petak, 27. listopada 2017.

Super ideja za super doručak ili večeru : Punjene pogačice


Potrebno 
Za tijsto :
1 kg mekog brašna
600 ml vode
40 gr svežeg kvasca
1 kašika šećera
2 kašike soli
100 ml ulja
50 gr margarina
2 žumanca
susam, semenke za posipanje

Za punjenene :
Punjenje po želji šta imate u frižideru  ( kod mene je bilo 200 gr sitnog sira, malo pavlake, na kockice šunkarice i jedno 50 – 100 gr tvrdog sira )

Priprema:
U toplu vodu izmrvite kvasac pa dodajte šećer i promešajte kašikom.
Dodajte pola brašna i opet izmešajte neka ostoi 5-10 min 
Zatim dodajte pola od preostalog brašna, do i skoro svo ulje, ostavite 2 – 3 kašike i omekšali margarin.
Opet sve dobro izradite kašikom, a zatim dodavajte ostatak brašna i rukom mesite testo.
Treba da se dobije mekano, glatko testo, skoro nelepljivo za ruke.
Ako se malo lepi nije problem, pouljite ga, oblikujte u loptu i ostavite oko sat vremena .
Nadošlo testo blago premesite pa razvucite na debljinu 1 cm.
Vadite modlom ili čašom krugove i slažite u pouljen pleh.
Od ove mase se dobije 3 puna pleha.
Svaki neka odstoji 15 minuta pa malom čašicom, šoljicom ili nečim sličnim utisnite sredinu .
U svako udubljenje stavite nadev po želji.
Okolo premažite umućenim žumancima i pospite semenkama po izboru ( a i ne mora ).
Ostavite da stoji dok se rerna zagreje pa pecite na 220 stepeni oko 15 minuta.
Da vam testo ne bi previše nadošlo  nemojte sve tepsije raditi odjednom. Kada stavite prvu tepsiju da se peče onda punite testo u drugom, a tako uradite i sa trećom tepsijom pogačica.
Pečene pogačice mogu se odmah služiti .
Napomena :Ako vam je ova mjera prevelika raspolovite namjernice i dobićete manje pogačica mada su meni super i hladne svi ih volimo itako uvjek pravim ovu mjeru .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar