Potrebno :
375 ml mlijeka
250 ml tople vode
14 g suhog ili 40 g svežeg kvasca
3 velika jaja
75 g šećera ( ko voli slatko može i više )
75 g putera
150 g suhog grožđa
1 kg i 200 g brašna
pola kašičice soli
30 ml mlijeka
Za posip:
100 g šećera
25 do 30 g ili po ukusu, cimeta
1 kesica vanilinog šećera
i još:
1 do 2 kašike otopljenog putera
Priprema:
Staviti mlijeko da se zagrije, ali ne mora da provri. Skloniti sa ringle, dodati šećer i puter i mešati da se šećer i puter otope, dodati suho grožđe i kad je mlako, dodati jaja i umutiti sve zajedno.
U međuvremenu, zagrejati vodu da je topla i dodati kašičicu šećera i kvasac,promešati i ostaviti da se kvasac podigne.
U vanglicu prosejati brašno i dodati so,izmešati sve zajedno.
Dodati nadošli kvasac i jaja sa mlijekom i suhim grožđem i zamesiti tiesto, ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima, oko desetak minuta.
Tijesto mora da bude meko i vrlo malo lepljivo za ruke.
Dodati nadošli kvasac i jaja sa mlijekom i suhim grožđem i zamesiti tiesto, ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima, oko desetak minuta.
Tijesto mora da bude meko i vrlo malo lepljivo za ruke.
Pobrašniti vrlo blago radnu površinu i premesiti tijesto .
Oblikovati tijesto u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti sa mokrom krpom i ostaviti na toplom mestu da se tijesto udvostruči. Od zavisnosti od toplote vaše kunhinje, može da bude sat do sat i po, pre nego što se testo podigne.
Oblikovati tijesto u kuglu, premazati sa vrlo malo ulja, pokriti sa mokrom krpom i ostaviti na toplom mestu da se tijesto udvostruči. Od zavisnosti od toplote vaše kunhinje, može da bude sat do sat i po, pre nego što se testo podigne.
Dok se tijesto diže pripremite posip. Izmešati vanilin šećer, šećer i cimet i ostaviti sa strane.
Naraslo tiesto isipati na radnu površinu, koju ste posuli sa gustinom i rastanjiti tiesto na pravougaonik 1.5cm debljine. Da vam bude lakše, podelite tijesto na polovinu, jer od ove količine treba da dobijete dvije štrudle . ( jednu možete da zamrznete kad se dobro ohladi, a prethodno je isecite na šnite pa vadite po potrebi za doručak )
Rastanjeno tijesto blago premazati sa mlekom svuda po površini, i posuti sa pripremljenim posipom. Ako pravite tri vekne, posip podel na tri dijela.Biće vam mnogo bolje da napravite dve ili tri manje štrudlice, mnogo bolje će se ispeći.
Kalup je 32cm X 8cm, koji ćete blago premazati sa hladnim puterom ..
Ostaviti još pola sata da naraste još jednom.
Premazati sa umućenim žumancetom,pomešanim sa malo mleka i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ostaviti još pola sata da naraste još jednom.
Premazati sa umućenim žumancetom,pomešanim sa malo mleka i peći je u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Izvaditi vrlo kratko u kalupu, okrenuti na stranu i istresti štrudlu. Premazati sa otopljenim puterom i ostaviti da se dobro ohladi pre nego što počnete da sečete.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar