Potrebno
Za kore:
300 gr šećera
300 gr brašna
100 gr kakaoa
1 prašak za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
250 ml mlijeka
2 cela jaja
1 kašika ekstrakta vanile
125 ml ulja
250 ml ključale vode
Za žele:
600 gr bilo kojeg crvenog voća ( mix, višnje, maline, ribizle, šumsko voće... )
150 gr šećera
50 gr margarina
80 gr gustina
100 ml vode
Za bijeli fil :
1 l mlijeka
3 pudinga od vanile ili sa ukusom slatke pavlake
5 kašika šećera
125 gr margarina
200 ml slatke pavlake
Priprema:
Pomešati sve suve sastoje u jednu činiju ( brašno, šećer, kakao, prašak, soda i so )
Staviti vodu da provri.
Dok voda ne provri u drugu posudu staviti jaja, mlijeko, ulje, ekstrakt vanile i izmiksati.
Kada voda provri dodati malo suve smese u smesu sa mlijekom, pa malo vode, pa opet malo suve smese pa vode, sve dok se sve ne utroši.
Pleh ( 23 – 26 cm ) obložiti papirom za pečenje pa istresti celu smesu i staviti da se peče oko 40 minuta u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni.
Malo iskusnije domaćice neka peku na ovaj način i onda ohladjen biskvit preseku vodoravno na tri dela i odseku vrh koji će sigurno narasti, a nije nam potreban.
Oni malo neiskusniji neka peku 3 puta, odseku takodje vrh na svakoj i peku kraće, 15 minuta – 20.
Pomešati puding i šećer, uliti malo hladnog mlijeka, a ostatak staviti da provri.
Zakuhati i miješati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre da se hladi.
Pjenasto umutiti margarin.
Izmksati slatku pavlaku pa dodati u fil i umutiti.
Žele pravimo tako što zamrznutom voću dodamo šećer i čekamo da se otopi, to je najbolje uraditi pre pravljenja kore, ali ako je voće odledjeno onda nema potrebe.
Izblendirati ga ili ako je sitno ostaviti tako.
Staviti na vatru da provri, a gustin pomešati sa vodom i kada provri zakuvati pa skloniti sa vatre kada se zgusne.
Ostaviti da se hladi.
Kada je fil mlak, a još uvek može da se maže naneti na prvu koru, pa preko bijeli fil, poklopiti drugom korom na koju nanesemo ostatak crvenog fila, i opet bijeli.
Ukoliko vam je redji nešto žele kada stavite na prvu koru stavite u frižider da se stegne pa onda nanesite beli fil.
Sve preklopiti trećom korom, premazati ostatkom svetlog fila i dekorisati po želji.
Ostaviti tortu da se ohladi u frižider pa služiti.
Prijatno.
Nema komentara:
Objavi komentar