srijeda, 14. ožujka 2018.

Savršena torta od čokolade ili Čokolina!


Savršena torta od čokolade  malo zahtjevnija zato što se kore peku ali nije to ništa teško   krema je od vrhnja i čokolade kao i preliv znači nema pudinga 
Meni je torta odlična nadam se da će se i vama dopast .
Potrebno

Za koru 3x:
3 jaja 
3 kašike brašna
3 kašike šećera
30 g maslaca
1-2  kakaka
1/3 prašak za pecivo


Za preliv
200 g bijele čokolade
200 ml slatkog vrhnja
50 g maslaca 

Za čokoladnu kremu:
300 g tamne čokolade za kuhanje
200 ml slatko vrhnje
50 g maslaca
400 ml slatkog vrhnja
2 šlag fixa (ukoliko je potrebno)
20 g kaka
Za dekoraciju
krokant oraha

Priprema :
Kalup 23 cm  pobrašnite, pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Brašno prosijte s praškom za pecivo i kakaom.Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte maslac i dobro izmiksajte.
Dodajte brašno i opet promiješajte.Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i lagano ga kuhačom umiješajte u smjesu sa brašnom i jajima.Iskrenite u pleh, poravnajte i pecite cca 10 minuta.
Ispecite 3 takva biskvita, izvadite iz kalupa i ohladite.

Za preliv:
200 ml vrhnja stavite da se ugrije do kuhanja ali nesme da prokuha
Čokoladu izlomite u multipraktiku, i prelijte ju vrućim vrhnjem, miješajte pjenjačom dok se sva čokolada ne otopi i dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte maslac narezan na kockice i miješajte dok se sav maslac ne otopi.
Stavite preljev u frižider  na 2 do 3 sata, preljev ne smije biti pretvrd, ali niti pretečan.

Za kremu :

Vrhnje za slag kuhajte do točke vrenja pa ga prelijte preko čokolade koju ste izlomili u multipraktiku.
Miješajte pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu, zatim dodajte maslac i miješajte dok se sav ne otopi.
Kremu stavite u hladnjak na sat dva dok se ne stisne, odnosno stvrdne.

Preljev od bijele čokolade nanesite na sva tri biskvita i ostavite da se stisne, bitno je da vam se preljev ne preljeva preko rubova, kako ne bi probijao preko crne kreme s kojom cete na kraju obloziti tortu. Moj je preljev bio tecniji, ali opet dovoljno čvrst da se ne preljeva preko rubova, pa ukoliko je potrebno ostavite ga u hladnjaku jos neko vrijeme, jer ce ovisiti i o kvaliteti bijele čokolade.
400 ml vrhnja za šlag istucite u čvrsti šlag sa šlag fixom, ukoliko je potreban, i na kraju lagano umiksajte gorki kakao u prahu. Nemojte dugo miksati kako se ne bi stvorile grudice od kakaa, odnosno da ne dobijete maslac smjesu.
Šlag lagano umiješajte u kremu od čokolade, podijelite kremu na dva dijela i ostavite malo kreme za namazati oko torte. Pola kreme nanesite na prvi biskvit preko preljeva od bijele čokolade.

Na kremu stavite drugi biskvit, i preko njega, odnosno preko preljeva od bijele čokolade nanesite kremu od čokolade.
Treći biskvit stavite na kremu, na njemu će biti samo preljev od bijele čokolade.
Ostatkom kreme premažite tortu, ali ne po površini, nego samo okolo.
Po želji dekorirajte mljevenim orašastim plodovima.
Kratko ohladite pa poslužite isječene na željene komade .Ako je nećete ubrzo služiti dobro je da prije posluženja bude izvadena iz frižidera bar pola sata .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar