utorak, 17. travnja 2018.

Lazanje na zdraviji način sa palentom !


Lazanje sa palentom su zdravije i jeftinije nije komlikovano jelo a jako je ukusno .A bit je napravit i nešto drugačije za promjenu a vjerujte mi da će vam se dopasti  .
Potrebno:
8 šoljica pilećeg temeljca
2 šoljice kukuruznog brašna(palente )
500 g mljevene junetine
2 šoljice paradajz pelata
120 g mozzarelle
1 crveni luk
1 mrkva
1 korijen celera
120 ml crnog vina
2 čehna bijelog luka
2 kašike putera
2 kašike maslinovog ulja
1 prstohvat majčine dušice
prstohvat ruzmarina
lovorov list
šoljica permezana
so, biber

Priprema:
Prokuhajte temeljac, dodajte palentu i so. Kuhajte dok se ne zgusne.
Pleh  za pečenje premažite uljem,(ako se bojite da se neće kasnije odvojit možete staviti papir za pećenje ja nestavljam samo dobro pomastim) ulijte palentu i poravnajte da bude što tanje . Ostavite neka se ohladi(možete stavit i u frižider) .

Dok se palenta hldadi pripremite premaz
Zagrijte puter i maslinovo ulje u tavi, dodajte sjeckani luk, mrkvu i celer.
Pržite 10 minuta, dodajte bijeli luk i mljevenu junetinu.
Kuhajte 10 minuta, dodajte vino i paradajz, začine, so i biber pa smanjite vatru i dinstajte oko 45 minuta da se umak zgusne.
Zagrijte rernu na 180 stepeni i namastite pleh za pečenje.
Palentu narežite na kocke pa pola poredajte na pleh. Na svaki stavite kašiku, dvije umaka, polovinu mozzarelle i parmezana.
Poklopite palentom, na vrh dodajte umaka, ostatak mozzarelle i parmezana. Na vrh možete da stavite i čeri paradajz, kao i ruzmarin, origano ili bosiljak.
Pecite oko 40 minuta, dok se sir ne otopi.
Prijatno!

Prijedlog za ručak :Janjeća rebra na drgači način !


Recept za janjeća rebra na drugačiji način koja će vas jednostavno oduševiti svojim ukusom .
Janjeća rebra spremljena na ovaj način, gotovo se tope u ustim. Birajte rebra koja su prošarana, masnoća će ovom jelu dati potreban šmek.

Potrebno:

1,5 kg janjećih rebara
2  glavice  crvenog luka
2 kašičice mljevenog bijelog luka
3 kašičice meda
3 kašičice maslinovog ulja
1/4 šoljica sojinog umaka
šoljica crnog vina
biber
so
1/4 šoljice limunovog soka


Priprema:
U manjoj posudi pomiješajte narezani luk, bijeli luk, ulje, med, sojin umak, vino, biber, so i  limunov sok .
Janjetinu stavite u vatrostalnu posudu pa je prelijte tom mješavinom.
Ostavite u frižideru najmanje   2-3 pa prebacite u pećnicu. Pecite 40 minuta na 200 stepeni.
Ako vam je jaka pećnica poklopite aluminiskom folijom nekih 2o min pa onda skinte foliju da malo zarudi . Poslužite sa prilogom po želji može povrće ,pekarski krompir ,riža itd .

Prijatno !

ponedjeljak, 16. travnja 2018.

Salata od Špinata !


Vrijeme je špinata i trebamo ga što češće koristiti u našoj ishrani kuhan ili samo na salatu .Evo jednog brzog recepta za salatu koja je jako zdrava .

Potrebno :

500 g  špianata

80 g mladog luka

3 kašike limunova soka (ili po želji nemože da škodi )

4 kašike maslinovog ulja

biber ,so po ukusu


Priprema :

Dobro operite špinat.Osusite ga, naseckajte i pospite solju.
Nakon nekoliko minuta, istisnite visak vode.Dodajte narezani mladi luk, limunov sok, ulje.Izmiješajte i poslužite ja sam slučajno imala malo i srijemuša (medvjeđeg luka) pa sam pomiješala vi nemorate ako nemate i nemojte pretjerat sasvim malo dodajte srijemuša pošto ima prejak miris.Inače i ja pravim bez srijemuša .

Prijatno !

Brza poslastica mirisna i ukusna :Fritule(ušipci) sa jabukama


Brza a ukusna poslastica neizostavna  za praznike u dalmaciji ima mnogo verzija za fritule evo jedne sa jabukama koja  će vas oduševiti  kad se peku cijela kuća miriše .

Potrebno :

2 jaja
4 kašike  šećera
2 vanilin šećera
2 kašike  rakije
prstohvat soli
350 g glatkog brašna
2 praška za pecivo

400 g tekućeg jogurta
1 puna kašika cimeta
malo  limunove korice
200 g sitno naribane jabuke (2 srednje velike jabuke)
po želji možete dodati i grožđice koje ste prehodno potopili u rum ili mlaku vodu (da nebudu tvrde)

Priprema:
Jaja izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte sol, jogurt, rakiju, naribanu koricu limuna, jabuke, cimet, brašno i prašak za pecivo.
Miksajte smjesu dok se svi sastojci ne sjedine.
Po želji dodajte i grožđice .
Ulje zagrijte u visokom lončiću pa kašikom  namočenom u vruće ulje uzimajte tijesto.
Pomozite si drugom kašikom , oblikujte fritule i pecite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Pečene fritule stavite na papirnati ručnik da se ocijedi višak masnoće. Vruće fritule posipajte šećerom u prahu ili ih uvaljajte u kristal šećer kako volite i naravno poslužite se .Meni osobno je super sa kuglom vanilinog sladoleda .
Prijatno!

subota, 14. travnja 2018.

Super jednostavna poslastica od jagoda !


Predivna poslastica sa jagodama  bez puno truda  i bez pečenja  gotova za tren .
Potrebno :
600 gr krem sira
50 gr šećera
300 gr slatkog vrhnja
300 gr istopljene bijele čokolade

1 vrećica želatina
320 gr džema od jagode
300 gr svežih jagoda (150 grama sitno iseckanih, 150 grama cijelih)
100 gr  plazma ili piškota(sasvim malo potopljene u mlijeko )

Priprema:

U činiju sipajte krem sir, šećer i slatku pavlaku. Mutite mikserom tri minuta. Dodajte otopljenu bijelu čokoladu i želatin pripremljen po uputama na vrćici  i miješajte sa kašikom.Ostavite dok pripremite jagode .
U posudi pomešajte 170 grama džema od jagode sa 150 grama sitno iseckanih jagoda.
U pravouganoj vatrostalnoj zdjeli obloženoj prozirnom  folijom da folija prelazi preko ivica stavite  polovinu smjese od krem sirom, filujte smesom od džema i seckanih jagoda, pa prekrijte ostatkom krema.
Poredajte  piškote preko svega te zatvorite foliju  i ostaviti  u frižider na nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne .
Kada se sve dobro stegne, odmotajte foliju pa naopako izvadite na tasnu za posluzivanje , prekrijte preostalim džemom od jagoda i ukrasite cijelim jagodama.Sijecite na kriške i poslužite .

Prijatno!

petak, 13. travnja 2018.

Brzinski kolač sa višnjama !


Ako imate višanja u fržideru  vrijeme je da ih potrošite evo jedan lagan recept a jako ukusan i osvježavajući gotov za pola sata .

Potrebno :

1 veća kutija keksa  (plazma ,piškote petit šta već imate  ),

 400ml slatke pavlake,
 1 kesica pudinga od vanile,
3 kašike šećera
1/2 l mlijeka 
250gr višanja, 
rum,
 crvena preliv  za tortu
Priprema :
Višnje odvoiti od košpica i odvoiti sok koiji se napravio prilikom odmrzavanja .
Malo mlijeka odvoite za potapanje keksa a ostalo mlijeko stavite da zakuha i skuhajte puding sa pomiješan sa malo mlijeka i šećerom .Dobro ohladite pa uto dodajte pola umućenog slatkog vrhnja .
 Keks natopiti u malo mleka ruma  . Složiti na dno posude pola količine keksa, preliti puding filom, pa reko toga red višanja preko opet keks.pa ostatak slatkog vrhnja (ako želite i u vrhnje možete dodati malo soka od višnje ) Preko toga  složiti višnje. Preliv za tortu rastvoriti prema uputstvu sa sokom od višanja  i preliti preko kolača. Kolač staviti u frižider da se dobro stegne i ohladi pa ga onda poslužitiisječen na kocke .
Prijatno !

četvrtak, 12. travnja 2018.

Predivan rolat sa jagodama !


Dolazi vrijeme jagoda pa evo jedan recept ne puno zahtjevan a jako ukusan 
Potrebno:
Za koru /biskvit 
4 jaja
160 g šećera
prstohvat soli
80 g brašna
80 g gustina
1 prašak za pecivo
Za fil :
200 g jagoda
100 g šećera
2 kašike soka od limuna
300 g slatkog vrhnja
2 šlag fix
2 vanilin šećera
šećer u prahu za posipavanje

Priprema :
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Odvojite bjelanca od žumanaca. Bjelanca stucite u čvrsti snijeg i pritom uspite 80 g šećera i sol.
Žumanca i preostali šećer pjenasto stucite pa na to stavite snijeg. Brašno, gustin  i prašak za pecivo prosijte po tome pa umiješajte.
Premažite lim obložen papirom za pečenje pa pecite oko 15 minuta. Biskvit prebacite na kuhinjsku krpu, smotajte i ostavite da se ohladi.
Jagode operite i očistite, a zatim narežite na kockice. Pomiješajte ih sa šećerom i sokom od limuna.
Stucite šlag od vrhnja, učvršćivača i vanilin šećer pa umiješajte jagode. Odmotajte biskvit i premažite ga kremom. Pritom ostavite mali rub nepremazan.
S pomoću krpe opet smotajte biskvit pa ga stavite na 3 sata u frižider. Prije posluživanja kolač pospite šećerom u prahu ili ostavite malo šlaga i jagoda pa ga dekorišite stim .
Prijatno!

srijeda, 28. ožujka 2018.

Aromatičan i ukusan kolač sa jabukama !


Jednostavni kolač sa jabukama i orašastim plodovima jako aromatičan i ukusan .

Potrebno:

4 jaja
3 jabuke
200 g brašno
120 g orasi ,bademi ,lješnjaci
5 žlica kakaa
200 g maslaca
200 šećer
1 vanilin šećer
2 žlice cimeta
50ml rum
prašak za pecivo

Za glazuru :

120 gr čokolade
2-3 kašike ulja
1 kašika mlijeka

Priprema :

Umutiti maslac sa šećerom pjenasto dodati jedno po jedno jaje ,bašno pomiješano sa praškom za pecivo .Jabuke oguliti pa isjeći na kockice te preliti rumom dobro promiješati pa dodati u smjesu .Orah badem lješnjak kratko propržiti na tavi pa samljeti .pa dodati smjesi kao i kakaao , vanilin šećer i cimet .Dobro izmiješati .Pa izliti u kalup 24 obložen pek papirom i peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni nekih 55 -60min .
Za glazuru istopiti čokoladu na laganoj vatri sa mlijekom i uljem .
Pečen kolač ohladiti pa preliti glazurom dekorisati po želji .
Napomena po želji nemorate kolač prelivati čokoladom samo pospite šećerom u prahu .

Prijatno!

Preukusna pletenica sa lješnjacima i nutelom !



Poput oreehnjače samo dekorativnije okus je neodoljiv a i izgled  .Nije baš jednostavna i brza moramo čekati da tijesto naraste  ali vjerujte nećete se pokajati vrijedi svakog truda .

Potrebno:

oko 500 g glatkog brašna
20 g svježeg kvasca
1 dl mlijeka
1 dl jogurta
50 g šećera
80 g maslaca (otopiti)
2 jaja
prstohvat soli

Sastojci za punjenje:
400 g čokoladnog namaza Nutella i slično)
100 g grubo mljevenih lješnjaka

Sastojci za sirup:
1 dl šećera
1 dl vode
1 žlica meda





Priprema:
Kvasac i žlicu šećera preliti toplim mlijekom, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta.
Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima, umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
Uzdignuto tijesto podijeliti na dva jednaka dijela.
Prvi dio valjkom tanko razviti, premazati namazom te posuti lješnjacima.
Čvrsto zarolati.
Roladu zarezati po dužini, ali ne do kraja. Od spojenog kraja rolade preklapati dijelove tijesta.
Na isti način pripremiti i drugu pletenicu.
Staviti u pleh obložen papirom za pečenje .
Ostaviti na toplom oko 20 minuta te peći 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
Smanjiti temperaturu na 180 °C i peći oko 20 minuta.
Vodu i šećer kuhati nekoliko minuta dok smjesa ne bude gustoće sirupa, malo ohladiti i umiješati med.
Pečene pletenice premazati sirupom.
Ohladiti isjeći na fete  i poslužiti .
Prijatno!

Predivna čokoladna torta sa prelinama !


Predivna torta za prestojeći praznik malo je zahtjevnija zbog pečenja kora ali vrijedi se malo potruditi .Savjetujem prvo ispecite kore uz to pripremajte i čokoladni fil da se ohladi ujedno .Kore po želji možete malo poprskati čokoladnim mlijekom ako volite mekše torte .

Potrebno
Za koru x3: 
3 jaja
125gr šećera, 
100gr brašna, 
25gr gustina, 
1  prašk za pecivo, 
 1 kesica vanilin šećera,
100gr maslaca

Za fil:
 500gr slatke pavlake,
 100gr čvrstog nougata,
300gr čokolade za kuvanje,
2 kašičice likera od pomorandže

Za premaz i  i dekoraciju:
1 način 
 250gr slatke pavlake ili  2  krem šlaga od čokolade , 
čokoladne praline

2 način 
150 gr čokolade 
3 kašike ulja 

Priprema
Za koru :
 Izmiješati brašno sa gustinom, praškom za pecivo, Jaja umutiti  sa šečerom pa dodati brašno i prašak i gustin  . Na kraju dodati rastopljenu čokoladu  i maslac . Razliti u kalup za torte veličine 28 i peći u rerni na 180 stepeni oko 15 do 20 min .
Potrebno je ispeći tri ovakve kore .

Za fil : U šerpici prvo  ugrijati pavlaku do ključanja , pa dodati u toplo nugat od lešnika i čokoladu za kuhanje. U prohladenu  kremu dodati liker. 
Slaganje :
Svaku koru premazati filom pa završiti sa šlagom ili  istopljenom čokoladom dekorisati čokoladnim prelinama .
Napomena :Ako budete tortu premazali istopljenom čokoladom prije dekoracije prelinama stavite je da se ohladi pa tek onda dekorišite .
Ohladenu tortu režite na parčad i poslužite .
Prijatno !

Sočan i ukusan:Kuglof sa višnjama i čokoladom !


Jednostavan za pripremit kuglof sa višnjama i čokoladom za sve one koji vole okus višnje i čokolade Kolač je jako sočan a ukus fantastičan .
Potrebno 

Za tijesto: 
350gr višanja, 
200gr brašna, 
2 kesice pudinga od čokolade,
1 kesica praška za pecivo, 
125gr šećera, 
1 kesica vanilin šećera, 
5 jaja,
150ml ulja, 
125ml jogurta, 
100gr rendane čokolade, 

Za preliv:
100gr čokolade za preliv
1 kašike ulja
1 kašika soka od  kompota od všanja
Priprema
Za tijesto :
Dobro ocediti višnje. Izmiješati brašno sa pudingom i praškom za pecivo. Dodati šećer, vanilin šećer, umućena  jaja, ulje i jogurt i umutiti polako . Neophodno je dobiti glatku smesu. Umešati rendanu čokoladu i višnje i izmiješati izliti u kalup i peći na 180 stepeni oko 75 minuta.Prohladiti pečen kuglof
Rastopiti čokoladu ulje i sok od kompota  i preliti preko ohlađenog kuglofa dekorisati višnjama .
Poslužiti isječenog na fete možete po želji dodati i kuglu sladoleda  od vanilije super ide uz ovaj kolač .
Prijatno!

Ukusna i osvježavajuća torta od sira i bresaka !


Jako ukusna i osvježavajuća torta sa sirom i breskvama bez pečena kora   Nije zahtjevna samo moramo malo čekati kremu da se stisne .
Potrebno
Za podlogu :
300 g keksa (moze petit ,plazma,integralni koji god da imate )
120g maslaca 

50 g šećera
Za kremu od sira:
1  veliki kompot od bresaka
3 kašike  sirupa od limuna
4 svijetla preljeva za torte
120 g šećera
500 g svježeg sira
250 g slatkog vrhnja

Priprema:
Za podlogu 

Kekse stavite u čvršću plastičnu vrećicu pa ih smrvite u sitne mrvice prolazeći preko njih valjkom za tijesto.
U loncu otopite maslac pa umiješajte izmrvljene kekse i  šećer. Smjesu potom natisnite na dno kalupa za tortu (ø 26 cm) obloženog papirom za pečenje oblikujući rub .Malo smjese ostavite u fržideru za dekoraciju .
Podlogu za tortu ostavite 30 min u frižideru da se stisne i ohladi . 
Za podlogu :
Breskve iz kompota ocijedite i sačuvajte sok. Narežite 1/3 voća na veće kocke, a ostatak na kriške pa sve stavite na stranu.
Od sačuvanog soka od kompota odmjerite 150 ml pa ga stavite u lončić zajedno sa 150 ml vode, 2 kašike sirupa limuna , 120 g šećera i 4 paketića preljeva te stavite da prokuha.
U preljev postupno umiješajte svježi sir i, kad se smjesa počne želirati, primiješajte i tučeno slatko vrhnje.(možete malo ako želite ostaviti za dekoraciju okolo a i nemorate)
Stisnutu podlogu izvadite iz frižidera , premažite je polovicom kreme pa po njoj složite kockice bresaka. Iznad toga stavite ostatak kreme i zagladite je.
Ostavite tortu 3 h u frižider da se krema stisne.
 Kad se krema stisne  gore posložite kriške breskve i izmrvite ono malo smjese od podloge .Tortu ponovo do posluženja vratite u fržider .
Prijatno  

Brz i jednostavan obrok gotov za manje od pola sata :Tjestenina sa mozarellom i rajčicama !


Brz i jednostavan obrok netreba vam ni pola sata za pripremu ovog jela odlično je  kada ste u škripcu sa vremenom ako niste neki mesaroš možete poslužiti samo ili kao super prilog .
Potrebno :
300 g  tjestenine  po želji
200 g  cherry rajčica
100 ml pasirane rajčice
150 g  mozarelle 

nekoliko listića bosiljka
ulje 

so 
biber 
začin po želji 

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220 stepeni . Tjesteninu skuhajte tako da ostane al dente. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite tjesteninu.
Pomiješajte je s pasiranom rajčicom i prepolovljenim cherry rajčicama pa posloite ,pobiberite i  začinite po želji  . Po svemu raspodijelite mozzarellu i zapecite u pećnici 10-15  minuta. Ukrasite listićima bosiljka.
Poslužite toplo  kao samo ili  kao prilog uz meso po želji uz zelenu salatu .
Prijatno !