petak, 27. listopada 2017.

Fantazija ukusa -Čokoladni ledeni vjetar


Potrebno 
Za koru :

5 belanaca
6 kašika šećera
1 kašika sirćeta

Od ovih namirnica možete ispeći(isušiti) jednu veliku koru u plehu iz rerne pa je prepolovit ili dvije manje kore.

Za fil:
800 ml mlijeka
10 žumanaca
5 kašika kristal šećera
6 kašika gustina
250 gr margarina
200 gr čokolade
100 gr šećera u prahu
250 ml slatke pavlake 

Priprema:
Uključiti rernu na 120 stepeni da se zagreje.
Za to vreme ulupati belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pjena, pa dodati sirće na kraju i opet mutiti.
Zdjelu kada okrenete naopako i bjelanca ( pjena ) neće napolje onda je dobro umućeno.
Istresti bjelanca u pleh 30 x 20 cm u slučaju da pravite jednu po jednu, a ukoliko hoćete da sušite odjenom onda u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Papir je obavezan.
Staviti na 120 stepeni sat vremena da se suši, pa još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti.
Dok se kora peče skuvati fil.
Razmutiti žumanca sa kristal šećerom i gustinom u malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne.
Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok s ene otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi.
Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2 – 3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti.
Traba da je fino kremasto.
Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji.
Ohladiti pa služiti.
Prijatno.

Nema komentara:

Objavi komentar