Ovaj kolač je jako isplativo napraviti pošto ga stvarno dode dosta .I kad imate više gostiju nema straha da će nestati a stvarno je i ukusan kremast prelijep uživajte.
Potrebno :
Za kore:
4 jajeta
200 g šećera
2 vanil-šećera
1 dl ulja
1,5 dl mlake vode
250 g brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike kakaoa
rendana kora od 1/2 limuna
1 kašika ruma
Za fil:
9 dl mleka
9 kašika šećera
3 pudinga od vanile(ili 9 kasika brasna )
200 g margarina
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašika ulja
1 kašika margarina
Priprema:
Za Kore:
Odvojiti belanca od žumanaca pa ih sa šećerom umutiti u čvrst šam. Postepeno dodavati žumanca, vanil-šećer, vodu, ulje i brašno pomešano sa preškom za pecivom muteći dok se ne dobije ujednačena smesa. Masu podeliti napola pa u jedan deo umešati rendanu koru limuna a u drugi kakao i rum.
Dva kalupa za srneća leđa nauljiti i posuti brašnom te u jedan sipati žutu, a u drugi braon smesu.
Peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta pa smanjiti temperaturu na 150°C i nastaviti sa pečenjem još 15–20 min.
Pečene kore izvaditi iz renrne i samo sve sa kalupom okrenuti na krpu i ostaviti da se ohladi dok preipremite fil
Za Fil:
U šerpi sjediniti 7 dl mleka, šećer i vanil-šećer pa kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od vanile(ili brašno ), pa umešati u ključalo mleko i kuvati uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.(moze biti i mlako ali nikako vruće )
Penasto umutiti margarin pa ga sjediniti sa ohlađenim pudinglom i izmiksati.
Slaganje :
Isjeći kore na šnite preko svakog rebra zatim šnitu svetlog i tamnog biskvita premazivati pripremljnim filom i slagati na tacnu jednu do druge da bi se oblikovao kolač. Preostalim filom premazati oblikovani kolač i ostaviti da se stegne.
Posebno pripremiti glazuru. Sjediniti puter, ulje i čokoladu pa zagrevati na pari uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
Čokoladnom glazurom preliti kolač.
Ohladiti kolač ponovo u frižideru da se glazura stegne .
Kada se glazura stegne kolač ukoso seći na šnite da bi se oblikovale šare.
Napomena ja sam radila i sa mljevenim orasima umjesto glazure obilno pospem orasima da prekrijem kremu .
Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar