utorak, 6. ožujka 2018.

Još jedan prekrasan starinski kolač :Damen kapric!


Ovo je još jedan od onih starinskih recepata .Jeftino i ukusno i od sastojaka od kojih sigurno sve već imate u kući zato krenite u izradu ovog kolača .
Potrebno
Za koru:

4 žumanceta
4 kašike šećera
80 gr (pola šolje) masti
1 dl (pola šolje) mleka
200 gr brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
1 puna kašičica rendane limunove korice

Za šam:

4 belanceta
1 kašika limunovog soka
8 kašika šećera

I još:

400 gr džema od kajsija
80 gr mlevenih oraha

Priprema:

Brašno prosejati i pomešati sa praškom za pecivo. Odvojiti belanca od žumanaca i staviti ih u dublju činiju. U drugu dublju činiju staviti žumanca, mast, šećer, mleko, rendanu limunovu koricu i par kašika brašna i izmiksirati. Dodati ostatak brašna i izmiksirati. Dobićete gusto, pomalo lepljivo testo i nikako ne treba da se dodaje više brašna da kora posle ne bi bila tvrda.

Kalup za pečenje obložiti pek papirom. Moj kalup je veličine 26 cm, može i veći, nikako manji da kora ne bi bila debela jer će prilikom pečenja još malo da naraste. Usuti testo u kalup, na pek papir, pa ga vlažnom kašikom rasporediti i lepo utapkati. Staviti u rernu na gornju rešetku da se peče 10 minuta na 180 stepeni, samo da uhvati koricu.

Za to vreme, pekmez od kajsija ugrejati ukoliko je gust, kako bi se lakše rasporedio po kori. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodajući sok od limuna i šećer. Mutiti oko 5 minuta na najjačoj brzini.

Izvaditi polupečenu koru, preko nje naneti pekmez, posuti ga sa sa više od polovine mlevenih oraha i onda preko toga naneti šne tako što se stavlja u gomilicama a ne sve odjednom jer bi u protivnom prilikom razmazivanja “podigao” mlevene orahe sa pekmeza. Dakle, ravnomerno naneti šne a onda ga kašikom tapkati da se dobije razbarušen izgled. Pa posuti ostatkom mlevenih oraha.

Temperaturu pečenja smanjiti na 120 stepeni (moja rerna je prilično jaka, sa ventilatorom) i vratiti kolač da se dopeče, odnosno da se šam polako osuši, još 20-30 minuta. Gotov je kada šne i orasi dobiju rumenu boju.

Kolač ostaviti da se ohladi u otvorenoj rerni. Može se servirati i topao, čak je tako i ukusniji ili sačekajte da se ohladi, lepše se seče .

Prijatno!

Čudan naziv za odličan slatki hljeb :Monkey bread -Majmunski hljeb !


Neznam zašto majmunski hljeb ali eto i ja sam recept dobila pod tim nazivom pa ga prenosim i vama uglavnom hljeb je odličan a zašto je dobio naziv majmunski prepustićemo drugima da odlučuju .Ja bi rekla da je zbog toga što je predviđeno da se jede rukama tj čupka pomalo .Ima dosta nagađanja u vezi tog naziva ali nebitno je to .
Potrebno
Za tijesto
1 jaje
400-450 g brašna
1 kašičica soli
10 g svežeg kvasca (1/4 kocke)
200 ml mlijeka
80 ml vode
50 g šećera
50 ml ulja

Za umakanje:

150 g maslaca
200 g žutog šećera
2 kašičice cimeta
1 kašika vanila ekstrakta
3-4 kašike mlijeka
Ijoš :
oko 30 g seckanih oraha
suho grožde po želji 


Priprema :

Umesite meko testo od navedenih sastojaka. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, na jedan sat.
Od naraslog testa otkinete komade večine oraha, oblikujte u loptice. Potopite svaku lopticu, prvo u  rastopljen maslac  pomešan sa  šećerom  i cimet.(za ljepšu aromu ako imate domaći med jednu kašiku stavite u maslac)nije obavezno .
U kalup za kuglof, namazan maslacem, poredajte polovinu loptica i pospite orasima i suhim grožđem i malo polite maslac smjesom al vodite računa da i ostale loptice morate potopit) završite preostalim lopticama.i smjesom od maslaca ako vam je ostalo .
Stavite kalup u hladnu rernu i uključite na 170 stepeni, pecite oko 40 minuta.

Gotov hljeb, odmah nakon vađenja izvrnite  na odgovarajuću tasnu i polako skinite kalup .Služiti toplo mada je i hladan odličan .Po želji dodatno ga možete preliti sa istopljenom čokoladom .

Prijatno!

Brzi sočni zaliveni kolač!


Brzo i jednostavno napravite ovaj sočni  i ukusni  kolač koji će vas oraspoložiti kad god ga probate .

Potrebno:
4 jaja,
10 žlica šećera,
10 žlica ulja,
10 žlica mlijeka,
1 prašak za pecivo,
10 žlica mljevenih lješnjaka,
10 žlica brašna

Za preliv:
400 g šećera,
300 ml vode

Priprema:
Žumanjke i šećer pjenasto umutiti mikserom, zatim dodati ulje i mlijeko.
Pomiješati brašno, prašak za pecivo i mljevene lješnjake pa dodati u smjesu.
Bjelanjke s prstohvatom soli umutiti u čvrst snijeg, a potom ih lagano žlicom stavljati u prethodno pripremljenu smjesu od žumanjaka, šećera i ostalih sastojaka.
Na kraju smjesu prebaciti u lim za pečenje srednje veličine i peći u zagrijanoj pećnici na 220 °C otprilike 20 minuta.

Preliv:
400 gr šećera i 300 ml vode staviti da prokuha. Kad prokuha smanjiti vatru i pustiti da kuha još 10 minuta.
Kolač preliti ohlađenim sirupom, a na kraju još posuti sjeckanim lješnjacima.

Kolač ohladiti moze i na sobnoj temperaturi pa poslužiti .
Prijatno!

Posna oblatna sa makom i orasima!


Jednostavno i brzo za napravit oblatnu sa makom i orasima za posne dane uvijek dobro dođe .
Potrebno:
1 list velike oblatne
200 g mljevenog maka
150 g mljevenih oraha
1 vanilin-šećer
200 ml meda
30 ml orahovače

Priprema:
List oblatne preseći na dva jednaka dela i staviti između dve mokre krpe da omekšaju.
Odgovarajuću posudu premazati uljem (da lakše i potpuno sklizne) i izmeriti med. Zatim, med staviti u šerpicu i rastopiti ga na tihoj vatri. Dodati mak i orahe, pa dobro promešati sastojke. Skloniti sa vatre, dodati vanilin-šećer i orahovaču, pa dobro sjediniti i ostaviti sa strane.
Na omekšale polovine oblatne (krupnija šara gore) naneti po polovinu fila. Gornji deo (početak motanja) premazati s malo više fila, a sam kraj (spoj rolata) premazati samo malo. Pažljivo uviti rolate i posebno umotati u prianjajuću foliju. Odložiti na hladno mesto da odstoji najmanje 24 časa. Seći na kolutove željene veličine i poslužiti.

Prijatno!

ponedjeljak, 5. ožujka 2018.

Šareni kolač ili Dalmatiner kocke !


Šren mekan kremast i izdašan kolač koji privlači svoim izgledom i ukusom .
Potrebno
Za svijetli biskvit:


7 bjelanjaka
7  kasika šećera
7  kašika brašna
7 kašika ulja
pola praška za pecivo


Za tamni biskvit:
7 žumanjaka
3 kašike šećera
3 kašike  brašna
3 kašike kakaa
pola praška za pecivo

Za kremu :
1 l mlijeka
7 kašika šećera
3 kašike brašna
2 pudinga od čokolade ili vanilije
25 dag margarin ili maslac sobne temperature 

Završni dio :
0,5 l vrhnja za šlag

Za preliv :

1 dcl mlijeka
2 kašike šećera
1 vanilin šećer

Priprema
Za biskvite:
Umutiti obje biskvitne smjese, posebno jednu, posebno drugu pa stavljati u lim kašikombtamnu pa bijelu smjesu naizmjence i pažljivo.
Ne miješati. Peći oko pola sata na 200 C. Biskvit ohladiti.
Hladan biskvit preliti toplim preljevom od 2 žlice šećera i vanilin šećera prokuhanih u 1 dcl mlijeka.

Za kremu:


Prašak za puding, brašno i šećer pomiješati sa malo mlijeka. Zatim to ukuhati u preostalo mlijeko.Kad se krema ohladi, dodati izrađen margarin.

Na kraju premazati  umućemim šlagom i ukrasiti po želji  topljenom čokoladom.
Kolač ohladiti u frižideru do posluženja .
Prijatno!

Sočna torta sa orasima i kremom od sira !

Mekana i sočna torta sa orasima  i sirom  .Idealna za popodnevna druženja uz kafu .
Potrebno
Za koru:
4 jaja
225 g ulja
100 g oraha, nasjeckanih
225 g smeđeg šećera
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
225 g glatkog brašna
2 žlice instant espressa rastopljenog u 2 žličice vruće vode

Za kremu :
2 jaja
220 g šećera u prahu
250 g maslaca
70 g krem sira
3 žličica ekstrakta kave
2 žličica instant espressa rastopljenog u 1 žličici vruće vode

Priprema
Za koru :
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Namastite lim za tortu. Za koru , prvo pomiješajte prašak za pecivo, sol i brašno. Dodajte ulje jaja, orahe, šećer i espresso. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Smjesu stavite u protvan za torte i pecite oko 60 minuta na 180 stupnjeva. Nakon što je bikvit pečen, ohladite ga. Dok se biskvit hladi, napravite kremu . Jaja i šećer rastopite na parnoj kupelji. Miješajte cijelo vrijeme kako vam se jaja ne bi zgrušala, oko 5 minuta. Maknite s kupelji i ubacite maslac, krem sir, ekstrakt kave i espresso. Kremu ohladite oko 2 sata, da očvrsne. Nakon što se biskvit ohladio, prepolovite ga po širini. Trećinu kreme  rasporedite po donjem biskvitu. Na nju stavite drugi dio biskvita. Ostatak kreme  rasporedite po cijeloj torti. Dekorirajte sa listićima badema ili sjeckanim orasima .
Tortu ohladiti u frižideru do posluženja .
Prijatno!

Dekorativne i ukusne ružice sa lisnatim tijestom i jabukama !


Dekorativne ružice sa lisnatim tijestom i jabukama hrskave mirisne oduševit će svakog ko ih proba .
Potrebno:

 3 crvene jabuke
 2 kašike  meda il šećera
 pola kašike  cimeta
 šoljica vode
 lisnato tijesto
 3 kašike pekmeza od jagoda (ili drugog pekmeza po želji, od breskve, marelice)
 2 kašike vode

Priprema :

 Jabuke presijecite po pola, izvadite koštice i narežite na jako tanke šnitice.
 U posudu ulijte šoljicu vode, med i cimet, dodajte šnite jabuka te stavite na vatru. Prokuhajte 2 minute da jabuke omekšaju. Pazite da se ne kuhaju predugo jer će se raspasti i neće se moći rolati u tijestu, ali ni prekratko jer ako su pretvrde šnitice pucaju. Nakon što su omekšale, pustite jabuke da se ohlade.
 Lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trakice širine 5 cm i dužine 15 do 20 cm.
U šoljici razmutite pekmez s vodom i tanko premažite trakice lisnatog tijesta. Na to nizajte šnite jabuka tako da vire 2 cm izvan tijesta. Donji dio tijesta preklopite preko jabuka i polako rolajte.
Ružice stavite u kalup za muffine te pecite 10 do 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih. Pazite da rubovi ružica ne pocrne.
Kada su ružice pečene posipajte ih šećerom u prahu.

Savjet: Koristite crvene jabuke kako bi se postigao efekt ruže jer žute i zelene nakon kuhanja izgube boju i stope se s bojom lisnatog tijesta.

Prijatno!

Starinska pita od bundeve !


Pita od bundeve koju su pravile naše bake jako sočna mirsna i ukusna .

Potrebno
Za tijesto:


1/2 kg brašna
1 jaje
kašikica mala soli

Za nadjev :
½ kg izrendane bundeve,
250 g šećera,
2-3 kašike maslaca ,
malo cimeta,
malo vanile,
malo mlijeka

Ijoš :
Šećer u prahu za posipanje 

Priprema

Za tijesto  :
Zamesiti glatko  tijesto sa malo mlake vode po potrebi. Podeliti tijesto na 2 jufke i
ostaviti malo da se odmori. Ponovo premesiti tijesto razviti sa oklagijom i razvlačiti rukama  na stolu  sto tanje  kore, .pisali smo detaljno kako se razvlači tijesto (od sredine ka krajevima jufke )

Za nadjev :izrendanu bundevu pomiješati sa ostalom sastojcima i stim posuti po  jufki zatim jufku zavrnuti ko štrudlu redati u pleh  pouljiti i peći na 200 c oko 25 -30 min zavisno od rerne  dok ne porumeni .Pečenu pitu malo prohladiti pa posuti šećerom u prahu .Ohladiti do kraja pa sjeći na željene komade i poslužiti .
Prijatno!

Idealno za večeru :Lisnate pogačice nešto poput pice i mnogo bolje !

   

Lisnate pogačice nešto poput pice i mnogo bolje vjerujem da ćete uživati u svakom zalogaju .


Potrebno:
1 pakovanje lisnatog tijesta, 
200g mlevenog mesa,
maslinovo ulje,
2 glavice crvenog luka,
so i biber,
3 kašike bijelog vina,
3 lista majčine dušice,
4 kašike parmezana,
4 čehna bijelog luka,
sir po želji ,
2 velika paradajza narezana na kriške,
bosiljak.

Priprema;
Nakon što se lisnato tijesto odmrzne, podijeli ga u 12 pogačica. Razvaljaj svaku pogačicu kao palačinku. Da bi dobio/la pravilan krug koristi prikladni tanjir i višak testa odstrani. Po rubovima pospi parmezan, pa prevrni rubove da parmezan ostane unutra. Luk iseci na kolutove. Poprži ga sa listićima majčine dušice uz dodatak bijelog luka, soli, bibera i malo vina. Prženi luk rasporedi po pogačicama. Na preostalom ulju kratko poprži mljeveno meso sa malo soli i opet rasporedi po pogačicama. Paradajz naseci na kolutove i rasporedi na pogačice. Pospi sirom, maslinovim uljem, biberom i soli. Stavi peći u rernu na 15-ak minuta i na samom kraju pospi svježim bosiljkom.

Poslužiti tople može uz jogurt ili salatu po želji .
Prijatno!

Savršeno kremasta torta na dva načina :Bakina i moja monte torta !


Savršeno kremasta torta na dva načina .Pravi recept je moje bake ali sam ja pravila i na drugi način po svojoj ideji pa vi odlučte koja vam se više sviđa Prosto se topi ustima kao sladoled .

Potrebno
Za koru :

6 belanaca
6 kašika brašna
6 kašika šećera
2 kašike ulja
100 g seckanih oraha

Za kremu:
6 žumanaca
1 l mlijeka

3 pudinga od vanilije
6 kašike šećera
2 vanilin šećera
1 kašika gustina
100 g čokolade
150 g mlevenih oraha
200 g maslaca ili margarina

Za dekoraciju :
3 šlag krem od vanilije + mlijeko za šlag 
malo puslica

Priprema
Za koru:
Umutiti 6 belanaca sa šećerom, dodati brašno i ulje. Na dno okrugle tepsije, veličine 26 cm, postaviti pek papir pa rasporediti seckane orahe. Po orasima sipati umućena belanca, i peći u rerni na 180 stepeni 20-25 minuta.
Za kremu:

 Žumanca umutiti, dodati gustin i malo mlijeka, ubaciti u puding, a zatim sve izmešati . Ostalo mlijeko šečer i vanilin šečer staviti da zakuha .Kad je mlijeko zakuhalo sipati smjesu sa žumancima i pudingom i još malo kuhati da postane gusta smjesa.Skloniti sa šporeta i u vruću kremu naseći listiće maslaca i umutiti . Kremu podeliti na dva dela. U jednu dodati čokoladu i izmešati, a u drugu orahe .
Slaganje :
Kad se biskvit ispeče staviti ga na tasnu za posluživanje  i ostaviti da se ohladi. Na biskvit prvo naneti svetli, pa čokoladni krem i lepo rasporediti. Ostaviti u frižideru da se ohladi . 
Cijelu tortu premazati umćenim šlagom ostavit malo za dekoraciju iz šprica  ,zatim izdrobiti par komada puslica i posuti oko krajeva torte kao obruč napravit pa dekorisati još malo iz šprica .Ja sam imala malo istopljene čokolade i dodala šlagu vi nemorate Vratiti u frižider da se potpuno ohladi  do posluženja . Torta je jako kremasta i topi se  u ustima kao sladoled.
Napomena :Ja sam ovu tortu radila i sa puslica ili bezze korom isto mi je super .Ako želite raditi na taj način .Ukoru idu samo bjelaca i 12 kašika šećera i na vrh kašikice soli dobro umutiti izliti u kalup obavezno na pek papir  i peći to jest sušiti na 150 stepeni oko sat vremena ako vam je pećnica jaka onda na 120 .Koju god koru da napravite nećete se pokajati torta je odlična i moji su presretni kad je pravim .
Prijatno !

nedjelja, 4. ožujka 2018.

Samo za čokoljupce torta prepuna čkolade Čokoladna bomba torta !


 Torta prepuna čokolade  savršenstvo ukusa ima malo više posla oko ove torte ali vjerujte vrijedi se potrudit .
Potrebno
Za kore:

9 žumanaca
180 g šećera
180 g maslaca
180 g tamne čokolade
200 g prženih mljevenih lješnjaka (pistacija ili badema)
50 g mljevenih keksića
70 ml tamnog ruma
pola praška za pecivo
cimet, vanilija, allspice
9 bjelanaca + malo soli + kašika limunovog soka


Za preliv  kore:
300 ml mlijeka
100 ml koktela tamnog ruma i čokoladnog likera
2 kašike čokoladnog mlijeka
žličica vanilije

Za kremu:
600 ml vrhnja za kuhanje
600 ml mlijeka
100 ml baileysa ili čokoladnog likera
150 g tamne čokolade
100 g bijele čokolade
3  pudinga (čokolada, lješnjak, rum punč ili nougat premium)
100 g gustina
150 g šećera
125 g maslaca
400 ml vrhnja za šlag (30% m.m.)
1 paketić želatine
Za dekoraciju :
100 g čokolade po želji izrendana na sitno rende


Priprema

Prvo skuhamo kremu :
 U dijelu mlijeka pjenjačom razraditi šećer, gustin i pudinge. U vrhnju, likeru i ostatku mlijeka rastopiti čokolade, potom zakuhati gustu kremu! Prebaciti u veliku posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i staviti na hlađenje. 
Za preliv  zakuhati sve sastojke i staviti na hlađenje
Za kore : 
Natopiti mljevene keksiće u rumu. Istopiti maslac i čokoladu, mješajući malo prohladiti (minuticu – dvije). Pjenasto istući žumanca sa šećerom i vanilijom, umiješati kuhačom istopljeni maslac sa čokoladom, natopljene keksiće i mljevene lješnjake sa praškom za pecivo i cimetom. Možete dodati i malo allspice mješavine začina (ili začina za medenjake), odlično šmeka u ovoj torti. Istući čvrst (ali ne krut) snijeg od bjelanaca sa zerom soli, dodati limunov sok i tući dok snijeg ne postane sjajan i gust. Lagano ga umiješati kuhačom u smjesu od žumanaca (prvo olakšamo smjesu sa žlicom – dvije snijega, potom umiješamo ostatak). Razdijeliti u 3 jednake zdjelice. Dno okruglih kalupa za pečenje obložiti pek-papirom (promjera 26cm), pažljivo razmazati smjesu. Peći svaki biskvit u zagrijanoj pećnici na 165*C cca 20 minuta. 
Na tasnu  postaviti prvi biskvit, lagano ga natopiti. 

Dok se prelivv upija, izmiksati pjenasto maslac i sjediniti ga s čokoladnom kremom. Želatinu pripremljenu po uputstvima s pakiranja otopiti i umiksati u kremu. Istući slatko vrhnje u šlag, lagano ga kuhačom umiješati u kremu.ostaviti malo za premazati cijelu tortu  ,ostalo  podijeliti na 3 jednaka dijela. Filati kore, premazati dio sačuvane kreme uokolo torte i zagladiti špatulicom uronjenom u vrelu vodu. Staviti u hladnjak na nekoliko sati, najbolje preko noći pa posuti izrendanom čokoladom cijelu tortu .Sjeći na parčad pa poslužiti.

Prijatno!

Savršenstvo od Torte :Monte torta


Šta reći samo savršena moćna ma predivna monte torta 
Potrebno 
Za koru:
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike tople vode
4 kašike brašna
2 kašike kakaa
1 prašak za pecivo

Za preliv kore:
1dcl. čokoladnog mlijeka
Za svijetlu kremu:
1 l. mlijeka
6 kašika šećera
8 kašika gustina
200gr. maslaca

Za čoko kremu:
200gr. čokolade za kuhanje
200 gr. nutele
0,5l. šlaga u tetrapaku

Priprema 
Za koru :

Umutiti jaja sa šećerom mutiti dok ne pobijele dodati vodu i postepeno dodati brašno prašak za pecivo i na kraju kakao .Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih 10 min zavisno od pećnice .Ostaviti da se ohladi a pripremiti kremu .
Za preliv :ugrijati mlijeko i preliti koru .
Za kremu :
Gustin i šećer umutiti sa malo mlijeka a ostalo mlijeko staviti da zakuha pa istresti smjesu od gustina i skuhati ko puding .Prohladiditi nemora do kraja biti hladno ali nesmije biti baš vruće dodat izmiksani maslac .Premazati koru ovom kremom
Za tamnu kremu tj završni sloj :
 Ugrijete vrhnje do točke vrenja ( ne smije prokuhati) i dodate mu čokoladu i nutelu...dobro izmješati da se krema sjedini....ohladit
na bijelu kremu namazati tamnu  ako želite ovako dekorisati onda tamnu kremu stavljate iz špric vrćice za kolče sa dodatkom koji želite .
Tortu ohladiti u frižideru pa poslužiti izrezanu na parčad .
Prijatno!

Veoma ukusne ;Posne medene štanglice !


Veoma ukusne i fine štangice koje je jako brzo napravit pošto su nam korice gotove , samo pripremi fil i maži .Gotov kolač za čas .

Za fil:
300 gr šećera
2 dcl vode
2 zamrznute narandže (250 gr )
100 gr čokolade
2 kašike kakaoa
250 gr margarina
300 gr mljevenog posnog keksa
100 gr mljevenih oraha

Za glazuru
100 gr čokolade
4 kašike ulja


I još :
 1 medene korice (pakovanje od 3 komada)
Priprema:
Za fil:

Uzeti 2 narandže, koru oguliti i ostaviti da se zamrznu.
U posudu staviti šećer, vodu i najsitnije rendane zamrznute narandže.
 Kuhati dok se šećer ne istopi, dodati kakao, kuhati još 2 minuta povremeno miješati.
Dodati čokoladu i margarin da se istopi, skinuti sa vatre i dodati mljeveni keks i mljevene orahe.
Dobro izmiješati i masu podeliti na 2 dela.
Za glazuru:Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.
Slaganje:
Smjesa dok je još topla filovati korice. Kora, 1/2 fil, kora, 2/2 fila i na vrh staviti treću koru.
Opteretiti nečim teškim i ostaviti da se ohladi i stegne.
Kad se kolač ohladi preliti sa čokoladnom glazurom.
Ponovo staviti u frižider da se glazura stegne .Ohlađen kolač sjeći na štanglice i poslužiti .
Prijatno!