četvrtak, 30. studenoga 2017.

Nezaboravna torta:Prva ljubav !


Potrebno
Za kore:
16 bjelanaca
16 kašika šećera
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenih lješnika
4 kašike mljevene plazme
Za Fil:
16 žumanaca
200 g šećera
250 g maslaca
125 g margarina
200 g šećera u prahu
200 g crne čokolade

I još treba:
200 g šećera za posip 
200 g šlag krema
100 g krupno seckanih lješnika
Priprema
Za koru :
Izmiksati 4 bjelanca sa 4 kaške šećera u gust šam. Dodati mlevene orahe (50 g), lešnik(50 g) i plazmu (1 kašika). Lagano kuhačom  promiješati da se smjesa izjednači. Sipati u okrugli kalup prečnika 28 cm u koji smo prethodno stavili papir za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 200 °C oko 12-13 minuta ili zavisno od vaše rerne. Na isti način ispeći još tri kore .
Za kremu:
Žumanca izmiksati sa šećerom zatim ih kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje ili na pari. Skuvani fil ohladiti zatim mu dodati maslac i margarin koje smo prethodno dobro izmiksali sa šećerom u prahu. Fil podeliti na dva dela. U jedan deo dodati čokoladu koju smo prethodno istopili.

Istopiti šećer za posip  u zlatno žutu boju zatim izručiti u pleh u koji smo prethodno stavili papir za pečenje. Ostaviti da se stegne i ohladi zatim ga samljeti. Šlag krem umutiti sa hladim mlijekom prema uputstvu sa vrećice .
Filovati kore tako što na prvu nanesete žuti fil, zatim čokoladni, pa šlag, mleveni grilijaš i sjeckane lješnike. Staviti drugu koru i ponoviti postupak filovanja, kao i sa preostale dve kore. Na kraju tortu dekorisati šlagom koji je preostao kao i usitnjenim šećerom .
Tortu dobro ohladiti pa sjeći na parčad i poslužiti .
Uživajte u ovoj zaista prelepoj torti .
Prijatno!

Jako fin kolač :Bijeli čokoladni san!


Potrebno
Za koru :
200 gr badema
150 gr secera
2 veca ili 3 manja jaja
1 narandza (sitno naribana kora)
1 kasika kakaa

Za Kremu :
200 gr bijele cokolade
3 zumanjka
4 dl slatkog vrhnja

Za ukrasiti tortu
100 gr jagoda
100 gr borovnica ili voce po zelji
50-100 gr bijele cokolade ribane
Priprema
Za koru :
Za podlogu sameljite bademe ne jako sitno.
Pjenasto izmiksajte jaja i secer,dodajte samljevene bademe,kakao i ribanu koricu narandze.Kuhačom sve lagano spojite .
 Uzmite modlu promjera 24cm,podmazite i stavite papir na dno! Ulijte smjesu,lagano poravnajte i stavite u prethodno zagrijanu pecnicu na 180’.
Pecite ca.25 min.,ovisno od vase pecnice.Pečenu koru stavite da se ohladi 

Za kremu otopite bijelu čokoladu na pari .
U manju šerpicu stavite žumanjke i 1dl slatkog vrhnja(od onih 4 dl odvojite 1 dl).Sjedinite i zakuhajte na laaaaganoj vatri uz stalno mješanje dok vam se krema ne počne zgusnjavati.Jako je bitno da se stalno mjesa.Sklonite sa vatre nek se malo hladne i u to dodajte istopljenu čokoladu.Sve dobro sjedinite i ostavite da se ohladi!
 Od preostala 3 dl slatkog vrhnja umutite slag u finu kremu.Umuceno slatko vrhnje sjedinite sa prohladjenom kremom od čokolade.Mjesajte lagano kuhačom  dok se sve ne izjednači i ne dobijete finu pjenastu,srednje gustu kremu!

Ohladjenu koru  postavite na tacnu za posluživanje i stavite obruc od modle oko nje .Na koru  istresite kremu i lagano je poravnajte.
Sve to ohladite dobro u frizideru da se krema  stisne . Pred posluzivanje  skinite obruč pospite naribanu bijelu cokoladu po povrsini i poslazite voce u krug,u sredini ostavite da se vidi naribana cokolada.
Napomena Ovaj kolač je lagan i ne presladak 
Ako želite slađi kolač u kremu možete dodati šećera u prahu .Iako nevolite voće ukrasite po svojoj  želji .
Uživajte i prijatno!

Prekrasan rolat gotov za samo 20 min :Mini fantazija rolat !


Potrebno 
Za tamni dio :
 300 g mljevenog keksa
 250 ml mlijeka
 100 g šećera u prahu
 2  kašike kakaa
 1 jaje
Za bijeli dio :
 250 g margarina/maslaca
 200 g kokosovog brašna
 150 g šećera u prahu
I još:
 3 banane
 1  kašika soka od limuna
Priprema:
Za tamni dio 
U posudi izmiješati mljeveni keks, šećer u prahu i kakao.
Dodati mlijeko i jaje koje smo umutili viljuškom na pari , te izmiješati da se dobije kompaktna smjesa.
Za bijeli dio :
U drugoj posudi dobro izmiješati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu.
Postepeno dodavati kokosovo brašno i miješati da se sve fino poveže.
Na veći komad prozirne folije istresti tamni nadjev, pokriti drugim komadom folije, pa ga oklagijom stanjiti u pravougaonu koru.
Skinuti foliju s jedne strane, pa na rastanjeni tamni dio  istresti bijeli dio . Opet pokriti folijom i oklagijom stanjiti da se nadjevi spoje.
Banane oguliti i premazati ih limunovim sokom.
Skinuti foliju sa bijelog nadjeva, po sredini poredati banane, pa zarolati.
Rolat staviti na hlađenje zajedno sa folijom koja je bila sa donje strane.
Ohlađen rolat cijecite na željene kriške pa poslužite .
Prijatno !


Čokoladna šuškava torta !


Potrebno
Za Koru:
 8 belanaka
 350 gr šećera
200 gr mljevenih oraha
Za Fil:
 8 žumanaka
 8 kašika šećera
 20 gr brašna
 200 gr putera
 80 gr crne čokolade
 1 kašičica nes-kafe (prah)
Za ganaš:
 100 gr slatke pavlake 
 100 gr čokolade
Priprema:
Za koru :
Rernu uključiti na 250°C.
Belanke dobro umutiti sa šećerom koji treba dodati iz par puta. U umućen sneg od belanjak dodati orahe i polagano mešajući kuhačom  sjediniti da se masa ujednači.
Sipati u pleh od rerne (moj je 40×40 cm) koji je predhodno obložen pek papirom. Ubaciti pleh u rernu zagrejanu na 250°C i odmah temperaturu smanjiti na 180°C, posle 10 minuta smanjiti na 150° i peći još 30 minuta, pa smanjiti na 100° i peći još 15 minuta (ukupno 55 minuta).
Pečenu koru kratko prohladiti u rerni sa odškrinutim vratima, pa izvaditi sa sve papirom na dasku da se potpuno ohladi.

Za fil umutiti žumanaca sa šećerom i brašnom i kuvati na pari da se zgusne
Kada je fil dovoljno gust, skloniti sa vatre, dodati nes-kafu i čokoladu, promešati i ostaviti da se fil prohladi.
U fil ohladjen na sobnoj temperaturu dodati umućeni puter. Sve zajedno dobro promešati i filovati kore.
Veliku koru podeliti na četiri dela i filovati ih kremom. Poslednju koru samo tanko odozgo premazati filom, a celu tortu okolo bogato namazati.
Napraviti ganaš od čokolade i slatke pavlake i dok je polutečan preliti po torti. Neka slobodno curi niz tortu, meni tako baš primamljivo izgleda.
Dekorisati po želji – ja sam šarala domaćim karamelom i pobacala po torti sitnije čokoladne kapljice.
Torta je bomba – fino hrskava, bogata, a šušti i pršti pod zubima dok se jede. Izuzetno je ukusna, prilično jaka i svakako je torta koja se dugo pamti…
Dobila sam manju torticu dimenzija 20×20 cm (što približno odgovara okruglom kalupu prečnika 23 cm).
Za veliku duplirajte sastojke i pecite 2 velike kore, pa svaku podelite na pola da dobijete četiri manje .
Uživajte i prijatno!

srijeda, 29. studenoga 2017.

Kanadski nepečeni kolač:Nanaimo Bars!


Podloga
125g maslaca 
1/3 šoljice šećera
5 kašika  kakao u prahu 
1 jaje
6-10 komada obicnih keksa
1/2 šoljice badema
2/3 šoljice kokosovo brasno
Krema
200g maslac (neslani)
1/2 šoljice slatko vrhnje
2 kašike  puding od vanilije (prah)
2 i pol šoljice secer u prahu
1-2 kašika vanilija ekstrakt ili sjemenke
Za čokoladni sloj 
150g tamne cokolade
50g maslac
Priprema
Za podlogu :
 U manji lonac dodati maslac, secer i kakao i na najnizu temperaturu lagano otopiti uz mijesanje. Nesmije kuhati!
dok se sve rastopilo i masa je postala glatka skloniti .
 U vecu zdjelu dodati jaje i umutiti ga.
Sada polako dodavati otopljenu vrucu smjesu u jaje. uz stalno mijesanje.
Dakle cokoladna smjesa dodaje se polako, da curi u umuceno jaje koje non stop mijesate. Pri spoju vruce cokolade i jaja, smjesa ce postati gusta.
Za one koji se boje nepecenih kolaca sa jajima; tokom dodavanja vruce smjese kakaa i maslaca, jaje ce se “skuhati” sto i pridonosi zgusnjavanju kreme, zato bez straha, nema sirovih jaja ?
 Dodati mljevene obicne kekse. Moze biti krupno ili fino mljeveno, zavisi ako želite podlogu kolaca malo vise hrskavu.
 Dodati mljevene bademe ili sitno istučene .
 Umijesati kokosovo brasno.
 Sve zajedno promijesati u jednolicnu smjesu, Biti ce jako gusto kao tijesto 
 U dublju tavu ili kalup sa obručom  ( moja je velicine 22cmx22cm ) , staviti masni papir, nije obavezno ali je lakse kasnije za rezanje, mozete cijeli kolač izvaditi u komadu.
Dodati smjesu i dobro pritisnuti i izravnati.
Za kremu :
 Dodati sve sastojke za kremu u vecu zdjelu i izmiksati u finu kremu.
U originalnom receptu pise 2 kašike vanilija pudinga u prahu.a mozete umjesto toga samo aromu vanilije bilo koju verziju kao kapucino od vanilije ili tako nesto .
 Smjesu dodati na podlogu kolaca i jednoliko razmazati.
Za glazuru :
 Otopiti zajedno cokoladu i maslac, ostaviti da se ohladi i onda preliti preko kreme.
Odmah staviti u hladnjak da se krema i cokoladni preliv malo skruti.
 Narezite na kvadratne ili duguljaste ploške. Napomena :
 Ako čokoladni sloj puca prilikom rezanja ostavite da odstoji  oko pola sata na sobnoj temperaturi  pa   onda narežite.
 Prijatno!

Jednostavna Čokoladna pita sa jogurtom !


Potrebno :
7 jaja
325 g brašna
 50g kakaa u prahu
200 g maslaca ili margarina
280g šećera
500g svježeg sira
500g jogurta
3 vrećice praška za puding od čokolade
1 prašak za pecivo

Priprema:
 Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.Od 280g brašna,kakaa,maslaca,100g šećera i 1 jajeta i 2 kašike  hladne vode zamijesite tijesto.Mijesite ga dok grudice ne nestanu.Od toga 3/4 tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju(oko 30*20 cm) obloženu pek papirom.Dignite rub sa strane.
Za nadjev pomiješajte sir,jogurt,prašak za puding,prašak za pecivo i 120 g šećera.Umiješajte 6 jaja,stavite na tijesto u limu i zagladite.Preostali šećer i brašno dodajte preostalom tijestu te zamijesite mrvice.Pospite mrvice po nadjevu i pecite oko 50-60 minuta.Nakon 30 minuta pečenja prekrijte pitu alu-folijom.Kolač izvadite iz pećnice i ohladite ga prije rezanja.Po želji pospite šećerom u prahu.
Prijatno !

Doživite pravo oduševljenje uz :Čokoladni -keks-pekmez cake!


Potrebno:
6 jaja
8 kašika brašna
6 kašika šećera
12 kašika pekmeza od šljiva
6  mljevenog keksa
1 prašak za pecivo
4 kašike  kakaa
malo ulja i malo maslaca

I još:
200 g čokolade za kuhanje
maslac
Priprema:
Umutite bjelanjke. U posudu pomijesajte sastojke, tj brasno, secer, mljevene kekse, zumanjke, pekmez od sljiva, prasak za pecivo malo ulja i umucene bjelanjke. Stavite na papir za pecenje i na 180 zapecite dok ne porumeni. Kad je peceno prelit cokoladom rastopljenom na malo maslaca, ili ulja, i odma izrezat tako da malo cokolade kapa sa svih strana.Kolač ohladiti pa poslužiti .
Prijatno!

Uživaćete u svakom zalogaju :Kolač La Cremoso !


Potrebno
Za koru :
4 jaja
8 kašika šećera
5 kašika ulja
6 kašikaa mlijeka
6 kašika brašna
3 kašika kakaa
pola vrećice praška za pecivo
prstohvat soli
250 g krem sira + 2 kašike šećera

Za kremu1:
1 vrećica vanilija puding
6 kašika šećera
4 dl mlijeka
2 dl vrhnja za šlag

Za glazuru /preliv  1:
100 g čokolade za kuhanje
0.5 dl vrhnja za šlag

Za kremu 2:
1 vrećica  puding s okusom slatkog vrhnja
6 kašika šećera
4 dl mlijeka
2 dl vrhnja za šlag

Za glazuru  2:
100 g čokolade za kuhanje
0.5 dl vrhnja za šlag
Priprema
Za koru :
Razdvojiti žumanjke i bjelanjke, te od bjelanjaka i prstohvata soli umutiti čvrsti snijeg. Postupno dodavati žumanjke i šećer neprestano miksajući. Na isti način dodati i ulje. U posudicu prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo. Uzeti žicu od kolača i u smjesu postupno i naizmjenice dodavati smjesu sa brašnom i mlijeko, te polako miješati dok se smjesa ne ujednači. Sirni namaz i šećer skupa malo izmješati. Pećnicu zagrijati na 180 C. U namaštenu i pobrašnjenu tepsiju dimenzija 34×24 cm izlijevati pola količine smjese, te zapeći 10 min u pećnici. nakon 10 min izvaditi , premazati sirom, preliti ostatkom  smjese i peći do kraja. Koru  ohladiti.
Za Kremu 1:
Razmutit puding i šećer u 1dl mlijeka, a ostala 3 dl stavit na vatru. Puding skuhati u mlijeku i ohladiti. Slatko vrhnje umutiti u šlag i dodati ohlađeni puding, koji također prije dodavanja malo izmutiti mikserom. Kremu nanijeti na ohlađenu koru .
Za Glazuru 1:
Čokoladu otopiti na pari i dodati pola decilitra tekućeg vrhnja za šlag, promješajte i prelijte po kremi. Staviti kolač u hladnjak da se glazura stegne prije nanošenja 2. kreme.
Za Kremu 2:
Razmutit puding i šećer u 1dl mlijeka, a ostala 3 dl stavit na vatru. Puding skuhati u mlijeku i ohladiti. Slatko vrhnje umutiti u šlag i dodati ohlađeni puding, koji također prije dodavanja malo izmutiti mikserom. Kremu nanesite na ohlađenu glazuru 1.
Za Glazuru 2:
Čokoladu otopiti na pari i dodati pola decilitra tekućeg vrhnja za šlag, promješajte i prelijte po kremi 2.

Kolač dobro ohladiti. Možda se čini komplicirano dijeliti slatko vrhnje, ali na kraju sve skupa iznosi 5 dl ili 0.5 l. Nadam se vam se sviđa.
Uživajte prijatno!

E sa ovim kolačem morate biti oduševljeni : Kremasti kolač sa orasima !


Potrebno
Za Koru:
6 belanaca
6 kašika šećera
4 kašike prezle ( mrvice )
4 kašike mlevenih oraha
1 kašika brašna
1 prašak za pecivo
+ 300 gr seckanih oraha 
 200 gr eurokrema
Za Fil:
6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika mlijeka
500 ml slatke pavlake
I  Još:
2 – 3 kašike neskvika
150 ml mlijeka
18 komada petit keksa ( možda koji više ili manje )
malo čokolade za dekoraciju ili šta želite 
Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Za koru :
Ulupati penasto belanca, pa dodati šećer i nastaviti mućenje dok se ne dobije čvrsti šaum ..
Zatim dodati orahe, prezlu, brašno i prašak za pecivo te sjediniti varjačom sa bjelancima .
Obložen pleh 30 x 20 cm posuti orasima i istresti celu smesu za koru, rasporediti polako preko oraha.
Peći 15 – 20 minuta zavisno od rerne.
Ostaviti da se kora prohladi par minuta, pa polako okrenuti i skinuti papir.

Na toplu koru naneti eurokrem i razmazati preko oraha.

Ulupati žumanca sa šećerom da pobijele pa dodati mlijeko i staviti na paru
Kuvati 15 minuta uz stalno miješanje .
Skloniti i potpuno ohladiti.
Umutiti  slatku pavlaku pa je dodati ohladjenom filu.
Na koru staviti pola fila, pa red petit keksa umočenog u mlijeko sa neskvikom, mada može i samo mlijeko.
Sačekati da keks upije mllijeko pa naneti ostatak krema.
Ukrasite rendanom čokoladom .
Ohladiti kolač pa poslužiti.
Prijatno.

Kolač na metre !


Ovaj kolač je jako isplativo napraviti pošto ga stvarno dode dosta .I kad imate više gostiju nema straha da će nestati a stvarno je i ukusan kremast prelijep uživajte.
Potrebno :
Za kore:
4 jajeta
200 g šećera
2 vanil-šećera
1 dl ulja
1,5 dl mlake vode
250 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
rendana kora od 1/2 limuna
1 kašika ruma

Za fil:
9 dl mleka
9 kašika šećera
3 pudinga od vanile(ili 9 kasika brasna )
200 g margarina

Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašika ulja
1 kašika margarina

Priprema:
Za Kore:
Odvojiti belanca od žumanaca pa ih sa šećerom umutiti u čvrst šam. Postepeno dodavati žumanca, vanil-šećer, vodu, ulje i brašno pomešano sa preškom za pecivom muteći dok se ne dobije ujednačena smesa. Masu podeliti napola pa u jedan deo umešati rendanu koru limuna a u drugi kakao i rum.
Dva kalupa za srneća leđa nauljiti i posuti brašnom te u jedan sipati žutu, a u drugi braon smesu.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 150°C i nastaviti sa pečenjem još 15–20 min.
Pečene kore izvaditi iz renrne i samo sve sa kalupom okrenuti na krpu i ostaviti da se ohladi dok preipremite fil 
Za Fil:
 U šerpi sjediniti 7 dl mleka, šećer i vanil-šećer pa kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile(ili brašno ), pa umešati u ključalo mleko i kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.(moze biti i mlako ali nikako vruće )
 Penasto umutiti margarin pa ga sjediniti sa ohlađenim pudinglom i izmiksati. 
Slaganje :
 Isjeći kore na šnite preko svakog rebra zatim  šnitu svetlog i tamnog biskvita premazivati pripremljnim filom i slagati na tacnu jednu do druge da bi se oblikovao kolač. Preostalim filom premazati oblikovani kolač i ostaviti da se stegne.
 Posebno pripremiti glazuru. Sjediniti puter, ulje i čokoladu pa zagrevati na pari uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
 Čokoladnom glazurom preliti kolač.
 Ohladiti kolač ponovo u frižideru da se glazura stegne .
 Kada se glazura stegne kolač ukoso seći na šnite da bi se oblikovale šare.

Napomena ja sam radila i sa mljevenim orasima umjesto glazure obilno pospem orasima da prekrijem kremu . 
Prijatno !

Ako želite nešto ukusno kuhano pojesti za ručak napravite: Juneći Paprikaš


Potrebno:
1 kg junetine bez kosti 
2 kašike masti
4 glavice crnog luka
3-4 čena belog luka
2 veće šargarepe
5 krompira
2 veća paradajza
1 juneća kocka za supu
voda po potrebi
so, biber
1 kašika aleve paprike
peršun za dekoraciju

Priprema:
Meso oprati i osušiti, ukloniti žilice pa iseći na kocke ne presitne . Crni luk sitno iseckati, beli luk ispasirati, šargarepu izrendati a krompir i paradajz iseći na kocke.
 Ugrejati dublji sud pa dodati mast da se razgreje. Kratko zatim dodati crni luk i blago posoliti, pa dinstati uz povremeno mešanje i smanjiti temperaturu.
 Kada luk postane mekan, dodati meso i propržiti sa svih strana toliko da porumeni.
 U to dodati povrće, izmrvljenu kocku supe, alevu papriku i toplu vodu toliko da sve bude dobro prekriveno tečnošću. Poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 2,5 sata, uz povremeno dodavanje tople vode i mešanje.
 Kada meso postane mekano, isključiti ringlu, začiniti prema ukusu i ostaviti da se još malo krčka.
 Služiti toplo i dekorisati iseckanim peršunovim listom.
Savet: Ne treba preterivati sa dodavanjem tečnosti. Skuvano jelo treba da bude nalik gustoj čorbi tj. klasničnom paprikašu.
Poslužiti toplo .
Prijatno!

Fine Čokoladne Šil kocke !


Potrebno 
Za kore:
210 g putera
210 g šećera u prahu
11 jaja
210 g mlevenih oljuštenih badema
75 g čokolade
11 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike ulja
2 dl mleka
2 kašike ruma

Za fil:
11 jaja
210 g šećera
75 g čokolade
210 g putera

Za glazuru:
150 g čokolade
1 dl vode
150 g šećera

Priprema:
Za Kore:
 Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
 Posebno umutiti puter sa šećerom, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati jedno po jedno žumance. Potom dodati otopljenu, ohlađenu čokoladu i izmiksati.
U umućenu smesu od žumanaca dodati šam od belanaca, mlevene bademe i mešavinu brašna i praška za pecivo pa polako promešati varjačom.
 Četvrtastu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, a zatim sipati u nju polovinu pripremljene smese za koru. Peći  u zagrejanoj rerni na 180C. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.

 Posebno sjediniti mlijeko i rum pa dobijenom mešavinom poprskati pečene kore.

Za Fil:
Umutiti  jaja i šećer te kuvati na pari uz neprestano mešanje da se zgusne.
 Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. U ohlađenu smesu dodati omekšao puter i umutiti mikserom.
Slaganje :
 Poprskane kore mlijekom i rumom  premazati pripremljenim filom i naslagati jednu na drugu.
 Preko gornjeg fila preliti glazuru od čokolade  ( čokoladu, vodu i šećer  prokuvati).
Kolač ohladiti u frižideru pa poslužiti .
Prijatno !

Posne Rafaelo kuglice !


Potrebno:
400 grama kokosa
400 grama šećera u prahu
400 grama mljevenog posnog keksa
4 -5 većih  banana

Način pripreme:
Prvo viljuškom ispasirajte banane, pa im dodajte šećer u prahu, i dobro promešajte.
Polovinu od pripremljenih 400 grama kokosa (drugih 200 grama ostaje da u njega uvaljate kuglice) dodajte bananama i šećeru i sav mljeveni keks.
Rukom miješajte dok ne budete dobili ujednačenu , glatku smjesu.Poredajte prvo sve papirne korpice na poslužavnik, pa krenite da oblikujete kuglice, uvaljajte u kokos i redajte u korpice.
Napomena : ako ipak ne volite keks, klasične rafaelo kuglice možete spremiti od sojinog mlijeka u prahu i posnog margarina i biće posne.
Prijatno !