petak, 27. listopada 2017.

Bakini uštipci


Potrebno :

600 gr brašna
20 gr svežeg kvasca ( 5 gr suvog )
200 ml mlijeka
100 ml vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
3 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera , promešati i ostaviti da kvasac odradi 10 minuta.
Nakon 10 minuta u posudu staviti 500 gr brašna, istresti nadošao kvasac, dodati ulje, jaja, vodu  i so pa izmešati varjačom.
Dobro testo izraditi pa videti da li je potrebno još malo brašna ako je smesa redja.
Nama je trebalo jos 50 gr, ostalo je 50 gr koje nismo upotrebili.
Izradjenu smesu za uštipke ostaviti da odstoji 20 minuta, pa je opet izraditi varjačom.
Kada opet izradite sipajte ulje u dublju šerpu i sačekajte da se dobro zagrije.
Neka se zagreje na najjače pa smanjite samo za pola.
Uzmite dve kašike i zamičite ih u vrelo ulje pa sa njima zagrabite smesu za ustipke i spustajte u vrelo ulje.
Kada donja strana porumeni okrenite uštipke i sačekajte da se ispeče i druga strana.
Pečene uštipke izvadite da se ocijede na  papirnu salvetu, pa poslužite tople uz sir, kajmak ili pavlaku, ili slatke uz krem, pekmez ili med.
Prijatno!

Brza torta sa šlagom


Potrebno
Za keks sloj:
250 ml slatke pavlake
300 gr mlevenog keksa
1 kisela pavlaka ( 180 gr )

Za jafa sloj:
150 gr šlag krema od vanile, može i običan šlag, šta imate
200 gr jafa keksa
250 ml mlijeka
Za treći sloj:
250 ml slatke pavlake
3 kašike eurokrema
Za zvršni sloj :
šlag krem od čokolade, može od vanile, obični šlag, slatka pavlaka, opet šta nadjete, rendana čokolada
Priprema:
Prvo da kažem da se cela torta pravi odokativno jer se dodaje mleveni i jafa keks koji mogu biti suvlji pa donji sloj može biti tvrdji, što nikako nećemo, pravomo sočnu tortu, a opet može biti i redji, onda dodamo još malo keksa, 50 gr da bude gušće.
Umutiti slatku pavlaku, dodati kiselu, izmešati pa dodati mleveni keks i sve sjediniti.
Na okruglu tacnu istresti sve pa varjačom oblikovati koru, donji sloj. Treba da je tvrdje ali da možete varjačom razvući, malo pokvasite ruke pa oblikujete ivicu. Stavite u frižider.
Umutiti šlag krem sa mlekom i naseckati jafa keks, opet ako je preretko, čini vam se da neće dobro stajati na keks kori dodate malo mlevenog keksa ili oraha, 50 gr, da keks pokupi višak tečnosti. Ostavite sastrane da odstoji i keks upije dok napravite treći deo.
Umutiti slatku pavlaku i dodati joj eurokrem pa sve umutiti.
Izvaditi tacnu iz frižidera pa staviti jafa deo, trebalo bi da se lepo razvlači .
Preko naneti deo sa eurokremom.
Odgore dekorisati po želji, a može tako i da ostane jer je treći deo dosta kremast jer je napravljen od slatke pavlake i eurokrema.
Dobro ohladiti i poslužiti.
Prijatno !

Savršeno kremasta -Ness cafe torta !


Za kore
300 gr šećera
300 gr brašna
100 gr kakaoa
1 prašak za pecivo 
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
250 ml  mlijeka
2 cela jaja
1 kašika ekstrakta vanile
125 ml ulja
250 ml ključale vode

Za fil I:
600 ml mlijeka
2 pudinga sa ukusom kafe (ako ne ona može  od lješnjaka )1 supena kašika ness kafe
3 kašika šećera
125 gr margarina
50 gr šećera u prahu
Za fil II:
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanile ili sa ukusom slatke pavlake
3 kašike šećera
125 gr margarina
50 gr šećera u prahu
Još:
1 šolja mlijeka za kore i
200 ml slatke pavlake za fil

Priprema:

Uključiti rernu da se zagreva na 180 stepeni.
Pomešati sve suve sastoje u jednu činiju ( brašno, šećer, kakao, prašak, soda i so )
Staviti vodu da provri.
U drugu posudu staviti jaja, mlijeko, ulje, ekstrakt vanile i izmiksirati.
Kada voda provri dodati malo suve smese u smesu sa mlijekom, pa malo vode, pa opet malo suve smese pa vode, sve dok se sve ne utroši.
Pleh obložiti papirom za pečenje pa istresti celu smesu i staviti da se peče oko 40 minuta.
Dok se kora  peče skuvati pudinge.Pečenu koru presjeći na tri jednaka dijela 
Oba pudinga skuhat na isti način.
Pomešati puding i šećer, uliti malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri ( ness dodate u mlijeko kod pudinga od kafe ) . Zakuvati i mešati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre da se hladi.
Penasto umutiti margarin, to možete odjednom za oba fila.
Margarin mora biti sobne temperature da bi se lepo umutio.
Podeliti margarin na dva dela, pa svakom delu dodati po jedan puding i umutiti.
Ulupati slatku pavlaku pa pola dodati jednom, a pola drugom filu i opet umutiti.
Prvu koru staviti u pleh, poprskati mlekom pa naneti jedan fil, pa drugi.
Ponoviti sa drugom korom isto i poklopiti sa trećom koju takodje isprskamo mlekom
Ako vam ostane fila možete ga namazati oko torte.
Prijatno !

Domaći Crni Hljeb


Potrebno :
1 kg integralno crnog brašna-još po potrebi za prekuhavanje oko  100gr 
7 dcl mlake vode,
1 kašika suvog kvasca,
1 kašika šecera,
1 kašika soli.

Priprema:
Sve sastojke sjediniti jednoj posudi.
Dobro izraditi sa varjačom.
Poklopiti krpom i ostaviti da odstoji 1h .
100 gr brašna posuti po podlozi i teijsto malo premijesiti, preklopiti nekoliko puta i oblikovati po želji .
Tako oblikovano tijesto staviti na papir za pečenje u tepsiji i ostaviti da odstoji još 1h da se digne .
Zagrejati rernu na 200 stepeni dok čekate da  se hljeb digne .
Prije pečenja možete zarezati nožem po vrhu ako želite nije obavezno.
Staviti da se peče na 220 stepeni 10  min, pa smaniti na 180 stepeni i ostaviti da oko 20 min se peče dok fino ne porumeni.Možete nožem provjeriti dali je pečen ako nema tijesta na nožu vaš hljeb je pečen .
Pečen hljeb prekrite vrećicom pa krpom  i sačekajte da odmekne .
Prijatno !

Napravite Rustičnu pogaču oduševite svoje najmlađe !


Potrebno 
Za tijesto :
300 ml mlijeka
5 gr suhog kvasca
1 ravna kašika šećera
1 kašičica soli
650 gr brašna
1 jaje
1 žumance
2 kašike ulja
100 gr margarina
180 gr kisele pavlake

Za punjenjene :
  250 gr pureće šunke 
 150 gr pavlake, 
  250 gr trapista,  


Priprema:
Od 600 gr brašna,mlakog  mlijeka, šećera, soli, pavlake i kvasca umijesiti mekano tijesto, .
Pouljiti i ostaviti da odstoji 45 minuta.
Premesiti sa ostatkom brašna, podeliti na 2 dela pa razviti jedan deo u krug.
Neka bude što tanji.
Na sredinu staviti punjenje – pavlaka, šunka pa sir.
Ivice koje preostanu prebaciti unutra, ka sredini.
Prebacite prvo jedan kraj, pa odmah preko kraj koji je pored i tako do kraja.
Premazati žumancetom i iseckati po ivicama 50 gr margarina.
Ostaviti da odstoji dok se zagreje rerna.
Isti postupak je i sa drugom.
Peći na 250 stepeni dok ivice ne porumene.Ako možete čekati puste da se malo prohladi moja djeca odma navale .😊

Napomena :Vi nemorate staviti ovo punjenje možete napraviti razne varijante sa slaninom ,suhim mesom ,špinatom ,jajima i kobasicom ...puste mašti na volju ili šta imate .

Prijatno.

Super ideja za super doručak ili večeru : Punjene pogačice


Potrebno 
Za tijsto :
1 kg mekog brašna
600 ml vode
40 gr svežeg kvasca
1 kašika šećera
2 kašike soli
100 ml ulja
50 gr margarina
2 žumanca
susam, semenke za posipanje

Za punjenene :
Punjenje po želji šta imate u frižideru  ( kod mene je bilo 200 gr sitnog sira, malo pavlake, na kockice šunkarice i jedno 50 – 100 gr tvrdog sira )

Priprema:
U toplu vodu izmrvite kvasac pa dodajte šećer i promešajte kašikom.
Dodajte pola brašna i opet izmešajte neka ostoi 5-10 min 
Zatim dodajte pola od preostalog brašna, do i skoro svo ulje, ostavite 2 – 3 kašike i omekšali margarin.
Opet sve dobro izradite kašikom, a zatim dodavajte ostatak brašna i rukom mesite testo.
Treba da se dobije mekano, glatko testo, skoro nelepljivo za ruke.
Ako se malo lepi nije problem, pouljite ga, oblikujte u loptu i ostavite oko sat vremena .
Nadošlo testo blago premesite pa razvucite na debljinu 1 cm.
Vadite modlom ili čašom krugove i slažite u pouljen pleh.
Od ove mase se dobije 3 puna pleha.
Svaki neka odstoji 15 minuta pa malom čašicom, šoljicom ili nečim sličnim utisnite sredinu .
U svako udubljenje stavite nadev po želji.
Okolo premažite umućenim žumancima i pospite semenkama po izboru ( a i ne mora ).
Ostavite da stoji dok se rerna zagreje pa pecite na 220 stepeni oko 15 minuta.
Da vam testo ne bi previše nadošlo  nemojte sve tepsije raditi odjednom. Kada stavite prvu tepsiju da se peče onda punite testo u drugom, a tako uradite i sa trećom tepsijom pogačica.
Pečene pogačice mogu se odmah služiti .
Napomena :Ako vam je ova mjera prevelika raspolovite namjernice i dobićete manje pogačica mada su meni super i hladne svi ih volimo itako uvjek pravim ovu mjeru .
Prijatno!

Za sve ljubitelje voćnih kolača jedna savršena torta : Bloddy berry torta !


Potrebno 

Za kore:
300 gr šećera
300 gr brašna
100 gr kakaoa
1 prašak za pecivo 
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
250 ml  mlijeka
2 cela jaja
1 kašika ekstrakta vanile
125 ml ulja
250 ml ključale vode

 Za žele:
600 gr bilo kojeg crvenog voća ( mix, višnje, maline, ribizle, šumsko voće... )
150 gr šećera
50 gr margarina
80 gr gustina
100 ml vode

Za bijeli fil :
1 l mlijeka
3 pudinga od vanile ili sa ukusom slatke pavlake
5 kašika šećera
125 gr margarina
200 ml slatke pavlake

Priprema:
Pomešati sve suve sastoje u jednu činiju ( brašno, šećer, kakao, prašak, soda i so )
Staviti vodu da provri.
Dok voda ne provri u drugu posudu staviti jaja, mlijeko, ulje, ekstrakt vanile i izmiksati.

Kada voda provri dodati malo suve smese u smesu sa mlijekom, pa malo vode, pa opet malo suve smese pa vode, sve dok se sve ne utroši.

Pleh ( 23 – 26 cm ) obložiti papirom za pečenje pa istresti celu smesu i staviti da se peče oko 40 minuta u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.

Malo iskusnije domaćice neka peku na ovaj način i onda ohladjen biskvit preseku vodoravno na tri dela i odseku vrh koji će sigurno narasti, a nije nam potreban.
Oni malo neiskusniji neka peku 3 puta, odseku takodje vrh na svakoj i peku kraće, 15 minuta – 20.

Pomešati puding i šećer, uliti malo hladnog mlijeka, a ostatak staviti da provri.
 Zakuhati i miješati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre da se hladi.
Pjenasto umutiti margarin.
Izmksati  slatku pavlaku pa dodati u fil i umutiti.

Žele pravimo tako što zamrznutom voću dodamo šećer i čekamo da se otopi, to je najbolje uraditi pre pravljenja kore, ali ako je voće odledjeno onda nema potrebe.
Izblendirati ga ili ako je sitno ostaviti tako.
Staviti na vatru da provri, a gustin pomešati sa vodom i kada provri zakuvati pa skloniti sa vatre kada se zgusne.
Ostaviti da se hladi.
Kada je fil mlak, a još uvek može da se maže naneti na prvu koru, pa preko bijeli fil, poklopiti drugom korom na koju nanesemo ostatak crvenog fila, i opet bijeli.
Ukoliko vam je redji nešto žele kada stavite na prvu koru stavite u frižider da se stegne pa onda nanesite beli fil.
Sve preklopiti trećom korom, premazati ostatkom svetlog fila i dekorisati po želji.
Ostaviti tortu da se ohladi u frižider pa služiti.

Prijatno.

Fantazija ukusa -Čokoladni ledeni vjetar


Potrebno 
Za koru :

5 belanaca
6 kašika šećera
1 kašika sirćeta

Od ovih namirnica možete ispeći(isušiti) jednu veliku koru u plehu iz rerne pa je prepolovit ili dvije manje kore.

Za fil:
800 ml mlijeka
10 žumanaca
5 kašika kristal šećera
6 kašika gustina
250 gr margarina
200 gr čokolade
100 gr šećera u prahu
250 ml slatke pavlake 

Priprema:
Uključiti rernu na 120 stepeni da se zagreje.
Za to vreme ulupati belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pjena, pa dodati sirće na kraju i opet mutiti.
Zdjelu kada okrenete naopako i bjelanca ( pjena ) neće napolje onda je dobro umućeno.
Istresti bjelanca u pleh 30 x 20 cm u slučaju da pravite jednu po jednu, a ukoliko hoćete da sušite odjenom onda u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Papir je obavezan.
Staviti na 120 stepeni sat vremena da se suši, pa još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti.
Dok se kora peče skuvati fil.
Razmutiti žumanca sa kristal šećerom i gustinom u malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne.
Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok s ene otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi.
Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2 – 3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti.
Traba da je fino kremasto.
Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji.
Ohladiti pa služiti.
Prijatno.

Savršenstvo koje će vas oduševiti svoijim ukusom- Torta Bijeli Anđeo


Potrebno:
1 pakovanje rozen kora
1 l mleka
120 gr pudinga sa ukusom vanile ( 3 žumanca,
 6 kašika gustina i malo ekstrakta od vanile )
8 kašika kristal šećera
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
100 gr bele čokolade
200 gr mlijeka u prahu
500 ml slatke pavlake 
180 gr kisele pavlake
200-300 przenih lješnka 

Priprema :
Puding, šećer i oko 200 ml mlijeka razmutiti da nema grudvica.
Ostatak mleka staviti da provri.
Kada mlijeko provri zakuvati umućen puding i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, dodati belu čokoladu i mešati da se otopi i sjedini sa pudingom.
Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu, pa dodati mleko u prahu i sve opet zajedno umutiti.
Pošto se pudig ohladio malo ga izmiksati  mikserom, pa ga dodati u prethodno umućen margarin sa šećerom u prahu i mlekom  u prahu.
Sve umutiti mikserom, da se obije glatka  krema.
Umutiti slatku pavlaku ali da ne bude pretvrda ( ili šlag ) pa dodati kiselu pavlaku i sjediniti.
Ukoliko vam se desi da je pavlaka nešto čvršće umućena slobodno dodajte mleka i opet umutite ( kratko ), jer ako je tvrda neće se razmazivati preko fila.
Uzmite malo fila i lopaticom povucite nekoliko kratkih linija na koje ćete zalepiti prvu koru.
Ovo radimo da nam se prva kora, a kasnije i cela torta ne bi “šetali” po tacni.
Rozen kore su tanke i lako lomljive pa pažljivo sa njima.
Nanesite otprilike 3 pune kašike fila, razmažite pa pospite pečenim mlevenim lešnicima.
Preko njih staviti sloj slatke pavlake, opet otprilike 3 pune kašike.
Slagati tako do kraja, kora, fil, lešnici, slatka pavlaka.
Ukoliko kod prve kore primetite da neće da vam se slatka pavlaka razmazuje preko lešnika, njih možete posuti pošto namažete slatku pavlaku preko vanila fila. Takodje lešnike možete i umešati u vanila fil.
Na kraju sa ostatkom fila ( trebalo bi da vam malo preostane, ima ga dovoljno ) premažite celu tortu, ostavite da se malo prohladi pa je onda dekorišite po želji.
Vaša torta beli anđeo je gotova.
Do služenja može da stoji u frižideru, ukusnija je hladna.

Prijatno.

Jednostavan Posni kolač -Lako napravite ovaj super kolač!


Potrebno:
 2 šolje brašna,
100 gr šećera,
3 kašike kakaoa,
1/2 šolje mljevenih oraha,
1 kesica praška za pecivo
1 ½ šolja kisele vode,
300 gr meda

Glazura:
2 kašike kakaoa,
3 kašike šećera,
1 kašika ulja,
3 kašike vode,
nekoliko kapi ekstrata ruma

Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, orahe i prstohvat soli.
Vodu pa nalijte preko i izmešajte.
Na kraju dodajte med i sve dobro promešajte.
Pleh veličine 20 x 30cm obložite pa pecite na 180 stepeni.
pečen kolač prelijte glazurom.
Stavite sve sastojke da se skuhaju, na laganoj vatri neka vri i kuvajte do željene gustine, pa prelijte kolač i ostavite da se  ohladi.
Prijatno!

Brzi Tiramisu bez jaja


  • Potrebno :
  • 1 veće pakovanje piškota
  • 200 ml jake, crne kafe
  • 250 gr mascarpone sira ( ako vam je preskup uvek možete uzeti običan krem sir )
  • 300 ml slatke pavlake ( vrhnje )
  • 75 gr šećera u prahu
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1 vanilin šećer
  • 1 želatin ( goveđi ) – u pitanju je instant želatin koji se dodaje direktno u smjesu
  • kakao prah za posipanje
Priprema:
Podijelite piškote na 2 diela pa prvi dio stavite kao donji sloj u tepsiju ( manju ) i isprskajte, ili prelite sa kafom.
Iskoristite polovinu.
Umutiti i slatku pavlaku sa šećerom u prahu , ali dok je tečna dodati želatin u prahu, pa dodajte vanilin šećer i cimet, zatim i mascarpone sir i sve umutite.
Nanesite pola krema na piškote pa preko njega poslažite drugi red piškota i njih isprskajte sa kafom.
Preko nanesite ostatak krema i pospite sa kakaom.
Ostavite u frižider da se dobro ohladi pa sijecite na kocke  i služite.
Prijatno.

Brzi sočni kolač od oraha !


Potrebno :
4 cela jaja
1 čaša ( mera je od 2 dl-200ml ) mlijeka
1 čaša ulja
1 čaša griza
1 čaša oštrog brašna, t-400
2 čaše šećera
2 čaše mljevenih oraha

Sirup:
600 ml vode
2 čaše šećera
1/2 limuna

Priprema:
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Prvo pravimo sirup da se ohladi dok se kolač ispeče.
Pomešati vodu i šećer i staviti da provri.
Kuvati 5 minuta pa dodati isečene kolutove limuna, još malo prokuvati i skloniti da se hladi.

Umutiti pjenasto jaja sa šećerom.
Nije potrebno mutiti mikserom ali može.
Kada umutimo jaja i šećer dodajemo prvo vlažne, a zatim i sve suve sastojke, jedan po jedan i mutimo.
Na kraju umešamo mljevene orahe.

Pleh dimenzija 36 x 23 cm je , a vi možete koji imate, manji pleh deblji kolač i obrnuto.
Pleh pouljiti i posuti brašnom pa istresti celu masu za kolač i staviti da se peče.
Mi smo pekli 35 minuta.
Pečen kolač,  izvadite iz rerne preliti sa sirupom.
Ostaviti da se kolač ohladi i upije sirup pa poslje nekoliko sati servirati i naravno ukrasiti možete po želji mljevenim orasima ili rendanom čokoladom .
Prijatno.

Neodoljiva poslastica -Cheesecake sa jogurtom i čokoladom !


Potrebno 
Za podlogu:
 150 g suhih keksa
 100 g maslaca
 1/2 bočice arome naranče
Za kremu:
 250 g slatkog vrhnja
 250 g punomasnog jogurta
 120 g mljevenog šećera
 1 kremfix
 1 vrećica vanilin šećera
Dekoracija:
 čokoladni preljev

Priprema 
Podloga:
 Sameljite kekse. Na pari istopite maslac.
 U zdjelu pomiješajte mljevene kekse, rastopljeni maslac i aromu naranče i sjedinite u homogenu smjesu.
 Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, na njega istresite smjesu keksa i maslaca,   ravnomjerno rasporedite i utisnite u kalup.
 Kalup ostavite u hladnjak na 40-50 minuta.
  Krema:
 U dubokoj zdjeli umutite rashlađeno slatko vrhnje i kremfix te ostavite u frižider.
 U posebnoj zdjeli žlicom dobro izmiješajte punomasni jogurt, šećer i vanili šećer te dodajte umućenom   slatkom vrhnju.
 Dobivenu kremu premažite po podlozi od keksa i ostavite u frižideru  najmanje 4 sata.
 Rashlađeni cheesecake ukrasite čokoladnim preljevom imitirajući paukovu mrežu.
 Prijatno !