četvrtak, 15. ožujka 2018.

Brzi kolač sa lješnjakom !


Jedan brzi kolač sa lješnjakom veoma ukusan u nedostatku vremena začas ga napravite umutite koru i dok se kora peče pripremite fil  i glazuru i to je to .

Potrebno
Za koru :

 6 belanjka,
 2 žumanjka 
 200 g kristal šećer,
 200 g mlevenih lješnjaka, 
 2 kašike brašna.

Za fil :
4 žumanjka 
 250 g margarina ili maslaca , 
130 g prah šećera,
2-3 kašičice nes kafe,
 50 g krupno seckanih lješnjaka, 
100 g mljevenih lješnjaka.

Za glazuru :
 100 g  čokolade (bijele ili tamne po želji ),
 3 kašike ulja.

Za dekoraciju :
proprženi listići badema 

Priprema 
Za koru :

Ulupajte belanjke sa šećerom pa dodajte umućene žumanjke . Na kraju dodajte brašno i mljevene lješnike i sve sjedinite varjačom nikako mikserom . U pleh veličine 30x20 cm stavite papir za pečenje, istresite smjesu i stavite da se peče kora na 175 stepeni nekih 20 min zavisno od pećnice .
Za fil :
Žumanjke  umutite sa šećerom u prahu na pari pa dodajte omekšali margarin ili maslac  . zatim dodajte nes kafu, pa opet umutite. Na kraju dodajte seckane i mljevene lješnike i sjedinite sve zajedno. 
Slaganje :
Stavite koru, isprskajte je sa malo mlijeka, pa nanesite fil i na kraju otopite čokoladu na pari sa uljem, pa prelijte odozgo a sastrane dekorišite listićima proprženog badema .
Ostavite da se ohladi u fržideru do služenja .
Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar