Potrebno
Za koru :
200 gr badema
150 gr secera
2 veca ili 3 manja jaja
1 narandza (sitno naribana kora)
1 kasika kakaa
Za Kremu :
200 gr bijele cokolade
3 zumanjka
4 dl slatkog vrhnja
Za ukrasiti tortu
100 gr jagoda
100 gr borovnica ili voce po zelji
50-100 gr bijele cokolade ribane
Priprema
Za koru :
Za podlogu sameljite bademe ne jako sitno.
Pjenasto izmiksajte jaja i secer,dodajte samljevene bademe,kakao i ribanu koricu narandze.Kuhačom sve lagano spojite .
Pjenasto izmiksajte jaja i secer,dodajte samljevene bademe,kakao i ribanu koricu narandze.Kuhačom sve lagano spojite .
Uzmite modlu promjera 24cm,podmazite i stavite papir na dno! Ulijte smjesu,lagano poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu pecnicu na 180’.
Pecite ca.25 min.,ovisno od vase pecnice.Pečenu koru stavite da se ohladi
Pecite ca.25 min.,ovisno od vase pecnice.Pečenu koru stavite da se ohladi
Za kremu otopite bijelu čokoladu na pari .
U manju šerpicu stavite žumanjke i 1dl slatkog vrhnja(od onih 4 dl odvojite 1 dl).Sjedinite i zakuhajte na laaaaganoj vatri uz stalno mješanje dok vam se krema ne počne zgusnjavati.Jako je bitno da se stalno mjesa.Sklonite sa vatre nek se malo hladne i u to dodajte istopljenu čokoladu.Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi!
U manju šerpicu stavite žumanjke i 1dl slatkog vrhnja(od onih 4 dl odvojite 1 dl).Sjedinite i zakuhajte na laaaaganoj vatri uz stalno mješanje dok vam se krema ne počne zgusnjavati.Jako je bitno da se stalno mjesa.Sklonite sa vatre nek se malo hladne i u to dodajte istopljenu čokoladu.Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi!
Od preostala 3 dl slatkog vrhnja umutite slag u finu kremu.Umuceno slatko vrhnje sjedinite sa prohladjenom kremom od čokolade.Mjesajte lagano kuhačom dok se sve ne izjednači i ne dobijete finu pjenastu,srednje gustu kremu!
Ohladjenu koru postavite na tacnu za posluživanje i stavite obruc od modle oko nje .Na koru istresite kremu i lagano je poravnajte.
Sve to ohladite dobro u frizideru da se krema stisne . Pred posluzivanje skinite obruč pospite naribanu bijelu cokoladu po povrsini i poslazite voce u krug,u sredini ostavite da se vidi naribana cokolada.
Sve to ohladite dobro u frizideru da se krema stisne . Pred posluzivanje skinite obruč pospite naribanu bijelu cokoladu po povrsini i poslazite voce u krug,u sredini ostavite da se vidi naribana cokolada.
Napomena Ovaj kolač je lagan i ne presladak
Ako želite slađi kolač u kremu možete dodati šećera u prahu .Iako nevolite voće ukrasite po svojoj želji .
Uživajte i prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar