četvrtak, 30. studenoga 2017.

Ovaj kolač ko god je probao prosto je bio oduševljen :Trileće Kolač!


Potrebno 
 Za koru:
6 jaja
300 grama šećera
200 grama brašna
200 grama griza
prašak za pecivo
1 vanilija šećer
prstohvat soli

Za Zaljev:
1 l slatke pavlake
500 ml mlijeka
150 grama mlijeka u prahu

Za Karamel preliv:
150 grama šećera
30 grama margarina ili maslaca
200 ml slatke pavlake
prstohvat soli

Priprema
Za karamel :


Stavite šećer na srednje jaku vatru da se karameliše. Miješajte stalno, kako bi dobili lijepi smeđi sirup bez grudvica. Sklonite s vatre pa dodajte kašiku margarina, oko 30 g i prstohvat soli.
Onda dodajte toplu slatku pavlaku, vratite na kolo i kuhajte još par minuta dok ne dobijete gustinu pa sklonite da se lagano hladi.

Za koru :
Razdvojiti bjelanjca i žumanjca. Bjelanjca čvrsto umutiti sa prstohvatom soli, pa dodavati vaniliju šećer i kristal šećer uz neprestano mućenje srednjom brzinom.Kad se dobije čvrsti snijeg, dodavati jedno po jedno žumanjce.
Prašak za pecivo, brašno i griz, promiješati te mješajući žicom lagano umutiti sa već umućenim jajima.
Dobijenu smjesu izručiti u četvrtasti pleh pokriven pek papirom. Peći na 220 C oko 30 minuta, tj dok tijesto lijepo ne porumeni.
Pečeno tijesto još toplo izvaditi tj. izvrnuti iz pleha na čistu suhu krpu, pa ga dobro izbockati štapićem za ražnjiće ili čačkalicom.
Za Zaljev :
Umlačiti mlijeko u velikoj šerpi i u njemu rastopiti mlijeko u prahu, pa u to dodati hladnu slatku pavlaku i sve dobro izmiješati.
Sipati oko pola litre dobijene tečnosti u pleh i pažljivo vratiti još topli kolač preko mlijeka, i izbockati ga i sa gornje strane a onda ostatkom mlijeka polako preliti cijeli kolač. Iako izgleda da je mnogo mlijeka, ne sekirajte se sve će to kora upiti. Prohladiti tako zaliven kolač
Zatim prelijte cijeli kolać karamelom .
Gotov kolač dobro ohladite, režite na kocke i uživajte.
Napomena 
Ako niste vješti(iskusni) pripremiti karamel možete koristiti i kupovni .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar