nedjelja, 17. rujna 2017.

Francuska svilena torta!



Potrebno

Za koru:
185 g krekera
1/4 šolje šećera
pola kašičice cimeta
6 kašika putera
1/4 šolje vode

Za krem:
110 g čokolade za kuvanje
kašičica čistog ekstrakta vanile
kašičica espreso praha
šolja rashlađene slatke pavlake
70 g putera
šolja šećera
3 jajeta


Priprema
 Krekere dobro izmrvite – trebalo bi da dobijete 2 šolje mrvica. Otopljeni puter dodajte krekerima, ubacite i šećer i cimet i dobro izmešajte. Ukoliko je potrebno dodajte vode. Smesa treba da je kompaktna – da se ne raspada kada je stisnete u šaci.
Obložite okruglu tepsiju (prečnika oko 23 cm) smesom i stavite je da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 190 stepeni.8 do 10 minuta, pa ostavite sa strane da se ohladi.
Za  krem: Otopite čokoladu na šporetu na srednjoj temperaturi, umešajte vanilu i espreso prah, pa ostavite sa strane da se ohladi. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok ne dobijete čvrstu smesu. Pokrijte i stavite u frižider.
Mutite puter mikserom minut-dva, dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete izdašnu smesu, 3 do 5 minuta. U to sve ubacite i rashlađenu otopljenu čokoladnu smesu, nastavite da mutite, dodajte u to 2 jajeta i sve mutite 3 minuta na srednjoj jačini. Ubacite još jedno jaje i mutite još 3 minuta dok ne dobijete svilenu smesu.
 Rashlađenu, izmućenu slatku pavlaku dodajte čokoladnoj smesi, sve lagano sjedinite kašikom. Dobijeni penasti krem rasporedite preko kore. Sve stavite u frižider na najmanje 2 sata, a poželjno je i preko noći.
 Sledećeg dana ukrasite sa malo šlaga i spremna je za služenje.
Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar