petak, 16. ožujka 2018.

Savršena kremasta poslastica :Dubrovačka rožata sa karamelom !


Savršena kremasta poslastica slična pudingu ali mnogo bolje .
Potrebno:
250 ml mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
1 kašika arome vanilije
5 žumanjaka
100 g šećera+ 100 g za karamel
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160 °C. Zavrijte mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije. Žumanca miješajte sa šećerom dok se masa ne zgusne i ne posvijetli.
Trećinu mliječne smjese dodajte u žumanca i ponovno izmiješajte. Dodajte preostaloj mliječnoj smjesi pa promiješajte.
U lončiću ukuhajte šećer s 2 kašike vode tako da dobijete svijetlosmeđi karamel.
Ostavite nakratko da se ohladi te ga rasporedite u četiri kalupića(vatrostalne zdjelice) za pečenje, promjera oko 7,5 cm.
Neka odstoji 2 minute pa prelijte kremom od vanilije i žumanaca.
Kalupiće stavite na namočenu i iscijeđenu kuhinjsku krpu koju ste položili na dno lima te do otprilike polovice visine kalupića ulijte vruću vodu.
Pecite u pećnici oko 25 minuta, odnosno dok se krema ne stisne. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim rožatu stavite u frižider  na 2 sata.
Prije posluživanja prođite nožem oko rožate u kalupićima kako biste je mogli izvaditi na tanjuriće prelite ostatkom karamela pa poslužite .

Prijatno!

Jako je zdrava i trebala bi se često naći na vašem stolu :Krem juha od bundeve i currya !


U današnje vrijeme kada jedemo dosta toga nezdravog  evo jedan recept koji je jako zdrav a nije kompliciran za napravit .Posebno da naglasim bundevu kao i sjemenke i bučino ulje trebate što češće konzumirati na bilo koji način pošto je jako zdrava .
Potrebno:
500 g butternut bundeeve
1 glavica luka
2 kašike ulja  ( ako imate kokosovo)
1 čehno bijelog luka
1 kašika currya
malo kurkume
150 g krompira
850 ml vrućeg povrtnog temeljca
so, 

mljeveni biber
malo muškatnog cvijeta
na suho pržene bučine sjemenke
100 g kreme od kokosa
listići timjana 

Priprema:

Luk pržite na kokosovu ulju, dodajte bijeli luk  pa pržite 1 minutu. Dodajte curry i kurkumu, promiješajte, potom dodajte krumpir i bundevu pa sve kratko prodinstajte .
Dodajte temeljac, pustite da provrije i kuhajte 20–25 minuta. Juhu izmiksajte stapnim mikserom  pa dodajte so, biber  i muškatni cvijet.
Gotovu juhu ulijte u tanjure i ukrasite sjemenkama bundeve. Na kraju dodajte žlicu kreme od kokosa i ukrasite listićima timijana.Poslužite toplo .
Prijatno!

Prijedlog za ručak ili večeru :Kotleti u umaku sa šampinjonima!


Veoma ukusno i sočno meso pripremljeno na ovaj način vjerujem da ćete ponovo praviti kada ga probate .Nije teško za pripremit  samo pazite da vam meso ne pregori onda to neće biti to meso će biti tvrdo .
Potrebno :
500 g šampinjona
4  kotleta po želji ok 500 gr (svinjski ,teleći ,juneći )
2 kašike  masla

2 glavice luka crvenog
so

biber
250 ml vrhnje za kuhanje 
začin suhi po želji i sitno sjeckani peršun
Priprema:
Oljušteni luk sitno nasjeckajte. Očišćene gljive narežite na listiće. Meso operite i obrišite.
Zagrijte maslo na tavi pa meso dobro popržite s obje strane. Posolite i pobiberite .Izvadite meso a n
a masnoći od pečenja prodinstajte  luk, a zatim mu dodajte šampinjone i dinstajte  dok ne ispari tekućina.
Ulijte vrhnje i lagano kuhajte dok ne nastane kremasti umak.
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U nauljenu vatrostalnu posudu stavite kotlete i prelijte ih umakom i pospite  sitno sjeckanim peršunom i začinom po želji .
Prekrijte aluminijskom folijom i pecite oko 10 minuta.
Maslo je idealno za prženje mesa: može se zagrijavati do vrlo visokih temperatura, a meso ostaje sočno.Ako ne volite  maslo možete raditi i na ulju .Poslužite toplo uz  blitvu ,tjesteninu ,pire krompir ,rižu ili prilog po želji .
Prijatno !

Naš prijedlog za ručak:Junetina u umaku sa graškom i mrkvom!


Fini ukusni ručak koji nije zahtjevan   a još uz to neisprljamo ni puno suđa sve se zajedno krčka ručak gotov u roku pola sata ,ako želite pire krompir za prilog istovremeno pravite i njega .

Potrebno :
400 g junećeg mesa (od buta)
1 paket graška
1 glavica luka
1-2 čehno  bijelog luka
vezica peršuna
2-3 mrkve isjeckane  na sitne kockice
so, biber
lovorov list
malo crvene paprike
malo brašna

Priprema :

Crni i beli luk iseckajte što sitnije, pa ga prodinstajte u dubljoj šerpi na malo ulja. Dodajte meso isječeno na manje šnicle  i mrkvu  isečene na sitne kocke, posolite i pobiberite. Kad je meso dinstano, dodajte grašak,veliku čašu  vode, lovorov list i poklopite. Ostavite da se krčka dok meso i grašak ne budu sasvim skuhani i meki,Povremeno još malo dolite vode . U šoljici umutite brašno i crvenu  papriku s malo vode i ovom hladnom zaprškom začinite grašak. Pustite da još malo kuha i servirajte po želji uz pire krompir ili samo .
Prijatno!

Prijedlog za ručak :Riža sa piletinom na brzinu !


Za ovo jelo netreba vam ni pola sata brzo je gotovo a jako ukusno pošto se piletina brzo ispeče i dok se riža skuha ručak je gotov ako volite više kašasto onda dodajte više pilećeg temeljca .
Potrebno :
pileći bataci- 4 komada, oko 500 gr(mogu i fileti ako imate pileći temeljac  )
morska so
sveže mleveni crni biber
origano- 2 kašičice
maslinovo ulje- 2 kašike
crveni luk, sitno iseckan- 1 glavica
bijeli luk sitno iseckan- 2 čehna
riža- 300 gr
pileća temeljac (supa )- 500 gr
rendana kora od pola limuna
mrkva  isečena na kolutove-1 komad
peršun koren isečen na kolutove- 1 komad
peršun list sitno sjeckan po želji 

po želji curry začina (ovisno kolko ko voli )
malo graška
Priprema :

Piletinu stavite u lonac, dodajte šargarepu i peršun koren, posolite i ostavite 15 minuta da ključa. Procedite i izdvojte piletinu i mrkvu  i peršun. Supu ostavite sa strane. Piletinu odvojte od kosti i icijecite po želji na kocke ili trakice pospite  solju, mljevenim crnim biberom i polovinom količine origana. U dubokom tavi  zagrejte maslinovo ulje na srednju temperaturu i dodajte piletinu. Dinstajte sa svake strane par minuta, dok ne porumeni. Nakon toga, izvadite piletinu. U tavi dodajte seckani crveni luk i prstohvat soli, i dinstajte oko 3 minuta. Dodajte origano i beli luk, i dinstajte oko 30 sekundi. Dodajte rižu i grašak , uz mešanje i dinstajte oko 1 minut. Dodajte piletinu, mrkvu  i peršun koren i curryu začin . Nalijte sa pilećom supom, u kojoj se piletina kuhala, tako da svi sastojci budu dobro pokriveni supom.Tavu pokrijte poklopcem i dinstajte 15-20 minuta, dok supa ne ispari. Kad  je riža  gotova,  pospite korom od limuna i sitno sjeckanim peršunom samo promiješajte .Poslužiti toplo uz salatu po želji i domaći hljeb .
Prijatno!

četvrtak, 15. ožujka 2018.

Brzinska večera ili ručak:Tjestenina sa piletinom i šampinjonima !


Brzinska večera koja je jako ukusna  a neoduzima puno vremena za pripremu .
Potrebno:
300-400 gr  pileceg filea
malo ulja
1 glavica luka
200 gr šampinjona
3-4 čehna bijelog luka
200 gr. krem sira
200 ml. pilece supe ili vode
sitno sjeckani  peršun
so,biber i malo vegete

tijestenine 400 gr    po želji


Priprema:

Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi a za to vrijeme pripremite meso i šampinjone
Piletinu isecite na kockice,dodajte joj malo zacina i izmesajte.
Oba luka sitno iseckajte.Šampinjone isecite na listice.Na malo ulja proprzite meso.Kad je meso dobilo boju sipajte ga na tanjir.Na istu masnocu na kojoj ste przili meso dodajte sitno seckan luk i proprzite.Dodjte šampinjone ,malo zacina i dinstajte poklopljeno i na laganoj temperaturi ,dodajte meso,krem sir i supu.
Promesajte,prokuvajte i pospite sa malo persuna.

Skuhanu ocijeđenu tjesteninu  dodajte pripremljenom mesu i šampinjonima .
Poslužite toplo .
Prijatno!

Brza verzija šampite sa čokoladom !


Još jedna verzija šampite koju moji u kući svi  jako vole po bilo kojem receptu koih stvarno ima dosta  al sve su to nijanse iako ja nisam baš ljubitelj šampite rado je pravim da usrećim svoje nadraže .
Potrebno
Za koru: 

6 žumanaca, 
6 kašika šećera, 
6 kašika brašna, 
1 prašak za pecivo, 
6 kašika mlake vode.

Za fil :
 6 bjelanaca,
 500 g šećera, 
1 dl vode, 
sok od 1/2 limuna, 
, 1 vanilin-šećer, 
Za glazuru:
100 g čokolade, 3 kašike ulja.

Priprema
Za koru :

Žumanca odvojite od belanaca i umutite ih dobro sa šećerom. Zatim dodajte mlaku vodu i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksajte masu i sipajte u podmazan i brašnom posut pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta.
Za fil:
 U šerpu stavite šećer i vodu i ostavite da provri. Kada provri, dodajte sok od limuna i ostavite na tihoj vatri da vri oko deset minuta. U međuvremenu umutite šne od belanaca, dodajte vanilin-šećer i lagano u takom mlazu  sipajte vreo sirup u bjelanjke  , neprestano muteći sve dok se potpuno ne ohladi . . Nanesite šne na koru i ravnomerno razmažite. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni jedan minut. Za to vreme otopite čokoladu sa uljem. Nanesite glazuru na vruća bjelanca i ostavite da se dobro ohladi.Ako imate i bijele čokolade možete po tamnoj prošarati malo al nije obavezno .
Prijatno !

Brzi kolač sa lješnjakom !


Jedan brzi kolač sa lješnjakom veoma ukusan u nedostatku vremena začas ga napravite umutite koru i dok se kora peče pripremite fil  i glazuru i to je to .

Potrebno
Za koru :

 6 belanjka,
 2 žumanjka 
 200 g kristal šećer,
 200 g mlevenih lješnjaka, 
 2 kašike brašna.

Za fil :
4 žumanjka 
 250 g margarina ili maslaca , 
130 g prah šećera,
2-3 kašičice nes kafe,
 50 g krupno seckanih lješnjaka, 
100 g mljevenih lješnjaka.

Za glazuru :
 100 g  čokolade (bijele ili tamne po želji ),
 3 kašike ulja.

Za dekoraciju :
proprženi listići badema 

Priprema 
Za koru :

Ulupajte belanjke sa šećerom pa dodajte umućene žumanjke . Na kraju dodajte brašno i mljevene lješnike i sve sjedinite varjačom nikako mikserom . U pleh veličine 30x20 cm stavite papir za pečenje, istresite smjesu i stavite da se peče kora na 175 stepeni nekih 20 min zavisno od pećnice .
Za fil :
Žumanjke  umutite sa šećerom u prahu na pari pa dodajte omekšali margarin ili maslac  . zatim dodajte nes kafu, pa opet umutite. Na kraju dodajte seckane i mljevene lješnike i sjedinite sve zajedno. 
Slaganje :
Stavite koru, isprskajte je sa malo mlijeka, pa nanesite fil i na kraju otopite čokoladu na pari sa uljem, pa prelijte odozgo a sastrane dekorišite listićima proprženog badema .
Ostavite da se ohladi u fržideru do služenja .
Prijatno!

Dekorativna i jako ukusna :Čokoladna jaja !


Jednostavno za napravit  bez puno truda a vaši najmlađi  biće oduševljeni  i sigurna sam da ćete im često praviti
Potrebno :
200 g mlevenog keksa

200 g maslaca
2o0 g oraha(badema ,lješnjaka kako volite mljevene ili sjeckane )
100 g čokolade,
150 g šećera
150 ml vode




Glazura :
200 g čokolade (možete i pola bijele pola tamne čokolade da imate i bijela jaja )
5-6  kašika ulja.
I još:
 Istopljena čokolada ,fondan,jestive boje za dekoraciju ,perlice po vašoj mašti na volju .

Priprema :

Šećer prokuhajte sa vodom  (2-3 min), pa izmaknite i dodajte maslac iseckan na kockice.Pa dodajte istopljenu čokoladu  na pari , pa dodajte zajedno sa sirupom i maslacem u keks,Zatim dodajte  orahe ili ša već ako želite možete dodati i suho voće po želji (smokve ,brusnice ,grožđice itd )Izmešajte, pa kad se smjesa malo ohladi pravite oblik jaja. Možete ih oblikovati rukom ili stavljati u kalupe za jaja. Ostavite ih u frižider da se dobro stegnu (2-3 sata) .
Za glazuru :
 Istopite čokoladu na pari i dodajte polako nekoliko kašika ulja da bude glatka. Umačite jaja u čokoladu i stavite ih na rešetku da se čokolada stegne .
Ostaje još samo da budete kreativne i ukrasite ih po želji fondanom jestivom bojom ili raznim jestivim perlicama za dekoraciju kolača .

srijeda, 14. ožujka 2018.

Savršena torta od čokolade ili Čokolina!


Savršena torta od čokolade  malo zahtjevnija zato što se kore peku ali nije to ništa teško   krema je od vrhnja i čokolade kao i preliv znači nema pudinga 
Meni je torta odlična nadam se da će se i vama dopast .
Potrebno

Za koru 3x:
3 jaja 
3 kašike brašna
3 kašike šećera
30 g maslaca
1-2  kakaka
1/3 prašak za pecivo


Za preliv
200 g bijele čokolade
200 ml slatkog vrhnja
50 g maslaca 

Za čokoladnu kremu:
300 g tamne čokolade za kuhanje
200 ml slatko vrhnje
50 g maslaca
400 ml slatkog vrhnja
2 šlag fixa (ukoliko je potrebno)
20 g kaka
Za dekoraciju
krokant oraha

Priprema :
Kalup 23 cm  pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Brašno prosijte s praškom za pecivo i kakaom.Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte.
Dodajte brašno i opet promiješajte.Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i lagano ga kuhačom umiješajte u smjesu sa brašnom i jajima.Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta.
Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.

Za preliv:
200 ml vrhnja stavite da se ugrije do kuhanja ali nesme da prokuha
Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte ju vrućim vrhnjem, miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
Stavite preljev u frižider  na 2 do 3 sata, preljev ne smije biti pretvrd, ali niti pretečan.

Za kremu :

Vrhnje za slag kuhajte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u multipraktiku.
Miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi.
Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stisne, odnosno stvrdne.

Preljev od bijele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stisne, bitno je da vam se preljev ne preljeva preko rubova, kako ne bi probijao preko crne kreme s kojom cete na kraju obloziti tortu. Moj je preljev bio tecniji, ali opet dovoljno čvrst da se ne preljeva preko rubova, pa ukoliko je potrebno ostavite ga u hladnjaku jos neko vrijeme, jer ce ovisiti i o kvaliteti bijele čokolade.
400 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa, odnosno da ne dobijete maslac smjesu.
Šlag lagano umiješajte u kremu od čokolade, podijelite kremu na dva dijela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Pola kreme nanesite na prvi biskvit preko preljeva od bijele čokolade.

Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preljeva od bijele čokolade nanesite kremu od čokolade.
Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preljev od bijele čokolade.
Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo.
Po želji dekorirajte mljevenim orašastim plodovima.
Kratko ohladite pa poslužite isječene na željene komade .Ako je nećete ubrzo služiti dobro je da prije posluženja bude izvadena iz frižidera bar pola sata .
Prijatno!

Prelijepe za oko a fenomenalnog ukusa :Fantastične bronhi kocke !


Veoma odlične i neobične kocke sa bronhi bombonama .Ovj kolač nije baš jednostavan ali nemojte da va vas sad demotivišem vrijedi se potruditi malo za ovaj  prelijepi kolač nije to tako strašno sve se to polako rijši samo pratite recept zato na poso .

Potrebno 
Za kore 3 x:
4 bjelanjka veća
prstohvat soli
100 gr šećera
45 gr oštrog brašna
30 gr gustina
1 žličica praška za pecivo
1 žličica octa
1 žlica ruma
80 ml ulja
za treću kakao koru oduzeti 10 gr gustina i dodati 30 gr kakaa i 2 žlice ruma

Za bronhi kremu :
1 l mlijeka
100 gr bijele čokolade
200 gr bronhi bombona
2 vanilin šećera
100 gr oštrog brašna
100 gr gustina
150 gr omekšalog maslaca
300 ml slatkog vrhnja
4 listića želatine
70 gr čokolade za kuhanje

Za glazuru za bijele kore :
170 gr čokolade za kuhanje
70 gr maslaca
3 žlice ulja

Za završnu glazuru :
230 gr čokolade za kuhanje
9 žlica ulja
2 žlice meda

Priprema:
Prvo pripremite  bronhi kremu da bi se hladila dok pripremate ostalo.
Za kremu :
 Od mlijeka odvojite sa strane 200 ml, a ostatak mlijeka stavite ugrijati sa bronhi bombonima, bijelom čokoladom i vanilin šećerom.
Miješajte dok se sastojci ne istope.
 Ukuhajte ostatak mlijeka kojeg ste prethodno razmutili pjenjačom sa brašnom i gustinom.
Nakon što ste dobili gustu kremu, prebacite u drugu posudu i prekrijte površinu prozirnom folijom koju lagano pritisnete.
 Ostavite da se dobro ohladi.
Nakon hlađenja izmiksajte kremu.
Dodajte izrađeni maslac, sjedinite.
Dodajte izmućeno slatko vrhnje u čvrsti snijeg, sjedinite. Želatinu pripremite kako piše na vrećici i otopite u lončiću, preporučujem da vatru smanjite na minimum i lončić još podignete iznad držeći u zraku i mješajući, kada se istopi odmah ulijte u kremu i izmiksajte.
 Kremu podijelite u tri jednake zdjelice.
 U jednu zdjelicu umiksajte istopljenu čokoladu.


Za kore :

 Tepsiju obložite sa masnim papirom, možete koristiti onu od rerne, moja je promjera 33X33 cm.
 Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli.
 Postepeno dodajte šećer i miksajte dok ne postane još čvršći.
 Brašno, gustin i prašak za pecivo zajedno prosijte dva puta.
 Dodajte u bjelanjke i izmješajte sa pjenjačom dok se ne sjedini.
 Na kraju laganim mlazom ulijte ulje, ocat i rum i kuhačom lagano izmješajte.
 Odmah razmažite po masnom papiru.
 Staviti peći na 150 stupnjeva 20-25 minuta, paziti da ostanu svijetle.
Ponovite postupak sa još jednom bijelom korom.
 U treću koru dodajte kakao prosijan sa ostalim praškastim sastojcima (obratite pažnju na količinu sastojaka navedenih u sastojcima)
 Postupak pripreme tamne je isti kao ko kod bijele kore.
Slaganje:
Sa obije bijele kore skinite masni papir i jednu stavite na tacnu za slaganje, a drugu možete na drugi masni papir na okrenutu tepsiju.
 Zatim istopite čokoladnu glazuru za premaz na pari.
Prelijte preko obije bijele kore.
 Ostavite da se ohladi i očvrsne (možete kratko staviti u zamrzivač).
Mažite bijelu kremu na bijeli biskvit.
 Lagano na to stavite i pritisnite tamni biskvit.
 Premažite tamnom kremom.
S obje ruke zahvatite bijelu koru s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano pritisnite dlanovima.
Premažite ostatkom bijele kreme.
 Stavite u hladnjak preko noći da se ohladi.
 Slijedeći dan premažite završnom čoko glazurom.
 Čokoladu, ulje i med istopite na pari.
Prelijte preko kolača.
Brzo razmažite i protresite tacnu, možete par puta lupiti tacnom od stol da se glazura fino raširi.
Vratite bronhi kocke u frižider da se glazura stisne
.Zatim sijecite na kocke i poslužite .
Prijatno!

Jednostavno ,brzo i lako od malo sastojaka napravite :Domaće krem bananko kocke !


Neznam za vas ali ja kao i djeca obožavam ovu čokoladicu pa vam donosim recepept za domaću koja je mnogo bolja od kupovne brzo se napravi netreba vam ni puno sastojaka niti je zahtjevna brzo je gotova  a vjerujte brzo se i pojede ali tu smo da usrećimo svoju porodicu zato im i pravimo ono što vole .

Potrebno :
600g šećera,
30g (3 kesice) želatina,
300ml vode,
1 ekstrat od banane,


Za preliv:
150g mlečne čokolade,
malo putera,
malo ulja.


Priprema:

 Šećer 4­5min kuvati sa 200ml vode dok se ne rastopi. U ostatak vode istresti 3 kesice želatina. Kada sešećer istopi dobijeni sirup nasuti u plastičnu posudu i dodati istopljeni želatin.
Dobijenu smjesu mutiti najmanje 15 minuta, dok ne postane gusta, pa dodati ekstrat od banane i jošmalo promutiti. Ako želite jači ukus banane, dodajte više ekstrakta.
Smesu izliti u uljem podmazan pleh.

 Za preliv :
Sve sastojke istopiti na pari ili tihoj vatri  
Žuti fil u plehu, kada se ohladi, iseći na kocke i preliti istopljenom čokoladom. Ukoliko ne želite da vam čokolada bude svuda oko žutog fila,pre prelivanja ne morate seći na kocke. Stavite u frižider da se  ohladi i stisne iposle toga je spremno za posluživanje.
Prijatno!

Osvjžavajuće Slavonske kocke sa višnjama i kremom od sira !


Osvježavajući kolač sa trešnjama ili višnjama i kremom od sira .Kolač je ukusan i jako dekorativan  tako da ga možete ponudi svakom .
Potrebno
Za biskvit :

170 g brašna
170 g maslaca
140 g šećera
50 mil mlijeka
3 kašike  kakaa u prahu
3 jaja
1prašak za pecivo
1 vanilin šećer
600 g trešanja
ili
350 g višanja iz kompota

Za kremu od sira :
750 g nemasnog svježeg sira
140 g šećera
70 g maslaca
60 g gustina
4 jaja
1 vanilin šećer
1 puding sa okusom vrhnja ili vanilije

Za preliv :

3 dcl  soka od višanja
1 preljev za  torte

Priprema 
Za biskvit:

Svježe trešnje se operu, prepolove i očiste od koštica. Ako se umjesto trešanja koriste višnje iz kompota, stave se u cjedilo da se dobro ocijede.
Pećnica se zagrije na 180 °C. Lim za pečenje dimenzija 33 x 25 cm, namaže se uljem, a dno se prekrije papirom za pečenje. Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto se izrade.U dobivenu smjesu dodaje se jedno po jedno jaje uz neprekidno miješanje.Brašno, kakao i prašak za pecivo izmiješaju se i postupno dodaje masi dobivenoj od jaja. Na kraju se cijela masa umiješa u mlijeko.Tijesto se istrese na lim, te se izravna. Očišćene trešnje ili ocijeđene višnje raspodijele se po tijestu. Trešnje ili višnje prekriju se kremom od sira, izravnaju se i stave u zagrijanu pećnicu na pečenje oko 60 minuta.Prekrije se papirom za pečenje ili aluminijskom folijom kako ne bi kolač jako potamnio. Nakon pečenja stavi se na hlađenje, a poslije se prelije pripremljenim preljevom.

 Za kremu od sira:

Maslac, šećer i vanilin šećer kremasto se izrade. Žumanjci se odvoje od bjelanjaka.U odvojene bjelanjke doda se malo soli i čvrsto se izrade. Kremasto izrađenoj smjesi dodaju se žumanjci jedan po jedan uz neprekidno miješanje.U škrobno brašno, puding i sir, stave se maslac i žumanjci,
te se sve dobro izmiješa. Na kraju se dodaje čvrsti snijeg dobiven od bjelanjaka i metlicom za snijeg lagano se umiješa - napomena: mikserom se nikako ne treba miješati masa mora ostati vazdušasta .Dobivena krema stavi se na trešnje i pripremljeno tijesto, te se peče u zagrijanoj pećnici oko  40 minuta.

 Za preliv:

Preliv za tortu izmiješa se sa tri decilitra soka od višanja i skuha prema uputama sa vrećice preljeva. Kolač se prelije preljevom i preko noći ostavi u frižider. Pola sata prije serviranja izvadi se iz frižidera, nareže i ukrasi po želji šlagom i trešnjama.
Prijatno !