ponedjeljak, 16. srpnja 2018.

Recept za najzdraviji sok :Domaći sok od Aronije !



Aronija je jako zdrava bobičasta biljka koja je nedavno stigla i na naše prostore i sve više se koristi .Zbog toga vam donosimo recept za domaći sok od aronije iako je je najzdravije konzumirati bez ikakvih dodataka možete je i zaledit i po potrebi samo izblendat tako negubi nikakva dejstva ako imate svoje aronije i veću količinu evo vam recept za domaći gusti sok .Recept je za jedan kg a vi sebi po potrebi povećajete sastojke na svaki kg ide :
Potrebno:


1kg bobica aronije,
1/2 l vode,
400 g  smeđeg šećera,
sok od pola limuna .





Priprema:
U dublju šerpu ili lonac dodajte smeđi  šećer i vodu stavite na šporet dok ne zavrije uz povremeno miješanje . Kad voda proključa, dodajte aroniju . Stalno ga miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Bobice je potrebno izgniječiti sa kuhačom za piru da se sto više soka iscijedi .Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim pustiti da se ohladi.
Procijedite smjesu i vratite ga na šporet da zavrije još jednom. Nakon što proključa dodajte pola iscijeđenog soka od limuna. Promiješati i sipati u flaše koje ste zagrijali u rerni na 90 stepeni da se steriliziraju (znači vruć sok vruće flaše pazite da se ne opečete ).Sok zatvoriti orginalnim čepom i ostaviti da se uptpunosti ohladi prekriven dekom ili nekim debljim stolnjakom . Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razrijedite ga s malo vode.

Savjet više:
 Pošto je predviđeno da se pije oko 3 dcl dnevno sok izliti u manje flaše kako možete popiti isti dan .I držati ga u frižderu kad otvorite ali u toku dva dana trebalo bi popiti otvorenu flašu .Sok od aronije je najzdravije piti na gladno ujutro po jednu čašicu ili prije svakog jela .

Nema komentara:

Objavi komentar