nedjelja, 17. rujna 2017.

Veoma ukusan ručak :"Šarena pita od Piletine i Tikvica"


Sastojci

  • 500g piletine/fileti karabatka i prsa/
  • 1 kom srednja tikvica
  • 1 kom veća mrkva
  • 1 rajčica
  • 80g sira na fete/šnite/gauda,edamer i sl.
  • 200g kiselog vrhnja/20%/za premaz i preljev
  • 1 žlica senfa
  • 1 kom manji luk
  • 2kom jaja
  • 1 žličica Timijana sušenog
  • 1 naribani češanj češnjaka
  • 1/2 žličice Đumbira mljevenog
  • prstohvat Ljute paprike mljevene
  • sol,papar

  • Priprema
    Napomena: filete piletine mozete koristiti kombinirano kao i ja ili samo jednu vrstu ,nravno osim piletine mozete i puretinu .Osim timijana mozete koristiti origano ili bosiljk.Kolicine povrca mozete smanjivati i povecavati ali samo pazite da nebude previse zbog tekucine koja ce se ocijediti .
    Narežete tikvicu i mrkvu na tanke trakice/to će te najbolje i najbrže napraviti spravicom za guljenje krumpira/.Piletinu narežite i rastanjite da bude otprilike iste debljine ,rastanjite je dodatno preko prozirne folije batićem za meso .Posolite je i poparite te prerežete na trakice ,pazite da su vam trakice piletine debele otprilike kao i trakice tikvice/estetike radi/.Premažete filete kiselim vrhnje/otprilike 2 žlice/i pospete timijanom.Sir narežite na trakice po pola.
    – Počnite slagati: U okruglu zdjelu/koju ste prije sasvim malo nauljili/ za pite /oko 26cm promjera/slažite pileće trakice zajedno sa trakicama tikvica,sira i mrkve ,radite to naizmjenicno tako da dobijete fine boje,nemojte previše zbijati.Namazana piletina će se lako lijepiti za povrće i sir ,tako da doista nije nekakav problem.Narežite luk i rajčicu na tanke fete pa ih mjestimično nabodete u pitu .
    – Za preljev:povežite zajedno kiselo vrhnje ,sol,papar,đumbir,češnjak ,ljute papričice ,senf i jaja.Prelijete preko pite malo zagladite žlicom da se ravnomjerno rasporedi.
    -Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40-50 min.Servirajte toplo ili hladno uz finu salaticu.

    Pletenica od lisnatog tijesta sa čokoladom :)


    Potrebno

  • – Pakovanje lisnatog testa
  • – Velika mlečna čokolada
  • 1 jaje (samo žumance)
  • Priprema:

    Izvadite testo iz pakovanja, razvaljajte ga oklagijom, pa na njega stavite čokoladu
    a zatim isecite testo na trake i motajte u pletenicu (kao na slici ). Premažite umućenim žumancetom.Po zelji mozete posuti sjeckanim orasima ili bademima a meni je super i bez.
    Pecite u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 20-25 minuta.

    "Sultan Lokum"


    Sastojci:

  • 180 g maslaca ili margarina
  • 8 žlica brašna
  • 650 ml mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilija šećer

  • Sastojci za nadjev:

  • po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta

  • Dodatni sastojci:

  • kokosovo brašno


  • Priprema:
    U šerpi otopiti maslac ili margarin i kada se otopi dodati brašno. Miješati cijelo vrijeme (6-7 minuta). Polako dodavati mlijeko uz stalno miješanje i kuhati na laganoj vatri dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilija šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri. Smjesu uliti u plastičnu posudu i mikserom miješati 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi (ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često navlažiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak i uvaljati u kokosovo brašno! Staviti u hladnjak da se ohladi i stegne, pa poslužiti!

    "Brzi kolač "


    Potrebno :
    6 bjelanaca,
    1 prašak za pecivo,
    100 ml mlijeka,
    150 g mljevenih oraha,
    150 g plazme mljevene,
    280 g šećera,
    200 g maslaca,
    160 g brašna,
    6 žumanaca,
    240 g šećera u prahu,
    100 g čokolade za kuhanje


    Priprema:
    Umutite bjelanca sa šećerom u čvrst šam, lagano ubacujte orahe, omekšali maslac, ?plazmu mljevenu?, brašno pomešano s praškom za pecivo i mlijeko. Izlijte smesu u pleh i stavite da se peče na 180 stepeni. Penasto umutite žumanca sa šećerom u prahu i time prelijte kolač kad bude napola pečen. Vratite u rernu i dopecite kako bi se gornji sloj osušio. Ohlađen kolač našarajte otopljenom čokoladom za kuhanje?. Isijecite na kocke  i poslužite.

    ,,Snickers Štanglice"


    Potrebni sastojci:

  • 10 belanaca,
  • 250g šećera,
  • 100g mlevenog kikirikija (u ljusci),
  • 100g mlevenih-prženih lešnjika,
  • 1 kašika ulja,
  • 3 kašike brašna,
  • 2 kašike kakaa i 1 prašak za pecivo;

  • Za krem:

  • 10 žumanaca,
  • 100g čokolade,
  • 200g šećera,
  • 200g margarina,
  • 200g seckanog kikirikija,
  • 100g karamela.

  • Za čokoladni preliv :

  • 500 ml slatke pavlake,
  • 300g čokolade,

  • Priprema:
    Korak 1: 
    ,Belanca odvojimo od žumanaca i ih izmiksamo ih u čvrstu penu, pa tek tada dodamo šećer i ulje. 
    U jednoj posudi pomešamo lešnike, oljušteni samleveni kikiriki, brašno, prašak za pecivo i kakao i onda to sve lagano i oprezno mešamo dok ne postane poput čvrste pene.
    Korak 2: 
    To sve stavite u pleh koji ste predhodno namazali maslacem ili stavili pek papir i pecite biskvit 25 min na 180*C , ali proveravajte jer vrieme pečenja zavisi kakvu rernu imate. Treba da postane zlatno žute boje.
    Korak 3:
     Izmiksana žumanca kuvajte na pari sa šećerom, a kada je gotovo dodajte čokoladu i lagano miešajte dok se čokolada ne istopi. Stavite smesu da se ohladi, pa tek onda dodajte margarin i izmiksajte. Dodajte i iseckani kikiriki.
     Kremom premažite biskvit.
    Korak 4: Karamele istopite na pari, pa i njih premažite preko kreme.
     Zakuvajte slatku pavlaku, pa kada skoro provri, sklonite sa vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. 
    Lagano mešajte dok se sva čokolada ne istopi i prelijete preko kolača. 
    Stavite u frižifer da se dobro ohladi.
    Nakon toga možete iseći kolač na štanglice i poslužiti !
     Prijatno !

    Francuska svilena torta!



    Potrebno

    Za koru:
    185 g krekera
    1/4 šolje šećera
    pola kašičice cimeta
    6 kašika putera
    1/4 šolje vode

    Za krem:
    110 g čokolade za kuvanje
    kašičica čistog ekstrakta vanile
    kašičica espreso praha
    šolja rashlađene slatke pavlake
    70 g putera
    šolja šećera
    3 jajeta


    Priprema
     Krekere dobro izmrvite – trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna – da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
    Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni.8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
    Za  krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
    Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.
     Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
     Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.
    Prijatno !

    Paprika punjena sirom i kobasicom u slaninini


    Sastojci:

  • 6 paprika roga
  • 250 g tankih listova slanine
  • 1 žumance, ulje
  • 12 roštilj kobasica dužine paprika
  • 300 g švapskog sira
  • 150 g rendanog kačkavalja
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • mešavina začina
  • kašika seckanog vlašca

  • Priprema:
     Paprike uzdužno preseći napola, očistiti ih od opni i semena.
    Roštilj kobasice kratko propržiti na vrelom ulju.
    Crveni luk iseći na kockice, sjediniti sa žumancetom, švapskim sirom i kačkavaljem. Dodati vlašac i začine po ukusu i promešati.
    Paprike napuniti pripremljenim filom, odozgo poslagati kobasice, te sve obmotati listovima slanine.
    Tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa u nju poslagati punjene paprike. Peći u
    zagrejanoj rerni na 180ºC dok paprika ne omekša.

    "Karpati"Desert koji se topi u ustima




    Sastojci:
    Za koru:

    2 dl vode
    125 g margarina
    2 dl brašna
    5 jaja
    prstohvat soli
    Za fil:
    3 pudinga od vanile
    1 l mleka
    2 dl šećera
    250 g margarina
    300 g višanja
    5 dl slatke pavlake

    Za posipanje:
    100 g šećera u prahu

    Priprema
    Kore:
     U šerpu sipati vodu, dodati prstohvat soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti margarin i nastaviti sa kuvanjem dok se ne rastopi.
     Skloniti sa ringle, dodati brašno pa mešati energično dok se ne dobije ujednačena smesa. Vratiti na ringlu i karatko kuvati uz neprekidno mešanje.
    U ohlađenu smesu postepeno dodavati jedno po jedno jaje neprekidno muteći mikserom.
     Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati polovinu pripremljene smese za koru i poravnati je pomoću plastične lopatice. Koru peći u rerni zagrejanoj na 220°S oko 20 minuta dok ne porumeni.
     Na isti način ispeći još jednu koru.

    Fil:
     U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
     Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom mleku pa sipati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
     Margarin penasto umutiti i sjediniti sa ohlađemim pudingom.

    Finalni postupak:
     Na dno tepsije postaviti jednu koru, premazati je filom pa po njemu rasporediti oceđene višnje. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati ga preko višanja i preklopiti drugom korom.
     Pripremljeni kolač ostaviti u frižideru da se stegne pa iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.

    Prijatno!

    Torta za posebne prilike :"Kapućino Torta"


    Potrebno :

    Za kore:

  • 27 jaja
  • 55 kašika šećera
  • 1,5 kašika sirćeta
  • 600 g šećera u prahu

  • Za prvi fil:

  • 27 žumanaca


  • 350 g margarina
  • 600 g šećera u prahu

  • Za drugi fil:

  • 5 kesica pudinga od vanile
  • 200 g kristal šećera
  • 3 kesice kapućina
  • 1,5 l slatke pavlake
  • 200 g čokolade
  • 1 l mlijeka

  • Priprema:
    Umutiti čvrst snijeg od 9 bjelanaca, 18 kašika šećera i pola kašike sirćeta. Smjesu izručiti u pleh obložen papirom za pečenje. Koru sušiti dok ne postane hrskava u zagrijanoj pećnici na 150 stepeni oko 45 minuta. Ispeći na isti način tri kore i ostaviti da se ohlade.
    Priprema prvog fila:

    Na pari skuvati fil od 27 žumanaca i 600 g šećera. Kada se zgusne ohladiti, a zatim umješati umućen margarin.

    Priprema drugog fila:

    Puding rastvoriti u 2 dl hladnog mlijeka. Dodati 200 g šećera i prašak za kapućino.

    U posebnoj šerpi prokuvati 8 dl mlijeka. Skloniti sa vatre pa umiješati pripremljenu smjesu sa kapućinom. Vratiti na vatru i malo prokuvati. Ohladiti puding i umutiti mikserom.
    – Rastopiti 200 g čokolade. Umutiti slatku pavlaku.

    Prvu koru premazati rastopljenom čokoladom, preko nje nanijeti prvi fil i 1/2 l umućene pavlake.
    Staviti drugu koru, premazati je ostatkom čokolade, staviti drugi fil i 1/2 l umućene pavlake.
     Zatim, staviti treću koru pa cijelu tortu premazati ostatkom slatke pavlake.
    Ukrasiti po sopstvenom izboru. Ohladiti i služiti.

    Ovo je zaista odličan kolač:Mississippi Mud Cake


    Potrebno:

    2 šoljice brašna – po mogućnosti crnog
    2 1/2 šoljice šećera – po mogućnosti smeđeg
    1 kašika sode bikarbone
    1/2 kašika soli
    1 š0ljica maslaca
    1 1/2 šoljica mlijeka
    3/4 šoljice kakaa u prahu
    2  jaja, na sobnoj temperaturi
    2 kašike ekstrakta vanilije
    1 1/2 šoljica oraha
    250 ml slatko vrhnje
    Priprema:

     Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva celzijusovih. Nauljite kalup i posipajte brašnom.
     U veću zdjelu prosijte brašno, dodajte šećer, sodu bikarbonu i sol, pa dobro izmiješajte dok se ne ujednači.
     U tavi, na srednjoj vatri izmiješajte maslac, mlijeko i kakao. Neka prokuha, a vi neprestano miješajte dok se maslac ne istopi.
     Dobivenu smjesu s kakaom ubacite u smjesu s brašnom, pa dobro umijesite. Dodajte jaja i ekstrakt vanilije, pa miješajte dok i to ne postane ujednačena masa.
     Stavite u kalup i pecite nekih 15 minuta ili dok zabodena čačkalica ne izađe čista.
    Izvadite kalup, a pećnicu ostavite upaljenu na 180 stupnjeva.
     U poseban kalup naslažite polovice oraha pa pecite 10 minuta. 
    Dok se orasi ohlade umutite slatko vrhnje i premazite kolac . Orahe  složite na vrh svakog budućeg komada kolača.
    Zatim ga potpuno premažite čokoladnom glazurom i ostavite 3 sata na sobnoj temperaturi, tako da se glazura stvrdne.
    Izrežite na male kvadrate i poslužite, ili pokrijte aluminijskom folijom i čuvajte 2 dana na sobnoj temperaturi.

    Prijatno !

    "Torta od Sira"


    Potrebno
    Za tijesto:

  • 140 g Pšeničnog oštrog brašna
  • 1 Prašak za pecivo
  • 70 g šećera
  • 1 Vanilin šećer
  • sol
  • 1 jaje
  • 70 g maslaca

  • Krema :

  • 600 g svježeg sira
  • 100 g šećera
  • 3 žlice limunova soka
  • 40 g Gussnela
  • 3 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja

  • Za posip od tijesta:

  • 60 g Pšeničnog oštrog brašna
  • 60 g šećera
  • 1 Vanilin šećer
  • 60 g maslaca

  • Za posipavanje:

  • šećer u prahu

  • Priprema
    – Brašno i prašak za pecivo pomiješajte, dodajte šećer, vanilin šećer, malo soli, jaje i omekšani maslac. Izmiješajte električnom mješalicom. Zatim smjesu prebacite na dasku i doradite tijesto te ga stavite u hladnjak stajati oko sat vremena.
    – Zatim 2/3 tijesta razvaljajte okruglo (ø 28 cm) i stavite u namašćen kalup za tortu. Od preostale trećine tijesta oblikujte valjak pa ga stavite uz rub kalupa i pritisnite tako da dobijete oko 3 cm visok rub. Dno tijesta probodite na nekoliko mjesta vilicom i stavite peći 10 minuta na 200°C.
    – Za kremu dobro izmiješajte ocijeđen, propasiran svježi sir, šećer, limunov sok, Gussnel i 3 žumanca pa dodajte čvrsto tučeni snijeg i tučeno slatko vrhnje.
    – Za posip, brašno, šećer, vanilin šećer i omekšani maslac umiješajte električnom mješalicom u tijesto. 
    Obradite ga rukom i naribajte na ribež (grubo i kratko).
    – Na polupečeno tijesto stavite kremu, pospite posipom od tijesta i stavite ponovo peći na temperaturu 180°C oko 40 minuta.
     Poslije pečenja ostavite kolač još 15 minuta u isključenoj pećnici otvorenih vrata.
    Posluživanje
    Pospite šećerom u prahu

    Brza "RAFFAELLO TORTA"




    Potrebno:


    9 bjelanjaka
    15 zlica secera
    3 zlica krusnih mrvica
    30 dkg kokosa + malo za posuti za ukras
    1,5 litra mlijeka + cca 3 dcl za natopiti kore
    20 dkg gustina
    25 dkg margarina ili maslaca
    10 dkg secera za kremu

    Priprema:
    Za koru:

    Izraditi snijeg od 3 bjelanjaka, dodati 5 zlica secera, 1 zlicu mrvica i 10 dkg kokosa. Peci u zagrijanoj pecnici na cca 180 stupnjeva 10-15 min (provjeriti cackalicom). Gotoviu koru natopiti sa
    1 dcl hladnog mlijeka.
    Peci 3 biskvita (ukupno 9 bjelanjaka, ostane 9 zumanjaka).
    Za okrugli kalup promjera cca 26 cm.
    Za kremu: 

    U litru i pol mlijeka ukuhati gustin i secer. U hladno dodati margarin.
    Slagati: kora, fil, kora, fil, kora, fil, posuti kokosom i dobro ohladiti.
    Prijatno!

    Super kremaste čokoladne štangle


    Potrebno:
  • 270g tamne cokolade(70% kakao)
  • 8 bjelanjaka
  • 250 ml tekuceg vrhnja(bez secera)
  • 50 g secera
  • malo soli
  • Krema:
  • 1 puding od vanilije(skuhati sa 400ml mlijeka)
  • 250g putera
  • 250g puder secera
  • 120g tamne cokolade (70%kakao)
  • Priprema:
    -otopiti cokoladu u zagrijanom vrhnju,na laganoj vatri-ne smije kljucati
    -umutiti bjelanjke sa malo soli,pa dodati secer i cvrsto ulupati
    -umjesati sa toplom cokoladom rucno(izokretati)
    -smjesu izliti na pek papir i peci na 175°oko 15 minuta(ovisi o rerni)
    -skloniti sa papirom sa pleha i ohladiti
    -prerezite na cetiri jednaka djela(trake) i filujte
    -puding skuhati sa 400 ml mlijeka(ja stavim jos 2 kasike secera unutra ekstra),prekriti prozirnom folijom i ohladiti
    -izmutiti secer i putar,dodati ohladen puding
    jednu trecinu odvojiti (to je fil kroz sredinu), a u rest staviti otopljenu tamnu cokoladu (par minuta ohladiti),izmiksati, pa namazati prvu i trecu traku i ukrasiti stangle okolo.