nedjelja, 17. rujna 2017.

"Karpati"Desert koji se topi u ustima




Sastojci:
Za koru:

2 dl vode
125 g margarina
2 dl brašna
5 jaja
prstohvat soli
Za fil:
3 pudinga od vanile
1 l mleka
2 dl šećera
250 g margarina
300 g višanja
5 dl slatke pavlake

Za posipanje:
100 g šećera u prahu

Priprema
Kore:
 U šerpu sipati vodu, dodati prstohvat soli i kuvati dok ne proključa. Ubaciti margarin i nastaviti sa kuvanjem dok se ne rastopi.
 Skloniti sa ringle, dodati brašno pa mešati energično dok se ne dobije ujednačena smesa. Vratiti na ringlu i karatko kuvati uz neprekidno mešanje.
U ohlađenu smesu postepeno dodavati jedno po jedno jaje neprekidno muteći mikserom.
 Tepsiju obložiti papirom za pečenje pa u nju sipati polovinu pripremljene smese za koru i poravnati je pomoću plastične lopatice. Koru peći u rerni zagrejanoj na 220°S oko 20 minuta dok ne porumeni.
 Na isti način ispeći još jednu koru.

Fil:
 U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
 Posebno razmutiti puding od vanile u preostalom mleku pa sipati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
 Margarin penasto umutiti i sjediniti sa ohlađemim pudingom.

Finalni postupak:
 Na dno tepsije postaviti jednu koru, premazati je filom pa po njemu rasporediti oceđene višnje. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, premazati ga preko višanja i preklopiti drugom korom.
 Pripremljeni kolač ostaviti u frižideru da se stegne pa iseći na kocke i posuti šećerom u prahu.

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar