petak, 16. ožujka 2018.

Savršena kremasta poslastica :Dubrovačka rožata sa karamelom !


Savršena kremasta poslastica slična pudingu ali mnogo bolje .
Potrebno:
250 ml mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
1 kašika arome vanilije
5 žumanjaka
100 g šećera+ 100 g za karamel
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 160 °C. Zavrijte mlijeko, vrhnje i ekstrakt vanilije. Žumanca miješajte sa šećerom dok se masa ne zgusne i ne posvijetli.
Trećinu mliječne smjese dodajte u žumanca i ponovno izmiješajte. Dodajte preostaloj mliječnoj smjesi pa promiješajte.
U lončiću ukuhajte šećer s 2 kašike vode tako da dobijete svijetlosmeđi karamel.
Ostavite nakratko da se ohladi te ga rasporedite u četiri kalupića(vatrostalne zdjelice) za pečenje, promjera oko 7,5 cm.
Neka odstoji 2 minute pa prelijte kremom od vanilije i žumanaca.
Kalupiće stavite na namočenu i iscijeđenu kuhinjsku krpu koju ste položili na dno lima te do otprilike polovice visine kalupića ulijte vruću vodu.
Pecite u pećnici oko 25 minuta, odnosno dok se krema ne stisne. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi. Zatim rožatu stavite u frižider  na 2 sata.
Prije posluživanja prođite nožem oko rožate u kalupićima kako biste je mogli izvaditi na tanjuriće prelite ostatkom karamela pa poslužite .

Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar