna i fina starinska Štrudla sa cimetom i grožđicama !


    Potrebno :
    375 ml mlijeka
    250 ml tople vode
    14 g suhog ili 40 g svežeg kvasca
    3 velika jaja
    75 g šećera ( ko voli slatko može i više )
    75 g putera
    150 g suhog grožđa
    1 kg i 200 g brašna
    pola kašičice soli
    30 ml mlijeka
    Za posip:
    100 g šećera
    25 do 30 g ili po ukusu, cimeta
    1 kesica vanilinog šećera

    i još:
    1 do 2 kašike otopljenog putera

    Priprema:
     Staviti mlijeko da se zagrije, ali ne mora da provri. Skloniti sa ringle, dodati šećer i puter i mešati da se šećer i puter otope, dodati suho grožđe i kad je mlako, dodati jaja i umutiti sve zajedno.
    U međuvremenu, zagrejati vodu da je topla i dodati kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
     U vanglicu prosejati brašno i dodati so,izmešati sve zajedno.
    Dodati nadošli kvasac i jaja sa mlijekom i suhim grožđem i zamesiti tiesto, ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima, oko desetak minuta.
    Tijesto mora da bude meko i vrlo malo lepljivo za ruke.
    Pobrašniti vrlo blago radnu površinu i premesiti tijesto .
    Oblikovati tijesto u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti sa mokrom krpom i ostaviti na toplom mestu da se tijesto udvostruči. Od zavisnosti od toplote vaše kunhinje, može da bude sat do sat i po, pre nego što se testo podigne.
    Dok se tijesto diže pripremite posip. Izmešati vanilin šećer, šećer i cimet i ostaviti sa strane.
     Naraslo tiesto isipati na radnu površinu, koju ste posuli sa gustinom i rastanjiti tiesto na pravougaonik 1.5cm debljine. Da vam bude lakše, podelite tijesto na polovinu, jer od ove količine treba da dobijete dvije štrudle . ( jednu možete da zamrznete kad se dobro ohladi, a prethodno je isecite na šnite pa vadite po potrebi za doručak )
     Rastanjeno tijesto blago premazati sa mlekom svuda po površini, i posuti sa pripremljenim posipom. Ako pravite tri vekne, posip podel na  tri dijela.Biće vam mnogo bolje da napravite dve ili tri manje štrudlice, mnogo bolje će se ispeći.
     Kalup je 32cm X 8cm, koji ćete blago premazati sa hladnim puterom ..
    Ostaviti još pola sata da naraste još jednom.
    Premazati sa umućenim žumancetom,pomešanim sa malo mleka i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
    Izvaditi vrlo kratko u kalupu, okrenuti na stranu i istresti štrudlu. Premazati sa otopljenim puterom i ostaviti da se dobro ohladi pre nego što počnete da sečete.
    Prijatno!

    Nezaboravna torta:Prva ljubav !


    Potrebno
    Za kore:
    16 bjelanaca
    16 kašika šećera
    200 g mlevenih oraha
    200 g mlevenih lješnika
    4 kašike mljevene plazme
    Za Fil:
    16 žumanaca
    200 g šećera
    250 g maslaca
    125 g margarina
    200 g šećera u prahu
    200 g crne čokolade

    I još treba:
    200 g šećera za posip 
    200 g šlag krema
    100 g krupno seckanih lješnika
    Priprema
    Za koru :
    Izmiksati 4 bjelanca sa 4 kaške šećera u gust šam. Dodati mlevene orahe (50 g), lešnik(50 g) i plazmu (1 kašika). Lagano kuhačom  promiješati da se smjesa izjednači. Sipati u okrugli kalup prečnika 28 cm u koji smo prethodno stavili papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način ispeći još tri kore .
    Za kremu:
    Žumanca izmiksati sa šećerom zatim ih kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje ili na pari. Skuvani fil ohladiti zatim mu dodati maslac i margarin koje smo prethodno dobro izmiksali sa šećerom u prahu. Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati čokoladu koju smo prethodno istopili.

    Istopiti šećer za posip  u zlatno žutu boju zatim izručiti u pleh u koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Ostaviti da se stegne i ohladi zatim ga samljeti. Šlag krem umutiti sa hladim mlijekom prema uputstvu sa vrećice .
    Filovati kore tako što na prvu nanesete žuti fil, zatim čokoladni, pa šlag, mleveni grilijaš i sjeckane lješnike. Staviti drugu koru i ponoviti postupak filovanja, kao i sa preostale dve kore. Na kraju tortu dekorisati šlagom koji je preostao kao i usitnjenim šećerom .
    Tortu dobro ohladiti pa sjeći na parčad i poslužiti .
    Uživajte u ovoj zaista prelepoj torti .
    Prijatno!

    Jako fin kolač :Bijeli čokoladni san!


    Potrebno
    Za koru :
    200 gr badema
    150 gr secera
    2 veca ili 3 manja jaja
    1 narandza (sitno naribana kora)
    1 kasika kakaa

    Za Kremu :
    200 gr bijele cokolade
    3 zumanjka
    4 dl slatkog vrhnja

    Za ukrasiti tortu
    100 gr jagoda
    100 gr borovnica ili voce po zelji
    50-100 gr bijele cokolade ribane
    Priprema
    Za koru :
    Za podlogu sameljite bademe ne jako sitno.
    Pjenasto izmiksajte jaja i secer,dodajte samljevene bademe,kakao i ribanu koricu narandze.Kuhačom sve lagano spojite .
     Uzmite modlu promjera 24cm,podmazite i stavite papir na dno! Ulijte smjesu,lagano poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu pecnicu na 180’.
    Pecite ca.25 min.,ovisno od vase pecnice.Pečenu koru stavite da se ohladi 

    Za kremu otopite bijelu čokoladu na pari .
    U manju šerpicu stavite žumanjke i 1dl slatkog vrhnja(od onih 4 dl odvojite 1 dl).Sjedinite i zakuhajte na laaaaganoj vatri uz stalno mješanje dok vam se krema ne počne zgusnjavati.Jako je bitno da se stalno mjesa.Sklonite sa vatre nek se malo hladne i u to dodajte istopljenu čokoladu.Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi!
     Od preostala 3 dl slatkog vrhnja umutite slag u finu kremu.Umuceno slatko vrhnje sjedinite sa prohladjenom kremom od čokolade.Mjesajte lagano kuhačom  dok se sve ne izjednači i ne dobijete finu pjenastu,srednje gustu kremu!

    Ohladjenu koru  postavite na tacnu za posluživanje i stavite obruc od modle oko nje .Na koru  istresite kremu i lagano je poravnajte.
    Sve to ohladite dobro u frizideru da se krema  stisne . Pred posluzivanje  skinite obruč pospite naribanu bijelu cokoladu po povrsini i poslazite voce u krug,u sredini ostavite da se vidi naribana cokolada.
    Napomena Ovaj kolač je lagan i ne presladak 
    Ako želite slađi kolač u kremu možete dodati šećera u prahu .Iako nevolite voće ukrasite po svojoj  želji .
    Uživajte i prijatno!

    Prekrasan rolat gotov za samo 20 min :Mini fantazija rolat !


    Potrebno 
    Za tamni dio :
     300 g mljevenog keksa
     250 ml mlijeka
     100 g šećera u prahu
     2  kašike kakaa
     1 jaje
    Za bijeli dio :
     250 g margarina/maslaca
     200 g kokosovog brašna
     150 g šećera u prahu
    I još:
     3 banane
     1  kašika soka od limuna
    Priprema:
    Za tamni dio 
    U posudi izmiješati mljeveni keks, šećer u prahu i kakao.
    Dodati mlijeko i jaje koje smo umutili viljuškom na pari , te izmiješati da se dobije kompaktna smjesa.
    Za bijeli dio :
    U drugoj posudi dobro izmiješati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu.
    Postepeno dodavati kokosovo brašno i miješati da se sve fino poveže.
    Na veći komad prozirne folije istresti tamni nadjev, pokriti drugim komadom folije, pa ga oklagijom stanjiti u pravougaonu koru.
    Skinuti foliju s jedne strane, pa na rastanjeni tamni dio  istresti bijeli dio . Opet pokriti folijom i oklagijom stanjiti da se nadjevi spoje.
    Banane oguliti i premazati ih limunovim sokom.
    Skinuti foliju sa bijelog nadjeva, po sredini poredati banane, pa zarolati.
    Rolat staviti na hlađenje zajedno sa folijom koja je bila sa donje strane.
    Ohlađen rolat cijecite na željene kriške pa poslužite .
    Prijatno !


    Čokoladna šuškava torta !


    Potrebno
    Za Koru:
     8 belanaka
     350 gr šećera
    200 gr mljevenih oraha
    Za Fil:
     8 žumanaka
     8 kašika šećera
     20 gr brašna
     200 gr putera
     80 gr crne čokolade
     1 kašičica nes-kafe (prah)
    Za ganaš:
     100 gr slatke pavlake 
     100 gr čokolade
    Priprema:
    Za koru :
    Rernu uključiti na 250°C.
    Belanke dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanjak dodati orahe i polagano mešajući kuhačom  sjediniti da se masa ujednači.
    Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).
    Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

    Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne
    Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi.
    U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.
    Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.
    Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.
    Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.
    Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…
    Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm).
    Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje .
    Uživajte i prijatno!

    srijeda, 29. studenoga 2017.

    Kanadski nepečeni kolač:Nanaimo Bars!


    Podloga
    125g maslaca 
    1/3 šoljice šećera
    5 kašika  kakao u prahu 
    1 jaje
    6-10 komada obicnih keksa
    1/2 šoljice badema
    2/3 šoljice kokosovo brasno
    Krema
    200g maslac (neslani)
    1/2 šoljice slatko vrhnje
    2 kašike  puding od vanilije (prah)
    2 i pol šoljice secer u prahu
    1-2 kašika vanilija ekstrakt ili sjemenke
    Za čokoladni sloj 
    150g tamne cokolade
    50g maslac
    Priprema
    Za podlogu :
     U manji lonac dodati maslac, secer i kakao i na najnizu temperaturu lagano otopiti uz mijesanje. Nesmije kuhati!
    dok se sve rastopilo i masa je postala glatka skloniti .
     U vecu zdjelu dodati jaje i umutiti ga.
    Sada polako dodavati otopljenu vrucu smjesu u jaje. uz stalno mijesanje.
    Dakle cokoladna smjesa dodaje se polako, da curi u umuceno jaje koje non stop mijesate. Pri spoju vruce cokolade i jaja, smjesa ce postati gusta.
    Za one koji se boje nepecenih kolaca sa jajima; tokom dodavanja vruce smjese kakaa i maslaca, jaje ce se “skuhati” sto i pridonosi zgusnjavanju kreme, zato bez straha, nema sirovih jaja ?
     Dodati mljevene obicne kekse. Moze biti krupno ili fino mljeveno, zavisi ako želite podlogu kolaca malo vise hrskavu.
     Dodati mljevene bademe ili sitno istučene .
     Umijesati kokosovo brasno.
     Sve zajedno promijesati u jednolicnu smjesu, Biti ce jako gusto kao tijesto 
     U dublju tavu ili kalup sa obručom  ( moja je velicine 22cmx22cm ) , staviti masni papir, nije obavezno ali je lakse kasnije za rezanje, mozete cijeli kolač izvaditi u komadu.
    Dodati smjesu i dobro pritisnuti i izravnati.
    Za kremu :
     Dodati sve sastojke za kremu u vecu zdjelu i izmiksati u finu kremu.
    U originalnom receptu pise 2 kašike vanilija pudinga u prahu.a mozete umjesto toga samo aromu vanilije bilo koju verziju kao kapucino od vanilije ili tako nesto .
     Smjesu dodati na podlogu kolaca i jednoliko razmazati.
    Za glazuru :
     Otopiti zajedno cokoladu i maslac, ostaviti da se ohladi i onda preliti preko kreme.
    Odmah staviti u hladnjak da se krema i cokoladni preliv malo skruti.
     Narezite na kvadratne ili duguljaste ploške. Napomena :
     Ako čokoladni sloj puca prilikom rezanja ostavite da odstoji  oko pola sata na sobnoj temperaturi  pa   onda narežite.
     Prijatno!