petak, 27. srpnja 2018.

Domaće slatko od šljiva za zimu !


Sezona je šljiva pa vam donosimo ovaj odličan recept za slatko od šljiva ako imate šljiva u izobilju iskoristite ovaj recept da napravite slatko za zimu .


Potrebno:

3 kg. oguljenih šljiva
3 kg. šecera
1 veci limun
malo kreča (tj krečna voda )
2 kesice vanilin šecera

Priprema:
Napomena :
Malo kreča, tj.jednu manju šoljicu od kafe razmutiti sa malo vode.Kad se kreč slegne procediti ga tj samo vodu uzeti  u jednoj većoj posudi i dodati vode toliko da imate dovoljno kada se spuste šljive da ih prekriju skroz.

Oljustiti sljive, vaditi im kostice i stavljati tako u najlon kesu da ne bi pocrnele dok sve ne ocistite.Ociscene staviti u krecnu vodu da odstoje, ukoliko ima manje vode dodati da prekrije sljive.Za to vreme dok sljive stoje u krecu, spinovati secer.Povaditi sljive i dobro isprati pod mlazom vode.Ocedjene staviti da se kuvaju.Ne mesati ih vec samo protresti serpu.Pred kraj kuvanja dodati vanilu, isecen limun na kolutove .Skuvano slatko prekriti vlaznom krpom.Sipati u sterilizirane  tegle kada se malo  prohladi  .Čuvati na tamnom i hladnom mjestu.
Na isti nacin se kuva i slatko sa rezgama oraha,samo trebaju sljive kojima se lepo vadi kostica.U tom slucaju orasi se stavljaju tek kada se isperu pod mlazom vode.

Nema komentara:

Objavi komentar