srijeda, 29. studenoga 2017.

Kanadski nepečeni kolač:Nanaimo Bars!


Podloga
125g maslaca 
1/3 šoljice šećera
5 kašika  kakao u prahu 
1 jaje
6-10 komada obicnih keksa
1/2 šoljice badema
2/3 šoljice kokosovo brasno
Krema
200g maslac (neslani)
1/2 šoljice slatko vrhnje
2 kašike  puding od vanilije (prah)
2 i pol šoljice secer u prahu
1-2 kašika vanilija ekstrakt ili sjemenke
Za čokoladni sloj 
150g tamne cokolade
50g maslac
Priprema
Za podlogu :
 U manji lonac dodati maslac, secer i kakao i na najnizu temperaturu lagano otopiti uz mijesanje. Nesmije kuhati!
dok se sve rastopilo i masa je postala glatka skloniti .
 U vecu zdjelu dodati jaje i umutiti ga.
Sada polako dodavati otopljenu vrucu smjesu u jaje. uz stalno mijesanje.
Dakle cokoladna smjesa dodaje se polako, da curi u umuceno jaje koje non stop mijesate. Pri spoju vruce cokolade i jaja, smjesa ce postati gusta.
Za one koji se boje nepecenih kolaca sa jajima; tokom dodavanja vruce smjese kakaa i maslaca, jaje ce se “skuhati” sto i pridonosi zgusnjavanju kreme, zato bez straha, nema sirovih jaja ?
 Dodati mljevene obicne kekse. Moze biti krupno ili fino mljeveno, zavisi ako želite podlogu kolaca malo vise hrskavu.
 Dodati mljevene bademe ili sitno istučene .
 Umijesati kokosovo brasno.
 Sve zajedno promijesati u jednolicnu smjesu, Biti ce jako gusto kao tijesto 
 U dublju tavu ili kalup sa obručom  ( moja je velicine 22cmx22cm ) , staviti masni papir, nije obavezno ali je lakse kasnije za rezanje, mozete cijeli kolač izvaditi u komadu.
Dodati smjesu i dobro pritisnuti i izravnati.
Za kremu :
 Dodati sve sastojke za kremu u vecu zdjelu i izmiksati u finu kremu.
U originalnom receptu pise 2 kašike vanilija pudinga u prahu.a mozete umjesto toga samo aromu vanilije bilo koju verziju kao kapucino od vanilije ili tako nesto .
 Smjesu dodati na podlogu kolaca i jednoliko razmazati.
Za glazuru :
 Otopiti zajedno cokoladu i maslac, ostaviti da se ohladi i onda preliti preko kreme.
Odmah staviti u hladnjak da se krema i cokoladni preliv malo skruti.
 Narezite na kvadratne ili duguljaste ploške. Napomena :
 Ako čokoladni sloj puca prilikom rezanja ostavite da odstoji  oko pola sata na sobnoj temperaturi  pa   onda narežite.
 Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar