četvrtak, 30. studenoga 2017.

Čokoladna šuškava torta !


Potrebno
Za Koru:
 8 belanaka
 350 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
Za Fil:
 8 žumanaka
 8 kašika šećera
 20 gr brašna
 200 gr putera
 80 gr crne čokolade
 1 kašičica nes-kafe (prah)
Za ganaš:
 100 gr slatke pavlake 
 100 gr čokolade
Priprema:
Za koru :
Rernu uključiti na 250°C.
Belanke dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanjak dodati orahe i polagano mešajući kuhačom  sjediniti da se masa ujednači.
Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).
Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne
Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi.
U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.
Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.
Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.
Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.
Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…
Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm).
Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje .
Uživajte i prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar