petak, 27. srpnja 2018.

Zimnica se uveliko priprema -Paprike punjene kupusom !



Potrebno:

3 kg paprike – babure
6 dl 9 % – tnog octa
3-4l vode(3 ako volite više kisalije a 4 manje)
1 i po mala šoljica  soli
1 i pol šoljica šećera
1 mala žličica vinobrana
6 – 7 kg kupusa
2-3 veće mrkve
biber u zrnu  1 vrećica
Priprema:

Najprije izribati kupus i mrkvu malo ga posoliti i ostaviti sa strane. Papriku oprati, izvaditi sjeme. Kupus stiskati šaku po šaku da izađe višak tekućine i malo pokiseliti, izmiješati i dobro napuniti paprike. Paprike složiti u tegle . Izmiješati ocat, vodu, sol, šećer i vinobran da se sve otopi .
Paprike pritisnuti pritiskivačem za zimnicu ( mali , plastični ) ili nekim štapićima da se ne podignu posuti sa biberom u zrnu. Sipati otopinu na papriku i poklopiti lagano. Drugi dan , ako treba, doliti još otopine, zatvoriti staklenke i spremiti.

Domaće slatko od šljiva za zimu !


Sezona je šljiva pa vam donosimo ovaj odličan recept za slatko od šljiva ako imate šljiva u izobilju iskoristite ovaj recept da napravite slatko za zimu .


Potrebno:

3 kg. oguljenih šljiva
3 kg. šecera
1 veci limun
malo kreča (tj krečna voda )
2 kesice vanilin šecera

Priprema:
Napomena :
Malo kreča, tj.jednu manju šoljicu od kafe razmutiti sa malo vode.Kad se kreč slegne procediti ga tj samo vodu uzeti  u jednoj većoj posudi i dodati vode toliko da imate dovoljno kada se spuste šljive da ih prekriju skroz.

Oljustiti sljive, vaditi im kostice i stavljati tako u najlon kesu da ne bi pocrnele dok sve ne ocistite.Ociscene staviti u krecnu vodu da odstoje, ukoliko ima manje vode dodati da prekrije sljive.Za to vreme dok sljive stoje u krecu, spinovati secer.Povaditi sljive i dobro isprati pod mlazom vode.Ocedjene staviti da se kuvaju.Ne mesati ih vec samo protresti serpu.Pred kraj kuvanja dodati vanilu, isecen limun na kolutove .Skuvano slatko prekriti vlaznom krpom.Sipati u sterilizirane  tegle kada se malo  prohladi  .Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Na isti nacin se kuva i slatko sa rezgama oraha,samo trebaju sljive kojima se lepo vadi kostica.U tom slucaju orasi se stavljaju tek kada se isperu pod mlazom vode.

četvrtak, 26. srpnja 2018.

Ako volite zalivene kolače ovo je upravo za vas :Hurmašice sa pistacijama!



Sočno i jako ukusno .
Potrebno:

1 jaje
150 g maslaca
150g secera
sode bikarbone
limun 
malo oraha(jezgro)
100 g mljevenih pistacija
200g brasna korica vanilije

Za zaljev:
550 ml vode
400 gr šećer
1 limun

Priprema:
Dobro izmijesati jaje, maslac sa secerom, malo sode bikarbone i malo limunovog soka, pola mljevenih pistacija tako da smjesa postane pjenasta.
Dodati brasno i mijesiti.  Formirati elipsaste pljosnate kolacice (hurmasice) i poslagati u namascenu tepsiju.

Odozgo se malo pritisnu ribezom. U sredinu svake hurmasice utisnuti polovicu jezgre oraha. Hurmasice se peku na srednjoj  temeraturi tj 180 -200 stepeni nekih 15-20 min zavisno od vaše rerne .
Za zaljev/agdu :
Prokuhati vodu šećeri limun pa preliti hurmašice.odozgo posuti mljevenim pistacijama.

Ukusna ,mekana i kremasta :Kakao Pita !


Potrebno:
Za kore:

1 jaje
80 gr secera
1 vanili secer
100 gr margarina sobne temperature
2 kasike mleka
pola kasicice sode bikarbone
300 gr brasna
3 supene kasike kakaa

Za fil:
9 dcl mleka
8 kasika secera
9 kasika vrhom pune brasna
2 vanili secera ili arome vanile
130 gr margarina

Priprema:
Za kore :

Jaje, secer i vanili secer umutiti viljuskom, dodati kakao i mleko, izmesati da nema grudvica, pa dodati brasno prosejano sa sodom bikarbonom. Izmesati to zajedno i na kraju dodati naseckan margarin na kockice i umesiti testo. Podeliti testo na 4 dela i svaki posebno tanko razviti i peci na podmazanoj obrnutoj tepsiji. Korice peci na 180 stepeni oko 5 min to je dovoljno posto su jako tanke, nebrinite i ako budu tvrde one ce posle sat, dva kada ih isfilujete omekaniti.
Za fil :
7 dcl mleka, secer i vanili secer staviti da prokuva, u onih 2 dcl mleka staviti brasno i dobro mesati da nebude grudvica.
Kada mleko prokuva dodati brasno i skuvati fil. U ohladjen fil ali ne do kraja da se ohladi neka bude malo mlak dodati umucen margarin.
Fil podeliti na 4 dela i filovati svaku koru. Gore kao glazuru mozete po zelji otopiti malo cokolade ili samo narendati  …
Kolač ostavite da se ohladi u frižideru bar 4 sata ili najbolje preko noći da se korice opuste .
Ohlađen kolač sijecite na štanglice ili kockice i posluzite .
Prijatno!

ponedjeljak, 16. srpnja 2018.

Recept za najzdraviji sok :Domaći sok od Aronije !



Aronija je jako zdrava bobičasta biljka koja je nedavno stigla i na naše prostore i sve više se koristi .Zbog toga vam donosimo recept za domaći sok od aronije iako je je najzdravije konzumirati bez ikakvih dodataka možete je i zaledit i po potrebi samo izblendat tako negubi nikakva dejstva ako imate svoje aronije i veću količinu evo vam recept za domaći gusti sok .Recept je za jedan kg a vi sebi po potrebi povećajete sastojke na svaki kg ide :
Potrebno:


1kg bobica aronije,
1/2 l vode,
400 g  smeđeg šećera,
sok od pola limuna .





Priprema:
U dublju šerpu ili lonac dodajte smeđi  šećer i vodu stavite na šporet dok ne zavrije uz povremeno miješanje . Kad voda proključa, dodajte aroniju . Stalno ga miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Bobice je potrebno izgniječiti sa kuhačom za piru da se sto više soka iscijedi .Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim pustiti da se ohladi.
Procijedite smjesu i vratite ga na šporet da zavrije još jednom. Nakon što proključa dodajte pola iscijeđenog soka od limuna. Promiješati i sipati u flaše koje ste zagrijali u rerni na 90 stepeni da se steriliziraju (znači vruć sok vruće flaše pazite da se ne opečete ).Sok zatvoriti orginalnim čepom i ostaviti da se uptpunosti ohladi prekriven dekom ili nekim debljim stolnjakom . Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razrijedite ga s malo vode.

Savjet više:
 Pošto je predviđeno da se pije oko 3 dcl dnevno sok izliti u manje flaše kako možete popiti isti dan .I držati ga u frižderu kad otvorite ali u toku dva dana trebalo bi popiti otvorenu flašu .Sok od aronije je najzdravije piti na gladno ujutro po jednu čašicu ili prije svakog jela .

četvrtak, 12. srpnja 2018.

Izled i ukus su fantastični :Čokoladna brzinska torta bez pečenja !


Brzinska torta sa keksom i čokoladnom kremom  gotova za čas jako ukusna kad je dobro ohladite i kad ostoji podsjeća na sladoled.

Potrebno :
500 gr petit keksa 

Za kremu :

1 l mlijeka 
3 pudinga od čokolade 
7 kašika šećera
100 gr margarina 

Za dekoraciju :
250 ml slatko vrhnje 
čokolada može u prahu ili rendana 

Priprema : 
Puding umutiti sa malo mlijeka a ostatak mlijeka staviti da zakuha sa šećerom pa skuhati puding . U vruć ne baš vrel puding dodati margarin i  izraditi mikserom .
Zatim uzeti kalup za torte sa obručem  što se skida promjera 24-26 Kekse poredati po kalupu onaj koi se neuklapa izlomiti i popuniti rupice  i mazati pudingom tako raditi dok ne potrošite sve .Kekse nije potrebno namakati u mlijeko sami otpuste dok ostoje a i vruć puding ih omekša .Ostaviti tortu u frižider da se malo ohladi a vi za to vrijeme umutite slatko vrhnje pa dekorišite tortu .
Tortu je najbolje napraviti naveče da preko noći odstoi u frižideru da keks otpusi i ukusi prožmu .Ohdlađenu tortu izvaditi iz frižideraskloniti obruč i rezati na komade te poslužiti .Izgled i ukus su fantastični vjerujte  .
Prijatno!

petak, 6. srpnja 2018.

Dovoljno je jednom samo da ga probate i dodate u omiljene :Kolač od mlijeka i kokosa!


Sočno i ukusno .Poslastica koja nikog ne ostavlja ravnodušnim .Kolač od mlijeka i kokosa prava dobitna kombinacija .
Potrebno

Za koru :
6 jaja
 2 šolje ( za čaj)  brašna
 2 šolje šećera
1 šolja mlijeka
1 prašak za pecivo

Za preliv :


 ½ šolje kokosovog mlijeka (100 ml)
2 šolje  kondezovanog mlijeka(ako nema može slatko vrhnje )
4 kašike šećera
 200 gr  kokosa

Priprema:
Rernu upaliti na 200 stepeni da se zagrije .Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka i zasebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg a žumanjke sa šećerom  pa u umućenu smjesu dodati mlijeko smanjite mikser na najmanju brzinu da vam ne prska okolo  zatim dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i  polako dodate snijeg i smjesu  lagano miješajte kašikom da se sjedini .Izlite u  duguljastu tepsiju obloženu pek papirom .i pecite nekih 20 min dok ne porumeni zavisno od vaše rerne  .Pečenu koru izvadite iz tepsije i izbockajte čačkalicom ili vilicom  pa vratite u tepsiju .Isijecite na kocke i prelite smjesom od mlijeka i kokosa .
Za preliv :
Sve sastojke izmiješajte u jednoj zdeli miješajte dok se šećer ne istopi pa prelite kolač .Nožem kocke malo razmaknite da se bolje upije .Kolač ostavite u frižider da se dobro ohladi pa poslužite .
Prijatno!

Veoma ukusni pileći ražnjići u marinadi -Ukusan i slasan ručak za 20 min




Veoma ukusno i sočno  pileće meso a marinada mu daje poseban šmek (aromu )Ručak gotov za dvadesetak minuta s tim što smo noć prije pripremili marinadu i stavili meso u nju. Ovo se osobito preporučuje za one koi rade  i nemaju baš puno vremena za pripremanje ručka .

Potrebno:

600 g pilećih fileta
 1 kašika crvene mljevene paprike (ako volite ljuto može i ljuta)
1 kašika kumina
1 kašika korijander
2 grančice ruzmarina
 2 čehna bijelog luka
3  kašike ulja
 2 kašike sirće
I još  po želji :
nasjeckana paprika 
sitni paradajz šeri (rajčica)
tikvica 
patlidzan


Priprema :

U velikoj posudi napravimo marinadu tako da pomiješamo papriku, kumin, korijander, i isjeckani ruzmarin , bijeli luk , ulje i sirće.
Zatim u marinadu dodamo pileće filete narezane po želji i ostavimo pokriveno preko noći u frižideru .
Nakon što je meso odstajalo u marinadi, stavljamo ga na štapiće za ražnjiće.Na štapiće možete neizmjenično  i nasječenu tikvicu ,patlidzan i papriku šeri rajčicu šta imate . Tako ćete ujedno imat i prilog .Svo povće osim šeri paradajza isiječete na kockice .
Zatim ražnjiće stavimo peći na ugrijanu grill tavu i pečemo oko 5 minuta sa svake strane.
Nakon što su ražnjići gotovi maknemo ih s tave te poslužimo vruće uz  kiselu pavlaku  ili po želji prilog  (kuhanu rižu spovrćem  ili ša već želite ) .
Savjet :
Ako vam se neda pripremati ražnjiće meso će svakako biti ukusno i sočno ako ga i samo ispečete u  tavi.

Prijatno!

E ovo još niste probali :Savršena pita sa piletinom i povćem !



Ovo je savršena brza pita sa piletinom i povrćem .Tako ukusna i sočna gotova za pola sata .Vjerujte kad je jednom probate biće čest gost vašeg stola .

Potrebno:

4 jaja
250 gr kuhane piletine ili puretine  čistog mesa ( fileti )
250 gr. sira (masni kraviji sir )
2dl. jogurta ili ako imate domaće kisalo mlijeko
1 prašak za pecvivo
400 gr. brasna
1/2 solje ulja
1 mrkva
1 crvena paprika
so
biber
začin po želji
malo ribanog sira za picu
susam za posipanje

Priprema :

Rernu upaliti na 200 stepeni da se zagrije .
Meso skuhati u slanoj vodi zatim ga na što sitnije komade rukama razdvojiti (izmrviti) i posuti biberom .
Mrkvu skuhati i ostaviti da se ohladi .
Umutiti jaja sa soli pa dodati jogurt i ulje zatim postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo .Sir isjći na veće kockice ,masline ocistiti od koštica isjeći ih na sitno , mrkvu takođe isjeći na sitnije kockice,papriku takođe na tanke kockice .Sve dodati u smesu sa jajima i izmiješati kašikom  .Izliti u vatrostalnu zdjelu ili kalup koi ste predhodno namastili i posuli brašnom .Pitu peći nekih 20 minuta pa izvaditi pa posuti naribanim sirom i susamom i vratiti u rernu da zarudi još nekih 15 min zavisno od vaše rerne kad se fino gore uhvati korica gotovo je .
Poslužiti toplo .
Napomena :Povrće možete mijenjat po vašoj mašti i volji ako volie expermentisat kao ja a u ovoj piti nemate šta pokvarit samo može biti bolja .(npr možete dodati ili zamjeniti  mladi grašak ,krompir ,paradajz i td . )Samo ako budete dodavali uzmite veći kalup 

Prijatno!

Jeste li probali tikvice na ovaj način -Ručak od malo sastojaka za tren a vrlo jednostavno !


Jednostavan i brz ručak  od paradajza i tikvica sa kiselim vrhnem ili vrhnjem za kuhanje .Od malo sastojaka ručak za čas  a možete poslužit ka prilog uz meso sa roštilja  meni je to super kombinacija 

Potrebno :
3 mlade tikice bez sjemenki 
oko 500 gr paradajza sitnijeg (paradajz i debljina tikvica treba da vam se otprilike poklapaju )
250 grkrem sira 
so po ukusu 
ulje 
250 ml vrhnje za kuhanje 
sitno sjeckani kopar ili pešun 

Priprema :
Rernu uključite na 200 stepeni da se zagrije dok pripremite tikvice .
Bilo bi dobro ako imate svoje tikvice i sigurni ste da nisu ničim prskane pošto se kožica ne guli .
Tikvice oprati izrezati na kriške oko pola centimetra da dobijete krugove  tako isto i paradajz .Uzmete jednu vatrostalnu zdjelu koju ste predhodno nauljili .Zatim svaki krug tikvice tanko namažete krem sirom pa zalijepite paradajz i tako dok ne potrošite sve Redate jedan uz drugi vidite na slici .Odozgo sve posolite pouljite i stavite u rernu da se peče .Ne solite prije ni tikvice ni paradajz da se ne omekani pa bi vam bilo teško mazat sir a i sir je malo slan .Zato malo više posolite kada završite sa mazanjem .Znači odozgo  sve posolite pouljite i stavite u rernu da se peče nekih 20 min zavisno od vaše rerne .Nakon 20 min izvadite iz rerne prelijete sa vrhnjem za kuhanje  i vratite u rernu da se vrhnje upije i da fino zarudi .Pred sam kraj na 5 minuta pospete koprom ili peršunom ako želite .Pečeno već sam rekla možete poslužiti kao samo ili prilog mesu po želji .
Prijatno!
Napomena :Ako nemate vrhnje za kuhanje možete koristiti i kiselo vrhnje samo mu malo dodajte mlijeka da bude ređe ida možete prelit preko tikvica .

četvrtak, 5. srpnja 2018.

Savršenstvo okusa koje morate probati : Čarobna torta sa malinama i preukusnom kremom !


Savršenstvo okusa vanila i maline stvarno čarobnog izgleda a još boljeg okusa .Za ovu čarobnu tortu treba vam malo više volje i vremena pošto se kora suši .Ali kad je jednom napravite vjerujem da će vam postati omiljena još ako ste ljubitelji voćnih kolača ko ja .

Potrebno 
Za koru x4:
 3 bjelanjka 
9 kašika šećera 
1 kašika ocata 
prstohvat soli 

Za kremu :
12 žumanjaka 
12 kašika šećera 
2  vanilin šećera 
300 ml slatkog vrhnja 
I još :
350 gr malina 
3 kašike šećera u prahu  
čoklada za dekoraciju 

Priprema 
Za kore :
Umutiti bjelanjke sa šećerom soli i ocatom u čvrst snijeg.U mom slučaju ja sam pekla u dugulastom kalupu(tepsiji ) vi nemorate može i okrugli   promjera 22 samo ga obložite pek papirom .Pošto se kore suše na 150 stepeni ako vam je peć jaka onda na 120 nekih sat vremena ja istovremeno pečem po dvije kore .Znači snijeg od bjeklanjaka izlijete  u kalup i sušite kore oko 1 sat .Kore treba da ostanu bijele a ako vam počnu rudit smanjite temperaturu .Osušene kore prekrite krpom i ostavite da se ohlade pažljivo snjima pošto pucaju ako jako pritiskate .

Za kremu :
Na pari izmutite žumanjke sa šećerom mutite dok nedobijete finu kremu bude skoro bijela .Gotovu kremu ostavite da se ohladi u potunosti a umutite slatko vrhnje te ga dodajte ohlađenom kremu .Masu sjedinite u finu kremu pa pripremite maline .

Maline i šećer izgniječite vilicom ne skroz u kašu samo malo da ima i većih komada .
Slaganje :
Tri kore neizmjenično mažete prvo malinama pa kremom a zadnju samo kremom i dekorišete istopljenom ohlađenom čokoladom .
Tortu je najbolje ostaviti preko noći u frižideru da se kore malo otpuste i ukusi prožmu .
To bi bilo to .
Prijatno !




Mekan ,vazdušast, neodoljiv -Jednostavni čokoladni rolat sa ganache kremom !


Jednostavan  čokoladni rolat sa ganache kremom za sve čokoljupce izvrstan .Netreba vam puno vremena za pripremu .
Potrebno
Za koru :
6 jaja 
6 kašika šećera 
6 kašika brašna 
1 prašak za pecivo 
2 velike kašike čokolade u prahu 

Za kremu :
500 ml slatkog vrhnja 
200 gr čokolade za kuhanje sa većim udjelom kakaaa
1  kašika šećera 

Za posipanje :
šećer u prahu 

Priprema :
Rernu uključiti na 180.
Žumanjke razdvoiti od bjelanjka  Žumanke umutiti sa šećerom dok se šećer ne istopi i nedobijete finu kremastu smjesu a bjelanje umutiti u čvrst snijeg poželjno bi bilo da su domaća jaja ako nisu izvadit ih malo prije iz frižidera i staviti nekih 10 minu u toplu vodu  prije pravljenja kolača .To se radi sciljem da se snijeg bolje umuti možete dodati prstohvat soli .Kad ste umutili i bjelanje i žumanjke u jednoj posudici pomiješajte brašno čokoladu u prahu i prašak za pecivo ,zatim belancima prvo dodajte umućene žumanjke i brašno polako ne sve odjednom i miješajte bnajmanjom brzinom na mikseru .Pleh iz rerne obložite pek papirom pa izlijte smjesu i stavite da se peče nekih 20 minuta zavisno od vaše rerne .

Pečenu koru zarolajte sa duže strane sa pek papirom ili stavite na krpupa sa krpom zarolajte u rolat i ostavite da se tako ohladi .  .




Za kremu :


Vrhnje sa kašikom šećera stavite na ringlu da se grije nesmije da zakuha zatim dodate izlomljenu čokoladu na kocice i miješajte sve dok se čokolada ne istopi .Ako vidite da će zakuhati skinite sa ringle i miješajte i tako će se istopiti .Krema se mora u potpunosti ohladit .Zato vam savjetujem prvo napravite kremu pa neka se hladi .Ohlađenu kremu ponovo izmiješajte mikserom .Pa premažite ohlađenu koru . ponovo zarolajte u rolat .Rolat ostavite u frižider da se ohladi i ukusi prožmu .Prije služenja pospite šećerom u prahu.

Prijatno !
Napomena za svečaniji izgled možete umuti čokoladnu šlag kremu i premazati cijeli rolat ili preliti čokoladnom glazurom .Kako god rolat je odličan i jako ukusan zbog razdvajanja jaja biskvit ostane vazdušat .Moji mališani ga prosto razgrabe .

Jako ukusna torta sa jagodama !


Jako ukusna  torta od jagoda sa slatkim vrhnjem  kad se ohladi poput sladoleda  .Nije puno zahtjevna a jako je ukusna .
Potrebno 
Za koru 3x:
3 jaja 
3kašika šećera 
3 kašika brašna 
1/2 praška za pecivo 
velika kašika kakaa

Za poprskati kore :
150 ml mlijeka 

Za kremu :
600 ml mlijeka 
2 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja 
4 kašike šećera 
500 ml slatkog vrhnja 

I još:
400 gr jagoda svježih 
2 kašike šećera u prahu 
malo nastrugane čokolade 
1 šlag krem od vanilije 
Priprema :
Jaja umutiti sa šećerom  u kremastu smjesu .U umućenu smjesu dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom  .Miješati najmanjom brzinom na mikseru ili kuhačom .Smjesu izliti  u namašćen  kalup sa obručem promjera 24 .Peći u zagrijanoj rerni 180 stepeni nekih 15-20 min zavisno od vaše rerne .
Pečenu koru prekriti krpom i ostaviti  ohladi .Postupak ponovite 3x

Za kremu :

Sa malo mlijeka umutiti puding i šećer da nema grudvica .Ostalo mlijeko staviti na ringlu da zakuha i skuhati puding .Miješati na ringli minut dva i skinuti da se hladi uz povremene miješanje da se ne uhvati korica .Dok se puding hladi umuti slatko vrhnje u čvrst šlag .U ohlađen puding dodavati uz miješanje kašiku po kašiku slatkog vrhnja .

Jagode očistiti od oprati popoloviti i posuti šećerom u prahu zatim 
umutite  u posebnoj posudi šlag krem .
Slaganje :

Prvu koru staviti na tasnu i poprskati malo mlijekom pa premazati sa 1/3 kreme,poklopiti drugom korom i nju poprskati mlijekom  pa poredati jagode zatim  premazati 2/3 kreme pokopiti trećom korom i nu poprskati mlijekom te premazati ostatkom kreme  dekorisati ostatkom jagoda i šlag kremom  pospete čokoladom koju ste nastrugali (ja to radim sa lopaticom za sir ).Tortu stavite u frižider bar 3 sata da se dobro ohladi do posluženja .
Prijatno !