petak, 27. listopada 2017.

Bakini uštipci


Potrebno :

600 gr brašna
20 gr svežeg kvasca ( 5 gr suvog )
200 ml mlijeka
100 ml vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
3 jaja


Priprema:

U toplo mlijeko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera , promešati i ostaviti da kvasac odradi 10 minuta.
Nakon 10 minuta u posudu staviti 500 gr brašna, istresti nadošao kvasac, dodati ulje, jaja, vodu  i so pa izmešati varjačom.
Dobro testo izraditi pa videti da li je potrebno još malo brašna ako je smesa redja.
Nama je trebalo jos 50 gr, ostalo je 50 gr koje nismo upotrebili.
Izradjenu smesu za uštipke ostaviti da odstoji 20 minuta, pa je opet izraditi varjačom.
Kada opet izradite sipajte ulje u dublju šerpu i sačekajte da se dobro zagrije.
Neka se zagreje na najjače pa smanjite samo za pola.
Uzmite dve kašike i zamičite ih u vrelo ulje pa sa njima zagrabite smesu za ustipke i spustajte u vrelo ulje.
Kada donja strana porumeni okrenite uštipke i sačekajte da se ispeče i druga strana.
Pečene uštipke izvadite da se ocijede na  papirnu salvetu, pa poslužite tople uz sir, kajmak ili pavlaku, ili slatke uz krem, pekmez ili med.
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar